| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-24 15:06:09
Temat: cukier-slodzik do wypiekowWitam
W ktoryms z mniejszych sklepow osiedlowych widzialam cukier-slodzik
(dla diabetykow) przeznaczony do zastepowania zwyklego cukru
w wypiekach domowych, w szcz. w ciastach.
Czy ktos moze piekl np. biszkopt z takim "cukrem" lub dodawal
ten wynalazek do masy serowej (sernik pieczony)?
Czy smak jest jakos zmieniony wzgledem wypiekow ze zwyklym cukrem
buraczanym?
Pozdrawiam
t.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-24 15:23:37
Temat: Re: cukier-slodzik do wypiekow
Użytkownik "tigana" <t...@n...kernel.pl> napisał w wiadomości
news:a7kq11$h58$1@news.tpi.pl...
> Witam
>
> W ktoryms z mniejszych sklepow osiedlowych widzialam cukier-slodzik
> (dla diabetykow) przeznaczony do zastepowania zwyklego cukru
> w wypiekach domowych, w szcz. w ciastach.
>
> Czy ktos moze piekl np. biszkopt z takim "cukrem" lub dodawal
> ten wynalazek do masy serowej (sernik pieczony)?
> Czy smak jest jakos zmieniony wzgledem wypiekow ze zwyklym cukrem
> buraczanym?
??? Na wszystkich tego typu wyrobach - słodzikach widziałam napis "nie
używać do gotowania/pieczenia" lub coś w tym stylu. Słodzić gotowe
potrawy... Co to za wynalazek?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 16:33:35
Temat: Re: cukier-slodzik do wypiekow"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> a écrit dans le message
news: a7kqvu$9qa$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "tigana" <t...@n...kernel.pl> napisał w wiadomości
> news:a7kq11$h58$1@news.tpi.pl...
> > Witam
> >
> > W ktoryms z mniejszych sklepow osiedlowych widzialam cukier-slodzik
> > (dla diabetykow) przeznaczony do zastepowania zwyklego cukru
> > w wypiekach domowych, w szcz. w ciastach.
> >
> > Czy ktos moze piekl np. biszkopt z takim "cukrem" lub dodawal
> > ten wynalazek do masy serowej (sernik pieczony)?
> > Czy smak jest jakos zmieniony wzgledem wypiekow ze zwyklym cukrem
> > buraczanym?
>
> ??? Na wszystkich tego typu wyrobach - słodzikach widziałam napis "nie
> używać do gotowania/pieczenia" lub coś w tym stylu. Słodzić gotowe
> potrawy... Co to za wynalazek?
> --
Aspartam (najczesciej spotykana substancja) rozklada sie powyzej 120° C i
slodki smak po prostu znika. Dlatego mozna nim slodzic herbate, ale nie
wypieki
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 16:50:29
Temat: Re: cukier-slodzik do wypiekow"Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> wrote:
>> ??? Na wszystkich tego typu wyrobach - s?odzikach widzia?am napis "nie
>> u?ywa? do gotowania/pieczenia" lub co? w tym stylu. S?odzi? gotowe
>> potrawy... Co to za wynalazek?
> Aspartam (najczesciej spotykana substancja) rozklada sie powyzej 120? C i
> slodki smak po prostu znika. Dlatego mozna nim slodzic herbate, ale nie
> wypieki
Dokladnie. Produkt, na ktorym ulotka informowala oprzydatnosci
do pieczenia, widzialam w delikatesach Porto przy Swietokrzyskiej,
(Wa-wa), 400 (lub500) gramowy sloik z bialym proszkiem, kosztowal
okolo 10zl.
Nie zwrocilam uwagi na sklad, poniewaz jeszcze jakies dwa tygodnie temu
gdy widzialam ten produkt, nie bylam zainteresowana robieniem
wypiekow dedykowanych dla cukrzykow, do czasu zobaczenia wynikow mojej
mamy..
Idac jutro rano do pracy, zajrze do Porto, i kupie ow "cukier",
a jezeli nie bedzie, to przynajmniej wypytam ekspedientki, co zacz.
