| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-09 10:47:25
Temat: Przetwory - kilka pytań1. Co się pasteryzuje, a co nie - od czego to tak naprawdę zależy?
2. Chyba Magda Basset pisała kiedyś o robieniu powideł w piekarniku, też bym
chciała, podzielicie się doświadczeniami?
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-09 12:14:01
Temat: Re: Przetwory - kilka pytań
Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
napisał w wiadomości news:dfrp7t$nr7$1@inews.gazeta.pl...
> 1. Co się pasteryzuje, a co nie - od czego to tak naprawdę zależy?
> 2. Chyba Magda Basset pisała kiedyś o robieniu powideł w piekarniku, też bym
> chciała, podzielicie się doświadczeniami?
>
Powidła Magdy B z piekarnika to ropaciane śliwki a nie żadne powidła. Powidła
winny być smażone (powolutku) przez kilka dni, aby dobrze odparowały - wtedy są
trwałe.
Pozdr. - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-09 12:20:42
Temat: Re: Przetwory - kilka pytańbatory napisał(a):
> Powidła Magdy B z piekarnika to ropaciane śliwki a nie żadne powidła.
Prawdziwe powidła zawsze były prażone przez kilka dni w kamiennych
naczyniach w piecach piekarskich [jeśli kumasz o czym piszę].
> Powidła winny być smażone (powolutku) przez kilka dni, aby dobrze odparowały -
> wtedy są trwałe.
To taki nowoczesny wymysł, z braku laku [pieca chlebowego] i kit dobry.
:-P
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-09 12:25:41
Temat: Re: Przetwory - kilka pytańbatory napisał(a):
> Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
> napisał w wiadomości news:dfrp7t$nr7$1@inews.gazeta.pl...
>
>>1. Co się pasteryzuje, a co nie - od czego to tak naprawdę zależy?
>>2. Chyba Magda Basset pisała kiedyś o robieniu powideł w piekarniku, też bym
>>chciała, podzielicie się doświadczeniami?
>>
>
> Powidła Magdy B z piekarnika to ropaciane śliwki a nie żadne powidła. Powidła
> winny być smażone (powolutku) przez kilka dni, aby dobrze odparowały - wtedy są
> trwałe.
Małe uzupełnienie, dobre powidła otrzymasz wówczas aż uzyskasz 60% masy
suchej.
Tak wiec zacznij od ich zwazenia na samym poczatku.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-09 12:27:13
Temat: Re: Przetwory - kilka pytań
Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dfruq5$847$1@atlantis.news.tpi.pl...
batory napisał(a):
> Powidła Magdy B z piekarnika to ropaciane śliwki a nie żadne powidła.
Prawdziwe powidła zawsze były prażone przez kilka dni w kamiennych
naczyniach w piecach piekarskich [jeśli kumasz o czym piszę].
A masz piec piekarski? Bo piekarnik to raczej nie jest to, z piekarnika wychodzą
rozpaciane śliwki. I już.
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-09-09 12:29:24
Temat: Re: Przetwory - kilka pytańbatory napisał(a):
> A masz piec piekarski? Bo piekarnik to raczej nie jest to, z piekarnika wychodzą
> rozpaciane śliwki. I już.
Za szybko robisz i w zbyt wysokiej temperaturze, za żadko mieszasz i
zbyt wcześnie kończysz prażenie.
I kup prawdziwe węgierki a nie jakies wynalazki.
Węgierki już się pokazują ale jeszcze się na powidła nie nadają.
Za to knedle są pycha.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-09-09 12:30:30
Temat: Re: Przetwory - kilka pytańJerzyN napisał(a):
> batory napisał(a):
>
>> A masz piec piekarski? Bo piekarnik to raczej nie jest to, z
>> piekarnika wychodzą
>> rozpaciane śliwki. I już.
>
>
> Za szybko robisz i w zbyt wysokiej temperaturze, za żadko
tfuj!!!
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-09-09 12:37:54
Temat: Re: Przetwory - kilka pytańUżytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dfrvaf$abn$1@atlantis.news.tpi.pl...
batory napisał(a):
I kup prawdziwe węgierki a nie jakies wynalazki.
Węgierki już się pokazują ale jeszcze się na powidła nie nadają.
==========
Które są te "prawdziwe"? U nas na rynku od jakiś 2 tygodni już jest
"łowicka" i "dąbrowicka". Któras z nich? A może jeszcze inna?
Pozdrawiam
Dominik Jan Domin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-09-09 12:44:56
Temat: Re: Przetwory - kilka pytańDominik Jan Domin napisał(a):
> Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:dfrvaf$abn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> batory napisał(a):
>
> I kup prawdziwe węgierki a nie jakies wynalazki.
> Węgierki już się pokazują ale jeszcze się na powidła nie nadają.
>
> ==========
>
> Które są te "prawdziwe"? U nas na rynku od jakiś 2 tygodni już jest
> "łowicka" i "dąbrowicka". Któras z nich? A może jeszcze inna?
Węgierka Zwykła lub Węgierka Włoska i zadna inna odmiana.
Nawet węgierka wczasna też jest bee.
pozdr. Jerzy
http://ww2.tvp.pl/398,20050903242015.strona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-09-09 13:27:41
Temat: Re: Przetwory - kilka pytań
Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:dfruaf$621$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>>
> Powidła Magdy B z piekarnika to ropaciane śliwki a nie żadne powidła.
Bo nie trzymałes się dokładnie przepisu albo coś innego źle zrobiłeś.
Powidła według przepisu Magdaleny B. są doskonałe, tylko trzeba umieć je
zrobić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |