Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!uw.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Goha" <g...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Panettone (P)
Date: Thu, 21 Nov 2002 18:05:31 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 50
Sender: y...@p...onet.pl@pg142.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <arjd5m$fu5$3@news.onet.pl>
References: <argms0$cjg$2@news.onet.pl> <ari6n8$hhu$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pg142.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1037907958 16325 217.99.108.142 (21 Nov 2002 19:45:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Nov 2002 19:45:58 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135573
Ukryj nagłówki
> Możesz podać ten przepis? >
>
No jasne :-) (prosze o wyrozumialosc, bo oryginal jest po angielsku)
Panettone
50 dkg maki
4 dkg drozdzy
10 dkg cukru
125 ml mleka
6 zoltek
20 dkg masla (w temp pokojowej)
starta skorka z jednej cytryny
1/2 lyzeczki od herbaty soli
1/2 lyzeczki cynamonu (mozna wiecej)
5 -10 dkg kandyzowanej skorki pomaranczowej
10 dkg rodzynek
(ja dodaje jeszcze olejek pomaranczowy, bo w oryginale tak fajnie bylo
pomarancza czuc )
Potrzebna jest okragla forma (tortownica) o sr 22 cm
Wsypac make do miski, na srodku zrobic dziurke ,do ktorej wlac zmieszane:
pokruszone drozdze, lyzeczke cukru i polowe mleka. Przykryc recznikiem i
zostawic na 30 min.
Dodac reszte cukru, mleka, zoltka, sol, cynamon, starta skorke z cytryny i
maslo (ja rozpuszczam - ale musi byc wystudzone przy dodawaniu). Zmieszac
przy uzyciu robota lub wlasnych raczek, czy innych sprzetow (jak to zwykle
drozdzowke ;-) ), az ciasto bedzie gladkie, elastyczne i bedzie ladnie
odchodzilo od brzegow miski. Przykryc recznikiem i zostawic w cieplym
miejscu az ciasto podwoi swoja objetosc - ok godzinki.
Posiekac skorke pomaranczowa.
Przygotowanie formy:
typowa tortownica ma ok 5 cm glebokosci. Nalezy wziac papier do pieczenia i
wylozyc nim forme dookola tak, aby sie zrobil taki jakby komin - glebokosc
ok 12 cm (o qrcze mam nadzieje, ze jest to zrozumiale...)- u gory polaczyc
spinaczem. Forme (dno) i papier natluscic.
Rodzynki i skorke obtoczyc w mace i dodac do ciasta (trzeba je wcisnac w
wyrosniete ciasto)
Wlozyc ciasto do przygotowanej formy - ma siegac do 2/3 wysokosci. Przykryc
recznikiem i znowu na godzinke zostawic, zeby sobie roslo.
Piec przez ok 45 min (trzeba sprawdzic patyczkiem) w temp ok 200 stopni
(nagrzac wczesniej piekarnik)
Roboty jest duzo, ale efekt calkiem, calkiem...
Pozdrawiam
|