Pozdrawiam
t.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 17:13:51
Temat: Re: cukier-slodzik do wypiekowo ile dobrze pamietam, mamusia ma w swojej kuchni taki slodzik i on nadaje
sie do pieczenia, robi z nim przepyszny biszkopt z wisienkami, ktory jest
cudownie niskokaloryczny :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 17:21:55
Temat: Re: cukier-slodzik do wypiekow
Użytkownik "tigana" <t...@n...kernel.pl> napisał w wiadomości
news:a7l04l$s43$1@news.tpi.pl...
> Dokladnie. Produkt, na ktorym ulotka informowala oprzydatnosci
> do pieczenia, widzialam w delikatesach Porto przy Swietokrzyskiej,
> (Wa-wa), 400 (lub500) gramowy sloik z bialym proszkiem, kosztowal
> okolo 10zl.
> Nie zwrocilam uwagi na sklad, poniewaz jeszcze jakies dwa tygodnie temu
> gdy widzialam ten produkt, nie bylam zainteresowana robieniem
> wypiekow dedykowanych dla cukrzykow, do czasu zobaczenia wynikow mojej
> mamy..
>
> Idac jutro rano do pracy, zajrze do Porto, i kupie ow "cukier",
> a jezeli nie bedzie, to przynajmniej wypytam ekspedientki, co zacz.
Czy tam jest napisane "dla diabetyków"?
Bo może cukrzyca mamusi wystarczy wątroby zabijać już sobie nie musi...
Sorry za sarkazm.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 18:25:18
Temat: Re: cukier-slodzik do wypiekowAgatka <a...@p...onet.pl> wrote:
> o ile dobrze pamietam, mamusia ma w swojej kuchni taki slodzik i on nadaje
> sie do pieczenia, robi z nim przepyszny biszkopt z wisienkami, ktory jest
> cudownie niskokaloryczny :)))
Pamietasz moze jak sie nazywa ten "slodzik"?
Czy ciasto rozni sie jakos w smaku od ciasta na zwyklym cukrze?
Pozdrawiam
t.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 20:28:05
Temat: Re: cukier-slodzik do wypiekowniestety nie pamietam nazwy, ale jak tylko sprawdze to napisze na grupe;
w smaku jest w zasadzie normalny, lecz wrazenie poteguje to, ze mozna wiecej
ciasta zjesc niz zwykle ! :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 21:23:58
Temat: Re: cukier-slodzik do wypiekow> >
> > ??? Na wszystkich tego typu wyrobach - słodzikach widziałam napis "nie
> > używać do gotowania/pieczenia" lub coś w tym stylu. Słodzić gotowe
> > potrawy... Co to za wynalazek?
> > --
>
> Aspartam (najczesciej spotykana substancja) rozklada sie powyzej 120° C i
> slodki smak po prostu znika. Dlatego mozna nim slodzic herbate, ale nie
> wypieki
>
sklad:
cukier 82%
maltodextrine
aspartame
acesulfame-K
kcl/100 gr - 398
jezeli przepis podaje 100 gr cukru - to trzeba uzyc 50gr tego slodziku
ulega krystalizacji i nadaje sie do gotowania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-24 21:44:35
Temat: Re: cukier-slodzik do wypiekow
Użytkownik "Ania Kononow" <A...@s...uva.nl> napisał w wiadomości
news:a7lg44$2pb$1@news.surfnet.nl...
> > Aspartam (najczesciej spotykana substancja) rozklada sie powyzej 120° C
i
> > slodki smak po prostu znika. Dlatego mozna nim slodzic herbate, ale nie
> > wypieki
> >
>
> sklad:
> cukier 82%
> maltodextrine
> aspartame
> acesulfame-K
> kcl/100 gr - 398
> jezeli przepis podaje 100 gr cukru - to trzeba uzyc 50gr tego slodziku
> ulega krystalizacji i nadaje sie do gotowania
No tak, ale gotuje się w 100 stopniach, a piecze w 180...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |