Data: 2002-11-20 19:27:11
Temat: SZYNAKA WESTFALSKA (P)
Od: "anita1" <a...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
witam wszystkich. znalazłam ten przepis w starej ksiazce mojej babci.ona
zawsze robiła taka szyneczkę i wychodziła jej pychota tylko ze nie dodawała
tyle ziółek .ale jak ktoś lubi to mozna spróbować.
2 szynki (średniej wielkości),2 szklanki soli, 1,5 dkg saletry,4 zabki
czosnku,tymianek,majeranek,liście laurowe,kolender,ziele
ang,jałowiec,czomber,bazylika(po garsci)
sól i przyprawy utłuc(grubo) w możdzierzu imieszanina ta natrzec mocno
szynki.w łożyć nastepnie do drewnianego naczynia,przesypać mieszanina soli i
korzeni, dodać ząbki czosnku. w razie potrzeby ,powstały sok uzupełnić
solanką przyrządzona z przegotowanej wody i soli tak, aby szynki były
całkowicie zanurzone. po 3 tygodniach szynki wyjac .obsuszyć na powietrzu
,zaszyć w grube rzadki płótno i wędzić w zimnym dymie z jałowca. po
uwędzeniu płutna nie zdejmować, lecz zaszyte w nie szynki przechowywać w
chłodnym ,ciemnym i przewiewnym miejscu na wiszaco, albo w drewnianym
naczyniu , obłozone spora iloscia suchego ,pachnącego siana.
tekst jest orginalny jak w ksiazce. przepisów jest wiele i jak będziecie
zainteresowani to dajcie mi znać to jeszcze coś wysle.
jest jeszcze jeden przepis który mnie zainteresował na "kiełbasę suszona "
|