Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Panettone

Grupy

Szukaj w grupach

 

Panettone

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-20 19:08:29

Temat: Panettone
Od: "Goha" <g...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Jakis czas temu jadlam to wloskie ciasto (taki rodzaj drozdzowej babki) i
bardzo mi smakowalo.
W google znalazlam pare przepisow, jeden kilka razy "zrealizowalam". Wyszlo
ok - moge podzielic sie przepisem jesli ktos jest zainteresowany. No i
chetnie wyprobowalabym jakis inny sprawdzony przepis...
Apeluje wiec do milosnikow szeroko rozumianej kuchni wloskiej -
wspomozcie... ;-)))
Goraco pozdrawiam
Myszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-21 08:49:35

Temat: Re: Panettone
Od: "MS" <NOSPAM__!_uMS@o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Możesz podać ten przepis? Niestety nie mogę się zrewanżować :(


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-21 17:05:31

Temat: Re: Panettone (P)
Od: "Goha" <g...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



> Możesz podać ten przepis? >
>
No jasne :-) (prosze o wyrozumialosc, bo oryginal jest po angielsku)

Panettone
50 dkg maki
4 dkg drozdzy
10 dkg cukru
125 ml mleka
6 zoltek
20 dkg masla (w temp pokojowej)
starta skorka z jednej cytryny
1/2 lyzeczki od herbaty soli
1/2 lyzeczki cynamonu (mozna wiecej)
5 -10 dkg kandyzowanej skorki pomaranczowej
10 dkg rodzynek
(ja dodaje jeszcze olejek pomaranczowy, bo w oryginale tak fajnie bylo
pomarancza czuc )

Potrzebna jest okragla forma (tortownica) o sr 22 cm

Wsypac make do miski, na srodku zrobic dziurke ,do ktorej wlac zmieszane:
pokruszone drozdze, lyzeczke cukru i polowe mleka. Przykryc recznikiem i
zostawic na 30 min.

Dodac reszte cukru, mleka, zoltka, sol, cynamon, starta skorke z cytryny i
maslo (ja rozpuszczam - ale musi byc wystudzone przy dodawaniu). Zmieszac
przy uzyciu robota lub wlasnych raczek, czy innych sprzetow (jak to zwykle
drozdzowke ;-) ), az ciasto bedzie gladkie, elastyczne i bedzie ladnie
odchodzilo od brzegow miski. Przykryc recznikiem i zostawic w cieplym
miejscu az ciasto podwoi swoja objetosc - ok godzinki.
Posiekac skorke pomaranczowa.
Przygotowanie formy:
typowa tortownica ma ok 5 cm glebokosci. Nalezy wziac papier do pieczenia i
wylozyc nim forme dookola tak, aby sie zrobil taki jakby komin - glebokosc
ok 12 cm (o qrcze mam nadzieje, ze jest to zrozumiale...)- u gory polaczyc
spinaczem. Forme (dno) i papier natluscic.
Rodzynki i skorke obtoczyc w mace i dodac do ciasta (trzeba je wcisnac w
wyrosniete ciasto)
Wlozyc ciasto do przygotowanej formy - ma siegac do 2/3 wysokosci. Przykryc
recznikiem i znowu na godzinke zostawic, zeby sobie roslo.
Piec przez ok 45 min (trzeba sprawdzic patyczkiem) w temp ok 200 stopni
(nagrzac wczesniej piekarnik)

Roboty jest duzo, ale efekt calkiem, calkiem...
Pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-21 20:26:16

Temat: Re: Panettone
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

(ciach)
No i chetnie wyprobowalabym jakis inny sprawdzony przepis...
> Apeluje wiec do milosnikow szeroko rozumianej kuchni wloskiej -
> wspomozcie... ;-)))
> Goraco pozdrawiam
> Myszka

W chwili obecnej mam dostepny 1 przepis, niestety dosyc pracochlonny:))
Mam jeszcze inny, bardzo ciekawy bo z wloskiej analogicznej listy
dyskusyjnej (autor podkreslal, ze to przepis od zawodowego cukiernika:) ale
niestety troche nie pasuja mi proporcje bo na 550 g maki daje sie niecale 10
g drozdzy- to stanowczo za malo.

Panettone

50 g drozdzy
4 lyzki letniej wody
600 g maki
150 g cukru
szczypta soli
5 jajek
200 g masla
skorka otarta z 1 cytryny
250 g kandyzowanych owocow i cykaty pokrojonych w kostke
150 g rodzynek
1 lyzka oleju slonecznikowego

Drozdze wymieszac z odrobina maki w letniej wodzie i pozostawic pod
przykryciem do wyrosniecia (ok. 30 min.)
Make wymieszac z cukrem oraz sola, zrobic w niej dolek, do srodka wlac
rozczyn, wbic jajka i zagniesc elastyczne ciasto. Dodac maslo w platkach,
pokrojona cykate, owoce kandyzowane, oraz rodzynki i jeszcze raz wyrobic
ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc i pozostawic w cieplym i
nieprzewiewnym miejscu do wyrosniecia na 8 godz.
Nastepnie przekladamy do formy (oryginalnie to powinien byc taki walec z
papieru o dosyc wysokich sciankach) natluszczonej olejem i pozostawiamy do
wyrosniecia na jeszcze 2 godz.
Powierzchnie ciasta (czubek) nacinamy na krzyz i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 220 C przez 50 min. Jesc dopiero po uplywie 12 godz.

Smacznego-
Kasia L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-21 22:06:22

Temat: Re: Panettone (P)
Od: "MS" <NOSPAM__!_uMS@o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dziękuje! Wypróbuję napewno! :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-23 00:46:59

Temat: bylo - Panettone jest wloskie ciasteczka
Od: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Mam jeszcze inny, bardzo ciekawy bo z wloskiej analogicznej listy
> dyskusyjnej (autor podkreslal, ze to przepis od zawodowego cukiernika:)

Czesc,

Kilka dni temu wrocilismy z Rzymu i jestem zachwycona ich cukierniami.
Poniewaz nie znam wloskiego a chcialabym sprobowac upiec ktores z ich
cudownosci, to pomyslalam sobie, ze moze znasz jakies oryginalne przepisy.
Szczegolnie smakowaly mi takie jakby ogromne chrupiace rury dl ok. 10 cm z
kremem z sera ricotta i biszkopty, ktore rozplywaly sie w ustach i nie mozna
ich bylo doniesc do hotelu bo sie kruszyly w rytmie naszego spaceru :-)
Nadmienie rowniez, ze najlepsze ciasteczka jadlam w cukierni chyba
specjalizujacej sie w ciastkach neapolitanskich.

Czy moglabysmi cos na temat ich ciastkarstwa napisac?
A moze znasz jakies strony z oryginalnymi przepisami po angielsku lub wlosku -
co do skladnikow, to sadze, ze tutaj w Londynie bede w stanie je znalezc w
ich delikatesach.
Czy moglabys mi podac namiary na te italska grupe dyskusyjna to moze
wygrzebie jakis slownik i zaczne sie uczyc wloskiego ciastkarskiego.

Pozdrawiam

Iza

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-23 19:48:45

Temat: Re: bylo - Panettone jest wloskie ciasteczka
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


No to zazdroszcze Ci dobrych doswiadczen z wloskimi cukierniami. Parokrotnie
dawalam sie skusic bo te ich ciasteczka wygladaly pieknie ale za kazdym
razem byl to niewypal. No z wyjatkiem panforte, czyli piernika sienenskiego-
rewelacyjne! Niestety nie mam przepisow ani na rurki ani na ichnie
biszkopty, zreszta mam takie mgliste wrazenie, iz oni tego raczej nie pieka
w domu tylko kupuja wlasnie w cukierniach. Mam za to kilka innych fajnych
przepisow na ich slodkosci np: tort z ricotty i owocow, tort migdalowy,
panforte, jeszcze jeden tort z ricotty ale juz nie na slodko tylko na slono-
ale bardzo ciekawy. Jesli ktorys Cie zainteresuje chetnie podam.
O wloskim ciastkarstwie nie czuje sie na silach opwiadac- to dosyc trudne bo
kazdy region ma swoje cechy odmienne i charakterystyczne wlasnie dla siebie
desery czy ciasta. Jest taka fajna ksiazeczk: Marc i Kim Millon: Przewodnik
kulinarny Wlochy. Wydany jakis czas temu ale moze uda Ci sie gdzies dostac
(wydaje mi sie, ze w wersji anglojezycznej tez jest) Tam sa opisane
poszczegolne regiony i charakterystyczne dla nich produkty i potrawy w tym i
slodycze. Ksiazka bardzo solidna, powstala w czasie trzyletniej podrozy
autorow po Wloszech. Wloska lista dyskusyjna to it.hobby.cucina a jesli
chodzi o ciekawe strony to ja bardzo lubie www.mangiarebene.com (jest tez
wersja angielska)

Pozdrawiam-
Kasia L.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-24 03:11:08

Temat: Re: bylo - Panettone jest wloskie ciasteczka
Od: kamila slawinska <k...@a...com> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 23 Nov 2002 20:48:45 +0100, "Kasia L."
<l...@p...onet.pl> wrote:

>
> Mam za to kilka innych fajnych
>przepisow na ich slodkosci np: tort z ricotty i owocow, tort migdalowy,
>panforte

jak dla mnie to wszystko wyglada ciekawie, a juz zwlaszcza to panforte
- dawaj, dawaj! :)

pozdrowienia,
kamila
--
It isn't pollution that's harming the environment.
It's the impurities in our air and water that are doing it.
George W. Bush

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-24 16:54:38

Temat: Re: bylo - Panettone jest wloskie ciasteczka
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

.


Panfotre senese (piernik sienenski)

Przepis podala na grupe w ubieglym roku Krysia Starannie Opakowana. Jest
wyprobowany i faktycznie smakuje jak ten oryginalny. Dodam tylko, ze gotowy
juz piernik powinien byc posypany cukrem pudrem lub kakao lub przyprawa do
piernika

20dkg migdalow
30dkg orzechow wloskich
85g maki
25g kakao
szczypta mielonych gozdzikow
lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki startej galki muszk.
1/2 lyzeczki przyprawy do piernikow
150g takich roznych kandyzowanych owockow - wisienki, etc
150g kandyzowanej skorki pomaranczowej
100g miodu plynnego
150g cukru (jeszcze lepiej jak jest taki nie brazowy ani calkiem
bialy, ale bialy tego nie popsuje)
papier ryzowy (ja uzylam wafla)
cukier puder wymieszany z cynamonem

Uprazyc migdaly i wloskie orzechy (na patelni uwazajac by nie
przypalic, albo na blaszce - 10 min wystarczy)
Posiekac - byle jak.
Wymieszac orzechy ze zproszkowanymi rzeczami, dodac owocki.
Miod podgrzac z cukrem - gotowac powolutku az takie bardziej
gumiaste, a nie syrop jeszcze.
Dodac to suche i dobrze
Okragla blaszke (ca 20c) wylozyc papierrem ryzowym/waflem.
Wylozyc na to miksture, dobrze uplaskac i przygniesc.
Siup! - do piekarnika 190 stopni na 1/2 godz. po wyjeciu - bedzie
plaskie oczywiscie. obsypac cukrem-pudrem z kako, dac ostygnac.
daje sie to jesc pokrojone w dosc cienkie trojkaty, bo ciezkie
jak cholera, ale bardzo wykwintne. zapycha. dobre dla gosci, bo
wyglada tez ciekawie. na pewno zrobie na te swieta.

