Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia SZYNAKA WESTFALSKA (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

SZYNAKA WESTFALSKA (P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-20 19:27:11

Temat: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Od: "anita1" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam wszystkich. znalazłam ten przepis w starej ksiazce mojej babci.ona
zawsze robiła taka szyneczkę i wychodziła jej pychota tylko ze nie dodawała
tyle ziółek .ale jak ktoś lubi to mozna spróbować.

2 szynki (średniej wielkości),2 szklanki soli, 1,5 dkg saletry,4 zabki
czosnku,tymianek,majeranek,liście laurowe,kolender,ziele
ang,jałowiec,czomber,bazylika(po garsci)

sól i przyprawy utłuc(grubo) w możdzierzu imieszanina ta natrzec mocno
szynki.w łożyć nastepnie do drewnianego naczynia,przesypać mieszanina soli i
korzeni, dodać ząbki czosnku. w razie potrzeby ,powstały sok uzupełnić
solanką przyrządzona z przegotowanej wody i soli tak, aby szynki były
całkowicie zanurzone. po 3 tygodniach szynki wyjac .obsuszyć na powietrzu
,zaszyć w grube rzadki płótno i wędzić w zimnym dymie z jałowca. po
uwędzeniu płutna nie zdejmować, lecz zaszyte w nie szynki przechowywać w
chłodnym ,ciemnym i przewiewnym miejscu na wiszaco, albo w drewnianym
naczyniu , obłozone spora iloscia suchego ,pachnącego siana.

tekst jest orginalny jak w ksiazce. przepisów jest wiele i jak będziecie
zainteresowani to dajcie mi znać to jeszcze coś wysle.
jest jeszcze jeden przepis który mnie zainteresował na "kiełbasę suszona "


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-21 07:46:09

Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

po 3 tygodniach szynki wyjac .
============
Te trzy tygodnie - w jakiej temperaturze?
Pewnie w chłodnej piwnicy?
Pytam, bo nie mam takowej.

waldek
============


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-21 09:00:12

Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik anita1 <a...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:argnk6$qop$...@n...tpi.pl...
> witam wszystkich. znalazłam ten przepis w starej ksiazce mojej
babci.ona
> zawsze robiła taka szyneczkę i wychodziła jej pychota tylko ze nie
dodawała
> tyle ziółek .ale jak ktoś lubi to mozna spróbować.
,zaszyć w grube rzadki płótno i wędzić w zimnym dymie z jałowca

Jak długo wędzić ??? A dym ma być ciepły czy zimny ???

--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-22 14:28:40

Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Od: "anita1" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik waldek <x...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ari31t$6k8$...@n...tpi.pl...
> po 3 tygodniach szynki wyjac .
> ============
> Te trzy tygodnie - w jakiej temperaturze?
> Pewnie w chłodnej piwnicy?
> Pytam, bo nie mam takowej.
>
> waldek
> ============
> no niestety ale w chłodnym miejscu.
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-22 14:33:45

Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Od: "anita1" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora



> Jak długo wędzić ??? A dym ma być ciepły czy zimny ???
>
"w wytworzonym obfitym zimnym dymie wędzi sie mięso przez 2 godziny dziennie
po czym ognisko sie wygasza a przetwory pozostawia w wędzarni. czas wędzenia
zimnego moze trwać od 3-14 dni.. w ten sposób w ciagu całego wedzenia dym
przenika stopniowo coraz głębiej do wnetrza wyrobu "


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-22 20:36:44

Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Od: "Czarek Gmyz" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "anita1" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:argnk6$qop$1@news.tpi.pl...
> witam wszystkich. znalazłam ten przepis w starej ksiazce mojej babci.ona
> zawsze robiła taka szyneczkę i wychodziła jej pychota tylko ze nie
dodawała
> tyle ziółek .ale jak ktoś lubi to mozna spróbować.

Mam pytanie o tytul książki?
Czarek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-23 13:59:14

Temat: Re: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Czarek Gmyz <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:arm4hg$id$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "anita1" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:argnk6$qop$1@news.tpi.pl...
> > witam wszystkich. znalazłam ten przepis w starej ksiazce mojej
babci.ona
> > zawsze robiła taka szyneczkę i wychodziła jej pychota tylko ze nie
> dodawała
> > tyle ziółek .ale jak ktoś lubi to mozna spróbować.
>
> Mam pytanie o tytul książki?
> Czarek
>
>

Tadeusz Kłossowski "Domowe wyroby mięsne" Wydawnictwo "WATRA"
Warszawa 1985. Wydanie VI ISBN 83-225-0133-1
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Panettone
pomysł na mus jabłkowy
pióra dla gastronomii
Kruszonka - help
Ciasta- ktos sie chwalil

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »