Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "anita1" <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Date: Wed, 20 Nov 2002 20:27:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <argnk6$qop$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pd155.katowice.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1037820360 27417 213.76.228.155 (20 Nov 2002 19:26:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Nov 2002 19:26:00 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135471
Ukryj nagłówki
witam wszystkich. znalazłam ten przepis w starej ksiazce mojej babci.ona
zawsze robiła taka szyneczkę i wychodziła jej pychota tylko ze nie dodawała
tyle ziółek .ale jak ktoś lubi to mozna spróbować.
2 szynki (średniej wielkości),2 szklanki soli, 1,5 dkg saletry,4 zabki
czosnku,tymianek,majeranek,liście laurowe,kolender,ziele
ang,jałowiec,czomber,bazylika(po garsci)
sól i przyprawy utłuc(grubo) w możdzierzu imieszanina ta natrzec mocno
szynki.w łożyć nastepnie do drewnianego naczynia,przesypać mieszanina soli i
korzeni, dodać ząbki czosnku. w razie potrzeby ,powstały sok uzupełnić
solanką przyrządzona z przegotowanej wody i soli tak, aby szynki były
całkowicie zanurzone. po 3 tygodniach szynki wyjac .obsuszyć na powietrzu
,zaszyć w grube rzadki płótno i wędzić w zimnym dymie z jałowca. po
uwędzeniu płutna nie zdejmować, lecz zaszyte w nie szynki przechowywać w
chłodnym ,ciemnym i przewiewnym miejscu na wiszaco, albo w drewnianym
naczyniu , obłozone spora iloscia suchego ,pachnącego siana.
tekst jest orginalny jak w ksiazce. przepisów jest wiele i jak będziecie
zainteresowani to dajcie mi znać to jeszcze coś wysle.
jest jeszcze jeden przepis który mnie zainteresował na "kiełbasę suszona "
|