Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!news.maxwell.
syr.edu!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ptasie mleczko
Date: 25 Jun 2002 09:30:22 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 35
Message-ID: <af9d7e$rp$2@sunnews.cern.ch>
References: <3...@n...vogel.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 1024997422 889 (None) 137.138.131.19
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence Noirissimo 99% Cacao
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113906
Ukryj nagłówki
Lafnik <j...@p...telan.pl> wrote:
> Poszukuję przepisu na najbardziej zbliżone (prawie idealne) do
> "Wedlowskiego" ptasie mleczko waniliowe.
Wklejam Ci mój. Rezultat nie jest może dokładnie taki jak ptasie mleczko
wedlowskie, ale i tak jest wart grzechu ;-)
Potrzeba: kostkę dobrego masła, 3/4 szklanki cukru, 2 paczki cukru
waniliowego, żelatyna (2 małe torebeczki), 4 jajka, 4 łyżki ciemnego kakao.
Zalewamy żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie
po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek.
Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z białek
z masą maślano-żółtkową, dodajemy żelatynę. Wszystko razem mieszamy. Dzielimy
na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao. Wylewamy do salaterki
najpierw jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy, aż
zastygnie. Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.
Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki
obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych
pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Można też
przyrządzić indywidualne porcyjki w szklaneczkach albo małych salaterkach.
> nie mam pojęcia które będzie zbliżone i najlepsze. Jeśli przy okazji ma ktoś
> przepis na masę do ptysi też chętnie poproszę.
Bita śmietana. Albo tak zwany krem bezowy, czyli białka ubite na parze z
cukrem na gęstą białą masę, z dodatkiem np. soku malinowego. Wolę bitą
śmietanę ;-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|