Torta di ricotta e frutta (tort z sera ricotta i owocow)

600 gr biszkoptow (mnie wystarczyly 2 duze opakowania)
600 gr ricotta ( unas jest w pudelkach po 250 gr wiec wystarcza 2 takie
pudelka)
70 gr cukru
2 jajka
skorka otarta z 1 cytryny
6 listkow zelatyny
250 gr ubitej smietany
200 gr owocow - najlepsze sa truskawki
150 gr marmolady lub dzemu morelowego rozcienczonego tak by nadawal sie do
nawilzania biszkoptow
tortownica 24 cm
Najpierw rozpuszczamy zelatyne w nieduzej ilosci wody. Ucieramy zoltka z
cukrem, gdy masa jest juz gladka odajemy porcjami ser, skorke z cytryny,
nastepnie ubita smietane, i bialka ubite na parze ( ja nie ubijalam na parze
tylko zwyczajnie mikserem i tez wyszlo dobrze). Na koncu dodajemy zelatyne.
Z ta zelatyna jest najwiekszy problem, wiem,ze zasada jest taka aby mase
dodawac stopniowo do zelatyny bo inaczej zrobia sie kluski. W przepisie
podane bylo na odwrot czyli zelatyna do masy. Ja wybrnelam z tego tak, ze
zelatyna rozpuscilam w ok 1/3 szklanki wody i taka jeszcze letnia dodalam do
masy. Wyszlo bez grudek.
W tortownicy ukladamy warstwe biszkoptow i powlekamy ja cienka warstwa
marmolady, na to wykladamy warstwe sera i tak na zmiane do wyczerpania
skladnikow. Ostatnia warstwa powinien byc ser. Dekoryjemy go truskawkami i
wstawiamy do lodowki. Po 5 godzinach mozna jesc.


Torta di mandorle di casa Cerato (tort migdalowy rodziny Cerato)

400 gr migdalow obranych i zmielonych
4 jajka
280 gr cukru
starta skorka z 1 cytryny
cukier puder do posypania po wierzchu
maslo i maka do posmarowania i posypania formy

Piec nagrzewamy do 150 C. Przygotowujemy tortownice ok. 20 cm, smarujemy ja
maslem i opruszamy maka. Za pomoca miksera ubijamy zoltka z cukrem tak by
uzyskac krem gladki i prawie bialy. Dodajemy zmielone migdaly, starta skorke
z cytryny i dalej ubijamy aby uzyskana masa byla w miare jednolita. Osobno
ubijamu bialka ze szczypta soli na sztywno.
Za pomoca lyzki metalowej mieszamy delikatnie mase migdalowa z ubitymi
bialkami. Przekladamy do tortownicy i pieczemy ok. 30 min. Patyczkiem
sprawdzamy czy juz sie upieklo. Gdy lekko przestygnie wyjmujemy z formy.
Najlepsze dzien pozniej. Przed podaniem nalezy opruszyc cukrem pudrem.
Przepis jest nie sprawdzony przeze mnie, czeka na lepsze czasy:))

Smacznego-

Kasia L.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-24 20:33:45

Temat: Re: bylo - Panettone jest wloskie ciasteczka
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 24 Nov 2002 17:54:38 +0100, "Kasia L."
<l...@p...onet.pl> wrote:

>.
>
>
>Panfotre senese (piernik sienenski)
>
>Przepis podala na grupe w ubieglym roku Krysia Starannie Opakowana. Jest
>wyprobowany i faktycznie smakuje jak ten oryginalny. Dodam tylko, ze gotowy
>juz piernik powinien byc posypany cukrem pudrem lub kakao lub przyprawa do
>piernika
>
jestem pod wrazeniem siebie....ja prawdziwy panettone jadlam
dopiero PO moim, podjeci bylismy na herbatce u rodziny i podano
wlaznie trojkaty niskie dosc...wujek patrzyl i mowil - no ,
ciekaw jestem czy Wam bedzie to smakowac, na co ja nonszalansko
poiwedzialam - aaa, panforte. szczeka mu opadla, heheheheeh jego
bylo od Wlocha.

za to panettone duze zjadam w dwa dni. bardzo chetnie z plastrem
szynki na tym, albo...dobrym serem, albo luzem...jak ja to
lubie...bylam na tej wloskiej stornie jedzeniowej, ale szukam
przpeisow swiatecznych - chce zrobic kosmoploityczne swieta w tym
roku!!

Trys

P.S. Ale bez zaplesnialego renifera ;)))))
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pomysł na mus jabłkowy
pióra dla gastronomii
Kruszonka - help
Ciasta- ktos sie chwalil
Zamienniki alkoholi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »