Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news
.tele.dk!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-fo
r-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Przypomnienie dobrego przepisu na grill
Date: Tue, 10 Jun 2003 18:27:59 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 30
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159540
Ukryj nagłówki
Przegladalam archiwum i ten przepis mi sie przypomnial, robilam go
kiedys bardzo czesto. Wlasnie jestesmy po degustacji, wyszlo swietnie, polecam:
Wolowina na grillu
1/2 do 3/4 kg wolowiny
80 ml sosu sojowego
1/4 szklanki cukru
2 lyzki Hoisin sauce (napewno do dostania w chinskim sklepie)
2 lyzki skrobii kukurydzianej, maki kartoflanej albo maki ryzowej
1 lyzka drobno posiekanego czosnku
1 lyzka startego swiezego imbiru
Kilkanascie patyczkow bambusowych namoczyc w cieplej wodzie (te o
grubosci zapalki). Wolowine pokroic w cieniutkie plastry, najlepiej
dlugie i waskie, jak wstazki, np. 4-5 cm na 15-20 cm na 3 mm grubosci.
Wolowine sie latwo kroi w cienkie plastry, jezeli sie ja uprzednio wlozy
do zamrazalnika na 15-20 min. Skladniki marynaty (cala reszta) wymieszac
w misce, dodac pokrojona wolowine, wymieszac dokladnie, przykryc
plastikiem, odstawic na 3-6 godzin w zaleznosci od jakosci miesa.
Zamieszac 2-3 razy. Platy wolowiny nadziewac na namoczone patyczki
bambusowe jakby sie szylo gruba fastryga, marszczac mieso po drodze,
tak, ze wyglada jak pofalowana blacha, zostawiajac czesc patyczka na
raczke, mniej wiecej tak:
-//-//-//-//--------
Te patyczki z miesem rzucic na goracy grill, minute dwie na kazdej
stronie, tak aby raczka byla poza ostrym ogniem. Podawac z ryzem, salata
lub zielonym warzywem. Jest to rowniez pyszna zakaska (mozna je zrobic
na godzine przed przyjsciem gosci i trzymac w cieplym piecu), lub
normalny obiad. Na zakaske mozna robic mniejsze kawalki, na krotszych
patyczkach, podac ulozone ozdobnie na lisciach chinskiej kapusty.
Magdalena Bassett c1999
|