Data: 2002-11-21 20:26:16
Temat: Re: Panettone
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
(ciach)
No i chetnie wyprobowalabym jakis inny sprawdzony przepis...
> Apeluje wiec do milosnikow szeroko rozumianej kuchni wloskiej -
> wspomozcie... ;-)))
> Goraco pozdrawiam
> Myszka
W chwili obecnej mam dostepny 1 przepis, niestety dosyc pracochlonny:))
Mam jeszcze inny, bardzo ciekawy bo z wloskiej analogicznej listy
dyskusyjnej (autor podkreslal, ze to przepis od zawodowego cukiernika:) ale
niestety troche nie pasuja mi proporcje bo na 550 g maki daje sie niecale 10
g drozdzy- to stanowczo za malo.
Panettone
50 g drozdzy
4 lyzki letniej wody
600 g maki
150 g cukru
szczypta soli
5 jajek
200 g masla
skorka otarta z 1 cytryny
250 g kandyzowanych owocow i cykaty pokrojonych w kostke
150 g rodzynek
1 lyzka oleju slonecznikowego
Drozdze wymieszac z odrobina maki w letniej wodzie i pozostawic pod
przykryciem do wyrosniecia (ok. 30 min.)
Make wymieszac z cukrem oraz sola, zrobic w niej dolek, do srodka wlac
rozczyn, wbic jajka i zagniesc elastyczne ciasto. Dodac maslo w platkach,
pokrojona cykate, owoce kandyzowane, oraz rodzynki i jeszcze raz wyrobic
ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc i pozostawic w cieplym i
nieprzewiewnym miejscu do wyrosniecia na 8 godz.
Nastepnie przekladamy do formy (oryginalnie to powinien byc taki walec z
papieru o dosyc wysokich sciankach) natluszczonej olejem i pozostawiamy do
wyrosniecia na jeszcze 2 godz.
Powierzchnie ciasta (czubek) nacinamy na krzyz i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 220 C przez 50 min. Jesc dopiero po uplywie 12 godz.
Smacznego-
Kasia L
|