| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-20 19:27:11
Temat: SZYNAKA WESTFALSKA (P)witam wszystkich. znalazłam ten przepis w starej ksiazce mojej babci.ona
zawsze robiła taka szyneczkę i wychodziła jej pychota tylko ze nie dodawała
tyle ziółek .ale jak ktoś lubi to mozna spróbować.
2 szynki (średniej wielkości),2 szklanki soli, 1,5 dkg saletry,4 zabki
czosnku,tymianek,majeranek,liście laurowe,kolender,ziele
ang,jałowiec,czomber,bazylika(po garsci)
sól i przyprawy utłuc(grubo) w możdzierzu imieszanina ta natrzec mocno
szynki.w łożyć nastepnie do drewnianego naczynia,przesypać mieszanina soli i
korzeni, dodać ząbki czosnku. w razie potrzeby ,powstały sok uzupełnić
solanką przyrządzona z przegotowanej wody i soli tak, aby szynki były
całkowicie zanurzone. po 3 tygodniach szynki wyjac .obsuszyć na powietrzu
,zaszyć w grube rzadki płótno i wędzić w zimnym dymie z jałowca. po
uwędzeniu płutna nie zdejmować, lecz zaszyte w nie szynki przechowywać w
chłodnym ,ciemnym i przewiewnym miejscu na wiszaco, albo w drewnianym
naczyniu , obłozone spora iloscia suchego ,pachnącego siana.
tekst jest orginalny jak w ksiazce. przepisów jest wiele i jak będziecie
zainteresowani to dajcie mi znać to jeszcze coś wysle.
jest jeszcze jeden przepis który mnie zainteresował na "kiełbasę suszona "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-21 07:46:09
Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)po 3 tygodniach szynki wyjac .
============
Te trzy tygodnie - w jakiej temperaturze?
Pewnie w chłodnej piwnicy?
Pytam, bo nie mam takowej.
waldek
============
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 09:00:12
Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Użytkownik anita1 <a...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:argnk6$qop$...@n...tpi.pl...
> witam wszystkich. znalazłam ten przepis w starej ksiazce mojej
babci.ona
> zawsze robiła taka szyneczkę i wychodziła jej pychota tylko ze nie
dodawała
> tyle ziółek .ale jak ktoś lubi to mozna spróbować.
,zaszyć w grube rzadki płótno i wędzić w zimnym dymie z jałowca
Jak długo wędzić ??? A dym ma być ciepły czy zimny ???
--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-22 14:28:40
Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Użytkownik waldek <x...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ari31t$6k8$...@n...tpi.pl...
> po 3 tygodniach szynki wyjac .
> ============
> Te trzy tygodnie - w jakiej temperaturze?
> Pewnie w chłodnej piwnicy?
> Pytam, bo nie mam takowej.
>
> waldek
> ============
> no niestety ale w chłodnym miejscu.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-22 14:33:45
Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
> Jak długo wędzić ??? A dym ma być ciepły czy zimny ???
>
"w wytworzonym obfitym zimnym dymie wędzi sie mięso przez 2 godziny dziennie
po czym ognisko sie wygasza a przetwory pozostawia w wędzarni. czas wędzenia
zimnego moze trwać od 3-14 dni.. w ten sposób w ciagu całego wedzenia dym
przenika stopniowo coraz głębiej do wnetrza wyrobu "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-22 20:36:44
Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Użytkownik "anita1" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:argnk6$qop$1@news.tpi.pl...
> witam wszystkich. znalazłam ten przepis w starej ksiazce mojej babci.ona
> zawsze robiła taka szyneczkę i wychodziła jej pychota tylko ze nie
dodawała
> tyle ziółek .ale jak ktoś lubi to mozna spróbować.
Mam pytanie o tytul książki?
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-23 13:59:14
Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Użytkownik Czarek Gmyz <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:arm4hg$id$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "anita1" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:argnk6$qop$1@news.tpi.pl...
> > witam wszystkich. znalazłam ten przepis w starej ksiazce mojej
babci.ona
> > zawsze robiła taka szyneczkę i wychodziła jej pychota tylko ze nie
> dodawała
> > tyle ziółek .ale jak ktoś lubi to mozna spróbować.
>
> Mam pytanie o tytul książki?
> Czarek
>
>
Tadeusz Kłossowski "Domowe wyroby mięsne" Wydawnictwo "WATRA"
Warszawa 1985. Wydanie VI ISBN 83-225-0133-1
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |