Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przypomnienie dobrego przepisu na grill

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przypomnienie dobrego przepisu na grill

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-11 01:27:59

Temat: Przypomnienie dobrego przepisu na grill
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

Przegladalam archiwum i ten przepis mi sie przypomnial, robilam go
kiedys bardzo czesto. Wlasnie jestesmy po degustacji, wyszlo swietnie, polecam:

Wolowina na grillu
1/2 do 3/4 kg wolowiny
80 ml sosu sojowego
1/4 szklanki cukru
2 lyzki Hoisin sauce (napewno do dostania w chinskim sklepie)
2 lyzki skrobii kukurydzianej, maki kartoflanej albo maki ryzowej
1 lyzka drobno posiekanego czosnku
1 lyzka startego swiezego imbiru
Kilkanascie patyczkow bambusowych namoczyc w cieplej wodzie (te o
grubosci zapalki). Wolowine pokroic w cieniutkie plastry, najlepiej
dlugie i waskie, jak wstazki, np. 4-5 cm na 15-20 cm na 3 mm grubosci.
Wolowine sie latwo kroi w cienkie plastry, jezeli sie ja uprzednio wlozy
do zamrazalnika na 15-20 min. Skladniki marynaty (cala reszta) wymieszac
w misce, dodac pokrojona wolowine, wymieszac dokladnie, przykryc
plastikiem, odstawic na 3-6 godzin w zaleznosci od jakosci miesa.
Zamieszac 2-3 razy. Platy wolowiny nadziewac na namoczone patyczki
bambusowe jakby sie szylo gruba fastryga, marszczac mieso po drodze,
tak, ze wyglada jak pofalowana blacha, zostawiajac czesc patyczka na
raczke, mniej wiecej tak:
-//-//-//-//--------
Te patyczki z miesem rzucic na goracy grill, minute dwie na kazdej
stronie, tak aby raczka byla poza ostrym ogniem. Podawac z ryzem, salata
lub zielonym warzywem. Jest to rowniez pyszna zakaska (mozna je zrobic
na godzine przed przyjsciem gosci i trzymac w cieplym piecu), lub
normalny obiad. Na zakaske mozna robic mniejsze kawalki, na krotszych
patyczkach, podac ulozone ozdobnie na lisciach chinskiej kapusty.
Magdalena Bassett c1999

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

faq 098
BÓB
pizza - DIY ?
Wok z IKEA
Zelmer Multi Robi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »