Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ptasie mleczko

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ptasie mleczko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-22 20:24:14

Temat: Ptasie mleczko
Od: "Lafnik" <j...@p...telan.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć!!!
Poszukuję przepisu na najbardziej zbliżone (prawie idealne) do
"Wedlowskiego" ptasie mleczko waniliowe. W archiwum jest kilka podanych, ale
nie mam pojęcia które będzie zbliżone i najlepsze. Jeśli przy okazji ma ktoś
przepis na masę do ptysi też chętnie poproszę.
Dziekuję
Pozdrawiam
Słodki Jacek :)
--
j...@p...telan.pl
GG 1595470


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-25 09:30:22

Temat: Re: Ptasie mleczko
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Lafnik <j...@p...telan.pl> wrote:

> Poszukuję przepisu na najbardziej zbliżone (prawie idealne) do
> "Wedlowskiego" ptasie mleczko waniliowe.
Wklejam Ci mój. Rezultat nie jest może dokładnie taki jak ptasie mleczko
wedlowskie, ale i tak jest wart grzechu ;-)

Potrzeba: kostkę dobrego masła, 3/4 szklanki cukru, 2 paczki cukru
waniliowego, żelatyna (2 małe torebeczki), 4 jajka, 4 łyżki ciemnego kakao.
Zalewamy żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie
po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek.
Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z białek
z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę. Wszystko razem mieszamy. Dzielimy
na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao. Wylewamy do salaterki
najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy, aż
zastygnie. Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.

Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki
obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych
pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Można też
przyrządzić indywidualne porcyjki w szklaneczkach albo małych salaterkach.

> nie mam pojęcia które będzie zbliżone i najlepsze. Jeśli przy okazji ma ktoś
> przepis na masę do ptysi też chętnie poproszę.
Bita śmietana. Albo tak zwany krem bezowy, czyli białka ubite na parze z
cukrem na gęstą białą masę, z dodatkiem np. soku malinowego. Wolę bitą
śmietanę ;-)

Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Carpaccio - jak to zrobić ???
Smakowite ZDJĘCIA
szukam przepisow z anyżem
link do archiwum
leczo warzywne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »