Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Panettone Re: bylo - Panettone jest wloskie ciasteczka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: bylo - Panettone jest wloskie ciasteczka

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bylo - Panettone jest wloskie ciasteczka
Date: Sun, 24 Nov 2002 17:54:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 97
Message-ID: <arr0f1$9cc$1@news.tpi.pl>
References: <argms0$cjg$2@news.onet.pl> <arjf8s$5t2$1@news.tpi.pl>
<armj63$l8s$1@news.gazeta.pl> <arols7$8t4$1@news.tpi.pl>
<j...@4...com>
NNTP-Posting-Host: pd190.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1038157090 9612 213.76.39.190 (24 Nov 2002 16:58:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Nov 2002 16:58:10 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135842
Ukryj nagłówki

.


Panfotre senese (piernik sienenski)

Przepis podala na grupe w ubieglym roku Krysia Starannie Opakowana. Jest
wyprobowany i faktycznie smakuje jak ten oryginalny. Dodam tylko, ze gotowy
juz piernik powinien byc posypany cukrem pudrem lub kakao lub przyprawa do
piernika

20dkg migdalow
30dkg orzechow wloskich
85g maki
25g kakao
szczypta mielonych gozdzikow
lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki startej galki muszk.
1/2 lyzeczki przyprawy do piernikow
150g takich roznych kandyzowanych owockow - wisienki, etc
150g kandyzowanej skorki pomaranczowej
100g miodu plynnego
150g cukru (jeszcze lepiej jak jest taki nie brazowy ani calkiem
bialy, ale bialy tego nie popsuje)
papier ryzowy (ja uzylam wafla)
cukier puder wymieszany z cynamonem

Uprazyc migdaly i wloskie orzechy (na patelni uwazajac by nie
przypalic, albo na blaszce - 10 min wystarczy)
Posiekac - byle jak.
Wymieszac orzechy ze zproszkowanymi rzeczami, dodac owocki.
Miod podgrzac z cukrem - gotowac powolutku az takie bardziej
gumiaste, a nie syrop jeszcze.
Dodac to suche i dobrze
Okragla blaszke (ca 20c) wylozyc papierrem ryzowym/waflem.
Wylozyc na to miksture, dobrze uplaskac i przygniesc.
Siup! - do piekarnika 190 stopni na 1/2 godz. po wyjeciu - bedzie
plaskie oczywiscie. obsypac cukrem-pudrem z kako, dac ostygnac.
daje sie to jesc pokrojone w dosc cienkie trojkaty, bo ciezkie
jak cholera, ale bardzo wykwintne. zapycha. dobre dla gosci, bo
wyglada tez ciekawie. na pewno zrobie na te swieta.

Torta di ricotta e frutta (tort z sera ricotta i owocow)

600 gr biszkoptow (mnie wystarczyly 2 duze opakowania)
600 gr ricotta ( unas jest w pudelkach po 250 gr wiec wystarcza 2 takie
pudelka)
70 gr cukru
2 jajka
skorka otarta z 1 cytryny
6 listkow zelatyny
250 gr ubitej smietany
200 gr owocow - najlepsze sa truskawki
150 gr marmolady lub dzemu morelowego rozcienczonego tak by nadawal sie do
nawilzania biszkoptow
tortownica 24 cm
Najpierw rozpuszczamy zelatyne w nieduzej ilosci wody. Ucieramy zoltka z
cukrem, gdy masa jest juz gladka odajemy porcjami ser, skorke z cytryny,
nastepnie ubita smietane, i bialka ubite na parze ( ja nie ubijalam na parze
tylko zwyczajnie mikserem i tez wyszlo dobrze). Na koncu dodajemy zelatyne.
Z ta zelatyna jest najwiekszy problem, wiem,ze zasada jest taka aby mase
dodawac stopniowo do zelatyny bo inaczej zrobia sie kluski. W przepisie
podane bylo na odwrot czyli zelatyna do masy. Ja wybrnelam z tego tak, ze
zelatyna rozpuscilam w ok 1/3 szklanki wody i taka jeszcze letnia dodalam do
masy. Wyszlo bez grudek.
W tortownicy ukladamy warstwe biszkoptow i powlekamy ja cienka warstwa
marmolady, na to wykladamy warstwe sera i tak na zmiane do wyczerpania
skladnikow. Ostatnia warstwa powinien byc ser. Dekoryjemy go truskawkami i
wstawiamy do lodowki. Po 5 godzinach mozna jesc.


Torta di mandorle di casa Cerato (tort migdalowy rodziny Cerato)

400 gr migdalow obranych i zmielonych
4 jajka
280 gr cukru
starta skorka z 1 cytryny
cukier puder do posypania po wierzchu
maslo i maka do posmarowania i posypania formy

Piec nagrzewamy do 150 C. Przygotowujemy tortownice ok. 20 cm, smarujemy ja
maslem i opruszamy maka. Za pomoca miksera ubijamy zoltka z cukrem tak by
uzyskac krem gladki i prawie bialy. Dodajemy zmielone migdaly, starta skorke
z cytryny i dalej ubijamy aby uzyskana masa byla w miare jednolita. Osobno
ubijamu bialka ze szczypta soli na sztywno.
Za pomoca lyzki metalowej mieszamy delikatnie mase migdalowa z ubitymi
bialkami. Przekladamy do tortownicy i pieczemy ok. 30 min. Patyczkiem
sprawdzamy czy juz sie upieklo. Gdy lekko przestygnie wyjmujemy z formy.
Najlepsze dzien pozniej. Przed podaniem nalezy opruszyc cukrem pudrem.
Przepis jest nie sprawdzony przeze mnie, czeka na lepsze czasy:))

Smacznego-

Kasia L.




 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.11 Krysia Thompson
25.11 izabela Sowula
25.11 Kasia L.
25.11 Kasia L.
25.11 Krysia Thompson
25.11 izabela Sowula
26.11 Kasia L.
26.11 Krysia Thompson
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem