« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-21 09:01:17
Temat: Dyzurne ciastoWitam!
Jakie ciasto pieczecie najczesciej? Co uwielbia Wasza rodzina i goscie?
U mnie to Fale Dunaju - ukochane ciasto mojego meza, na tyle proste, ze moge je
upiec nawet w dzien powszedni, a na tyle wykwintne, ze moge je podac nawet na
specjalne okazje.
Jak mam mniej czasu, to pieke "Die Bienenstich", czyli Uzadlenie Pszczoly,
rownie pyszne, ale bardziej kaloryczne (dlatego pieke je troche rzadziej).
Ciekawa jestem, jak to wyglada u Was.
Pozdrawiam,
AniaR
Torun
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-21 09:09:23
Temat: Re: Dyzurne ciastoUżytkownik <a...@p...onet.pl> napisała:
> Jakie ciasto pieczecie najczesciej?
Szarlotke.
> Co uwielbia Wasza rodzina i goscie?
Wszystko co zrobie :)
I niech tylko sprobuja powiedziec, ze im nie smakuje ;-)))
Lubie eksperymentowac z nowymi ciastami, wiec ciasta ciagle sie zmieniaja,
a pomyslow nigdy mi nie zabraknie - tyle tego jest w Internecie.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 09:13:39
Temat: Re: Dyzurne ciasto
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:6dad.000007f6.3ddca0dd@newsgate.onet.pl...
> Witam!
> Jakie ciasto pieczecie najczesciej? Co uwielbia Wasza rodzina i goscie?
> U mnie to Fale Dunaju - ukochane ciasto mojego meza, na tyle proste, ze
moge je
> upiec nawet w dzien powszedni, a na tyle wykwintne, ze moge je podac nawet
na
> specjalne okazje.
> Jak mam mniej czasu, to pieke "Die Bienenstich", czyli Uzadlenie Pszczoly,
> rownie pyszne, ale bardziej kaloryczne (dlatego pieke je troche rzadziej).
>
> Ciekawa jestem, jak to wyglada u Was.
>
> Pozdrawiam,
>
U mnie najbardziej lubiane sa wszelkiego roczaju Casate, ale najczesciej
piecze sie jablecznik. Pozdrawiam.
--
Natalia Slowik,
Hosting lepszy niz miod! Kliknij, skosztuj slodyczy!
==========> http://www.beep.pl/?n=1
> AniaR
> Torun
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 09:39:47
Temat: Re: Dyzurne ciasto
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:6dad.000007f6.3ddca0dd@newsgate.onet.pl...
> Witam!
> Jakie ciasto pieczecie najczesciej? Co uwielbia Wasza rodzina i goscie?
Sernik w różnych postaciach: z ciemnym ciastem, z jasnym, na
herbatnikach, bez ciasta, z brzoskwiniami, z makiem...
W drugiej kolejności szarlotka - z uwagi na szybkie wykonanie.
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 09:43:43
Temat: Re: Dyzurne ciasto> Witam!
> Jakie ciasto pieczecie najczesciej? Co uwielbia Wasza rodzina i goscie?
> U mnie to Fale Dunaju - ukochane ciasto mojego meza, na tyle proste, ze
moge je
> upiec nawet w dzien powszedni, a na tyle wykwintne, ze moge je podac nawet
na
> specjalne okazje.
> Jak mam mniej czasu, to pieke "Die Bienenstich", czyli Uzadlenie Pszczoly,
> rownie pyszne, ale bardziej kaloryczne (dlatego pieke je troche rzadziej).
Koniecznie podaj przepis na tą "pszczołę" - uwielbiam nowinki w dziedzinie
ciast!
U mnie ostatnio hitem jest Rafaello na krakersach - mogłabym robić co
tydzień i znika w ciągu dwóch dni. Na szczęście robi się błyskawicznie.
Załączam recepturkę:
Składniki:
3/4 l mleka
2 czubate łyżki mąki zimniaczanej,
2 płaskie łyżki mąki pszennej,
1 cukier waniliowwy,
1/2 szklanki cukru,
paczka krakersów,
kostka masła,
250 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotujacego sie mleka z
cukrami, ugotować budyń, wystudzić, utrzeć z masłem i 200 dag wiórek, ułożyć
krakersy, trochę masy, znów krakersy i masa, tak by były 3-4 warstwy. Na
wierzchu ma być masa, którą należy posypać resztą wiórek, uklepać je nieco,
zostawić na noc w lodówce
Uwagi:
Generalnie można delektować się już po 3 godzinach. Budyń studzić ale nie za
bardzo, ciepławy ładnie miesza się z masłem, wystarczy popultać łyżką -
ostatnio nawet ta kostka masła rozpuszczała mi się na budyniu i też wyszło
OK, a nie trzeba było miksować.
Dorota (mama Oli i Zosi)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 10:07:09
Temat: Re: Dyzurne ciasto
>
> U mnie ostatnio hitem jest Rafaello na krakersach - mogłabym robić co
> tydzień i znika w ciągu dwóch dni. Na szczęście robi się błyskawicznie.
> Załączam recepturkę:
>
> Składniki:
> 3/4 l mleka
> 2 czubate łyżki mąki zimniaczanej,
> 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
> 1 cukier waniliowwy,
> 1/2 szklanki cukru,
> paczka krakersów,
> kostka masła,
> 250 dag wiórek kokosowych
>
> Wykonanie:
> Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotujacego sie mleka z
> cukrami, ugotować budyń, wystudzić, utrzeć z masłem i 200 dag wiórek,
ułożyć
> krakersy, trochę masy, znów krakersy i masa, tak by były 3-4 warstwy. Na
> wierzchu ma być masa, którą należy posypać resztą wiórek, uklepać je
nieco,
> zostawić na noc w lodówce
>
A te krakersy to jakie? Bo mnie się tylko słone kojarzą , a takie to chyba
nie pasują...
A z herbatnikami tez mozna?
Pozdrawiam.
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 10:15:00
Temat: Re: Dyzurne ciasto> > Witam!
> Koniecznie podaj przepis na tą "pszczołę" - uwielbiam nowinki w dziedzinie
> ciast!
Dobrze, ale jutro! W zasadzie przepis pamietam, tylko nie chcialabym byka
walnac w proporcjach.
> U mnie ostatnio hitem jest Rafaello na krakersach - mogłabym robić co
Przepis wyglada zachecajaco. Zastanawiam sie tylko, czy krakersy nie maja
slonawego posmaku? Jadlam raz krakersy z masa budyniowa i smakowaly... dosc
specyficznie :).
Moze sa rozne krakersy?
Pozdrawiam,
AniaR
Torun
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 10:22:44
Temat: Re: Dyzurne ciastoUżytkownik "Ela" <P...@p...onet.pl> napisała:
> > U mnie ostatnio hitem jest Rafaello na krakersach - mogłabym robić co
> > tydzień i znika w ciągu dwóch dni. Na szczęście robi się błyskawicznie.
[...]
> A te krakersy to jakie? Bo mnie się tylko słone kojarzą , a takie to chyba
> nie pasują...
No wlasnie powinny to byc slone krakersy i wychodzi troche takie
pomieszanie smakow...
Gdy zrobilam to po raz pierwszy, towarzystwo nie bylo specjalnie
zachwycone taka kompozycja smakow, tak wiec jest ryzyko, ze komus
to moze niezbyt smakowac.
Ale sprobowac warto, aby miec pewnosc w tym zakresie.
> A z herbatnikami tez mozna?
Z herbatnikami to sie robi stefanke :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 11:32:15
Temat: Re: Dyzurne ciasto> A te krakersy to jakie? Bo mnie się tylko słone kojarzą , a takie to chyba
> nie pasują...
> A z herbatnikami tez mozna?
Te krakersy to jest włąśnie to - słone! W ogóle się nie czuje, za to smakuje
bosko!
Dorota (mama Oli i Zosi)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 11:33:18
Temat: Re: Dyzurne ciastoA krakersy kupuję Lajkonika
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |