Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Carpaccio - jak to zrobić ???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Carpaccio - jak to zrobić ???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-22 17:19:23

Temat: Carpaccio - jak to zrobić ???
Od: "Aldona" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Cześć !!!

Czy ktoś wie jak przyrządzić CARPACCIO ????
Proszę o jakikolwiek przepis....
Jadłam kiedyś we włoskiej restauracji CARPACCIO no i chciałabym sama to
cacko przyrządzić.
Znacie może jakieś strony- o WŁOSKIEJ KUCHNI ????
Byłabym baardzo wdzięczna na przepis i strony int.
Dziękuję !!
Pozdrawiam
Aldona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-22 19:09:39

Temat: (P) Carpaccio-mix grupowy (dlugie)
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy ktoś wie jak przyrządzić CARPACCIO ????
> Proszę o jakikolwiek przepis....
> Jadłam kiedyś we włoskiej restauracji CARPACCIO no i chciałabym sama
to
> cacko przyrządzić.
> Znacie może jakieś strony- o WŁOSKIEJ KUCHNI ????

Ojejku.... Po co tak krzyczec? My tu bardzo dobrze slyszymy i
widzimy...

Carpaccio bylo nie raz przerabiane na grupie, wiec goraco polecam
nasze archiwum:
http://groups.google.com/advanced_group_search?q=gro
up:pl.rec.kuchnia

A nizej wklejam kilka schomikowanych pomyslow na ten specjal kuchni
wloskiej :-))

Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


*********************
Autor:Pestka
Temat:Carpaccio - Przepis
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:1997/07/31

Carpaccio Piccante
Na 4 porcje

500g poledwicy wolowej
8 szt filetow z sardeli =3D anchovy
40g kaparkow
1 cebula
125g Parmezanu - w kawalku a nie tartego
125g Zielonej Salaty typu Rocket (wyglada jak listki mlecza)
2 cytryny
125g dobrej olivy (Extra-Virgin Olive Oil)
pieprz

1. Poledwice (odzylowac jesli trzeba)zawinac CIASNO! w folie =
aluminiowa, konce folii dobrza zacisnac i zakrecic. = Tzn zrobic taki
rulon jak cukierek-laska na choinke.
2. Wstawic ten rulon do zamrazalnika na okolo 2.5 do 3godz. Mieso
powinno byc dosc twarde ale nie calkowicie zamrozone.
3. Odcedzic filety. Kaparki(jesli z puszki)tez odcedzic i dosc = grubo
posiekac. Cebule drobno posiekac w kostke.
4. Za pomoca obieraczki do jarzyn/ziemniakow zestrugac z Parmezanu =
12 duzych dlugich kawalkow. Beda takie troche podkrecane = ale to nie
szkodz. =
5. Oplukac i obsuszyc na sciereczce salate.
6. Ulozyc dekoracyjnie listki salaty na 4 talerzach.
7. Mieso odwinac z folii i sprawdzic czy nie jest zbyt twarde = jesli
tak to poczekac pare minut.
Ostrym nozem kroic jak najciensze plasterki, takie prawie =
przezroczyste o grubosci kartki papieru! Kazdy ukrojony kawalek
ukladac odrazu na przygotowana salate. (Mieso szybko robi sie bardzo
delikatne i trudne w ukladaniu) = Skroic tyle miesa ile sie da -
koncowke zostawc (mozna potem zuzyc do czegos innego np tatara) =
8. Na srodku miesa ulozyc po 2 filety zwiniete w pierscienie.
9. Jeden pierscien wypelnic kaparkami a drugi cebula.
10. Wygniesc sok z cytryn - powinno go byc okolo 90ml=3D6lyzek Mieso
polac sokiem - rownomiernie - uzywajac lyzki. =
11. Skropic oliwa i ulozyc kawlki sera.
12. Popieprzyc - dopiero na stole tuz przed jedzeniem - swiezo
mielonym pieprzem najlepiej prosto z mlynka.

Inna warjacja to zamiast sardeli, kaparkow i cebuli na miesie =
polozyc po lyzeczce sosu Pesto. Reszta jak powyzej.

pestka
*************************************
Autor:Aleksander Kłosiewicz (s...@i...pl)
Temat:Re: Carpaccio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2001-02-21 01:46:03 PST

carpaccio z pieprzycą i parmezanem:
1kg polędwicy, 250g pieprzycy, 250g otartego parmezanu, 6-7łyżek
oliwy, sok z 1 cytryny, sól, świeżo mielony pieprz.
Oczyszczone mięso należy przymrozić tak aby można było je pokroić w
płatki.Na tacy lub talerzu
poukładać pieprzycę, na niej zaś pokrojone w płatki mięso. posypać
delikatnie parmezanem i polać sokiem z cytryny i oliwą solić i
pieprzyć przed podaniem.
ps. pieprzyca to jest odmiana sałaty.
pozdr. Alex
******************************************
Autor:Eva Maciasz (e...@m...lan.mcgill.ca)
Temat:Re: carpaccio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:1997/11/10

Najlepiej zrobic to ze swiezej wolowiny, wrzuconej na pare minut do
zamrazalnika aby nieco sie zmrozila co ulatwia krojenie. Pokroic na
barrrrdzo cieniutkie plastry i ulozyc dekoracyjnie na
oziebionym talerzu. Wolowine posypac swiezo zmielonym pieprzem, polac
odrobina soku z
cytryny zmieszanego z oliwa z oliwek i posypac startym parmezanem.

Mozna udekorowac cienkim plasterkiem cytryny lub jakiegos jadalnego
zielska typu galazka bazyli lub miety.
Ewa.
****************************
Autor:Przemyslaw Koziarski (p...@k...net.pl)
Temat:Re: carpaccio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:1997/11/27

Carpaccio jest faktycznie rewelacyjne, ale dosc trudne w przygotowaniu
tzn. w pokrojeniu, przydatna bywa krajalnica no i te pare minut w
zamrazarce to faktycznie jakies 2 - 3 godziny. Po prostu najlepiej
sie kroi prawie zamrozone. Jako dekoracje mozna tez oprocz parmezanu
polozyc wokol talerza cieniutkie plasterki surowych pierczarek. No i
dobrze jest jak mieso polezy parenascie
minut polane oliwa w celu zmiekczenia.

Ale BTW to mam inny przepis na Carpaccio : kawalek poledwicy wolowej
kroimy wzdluz na 2/3 glebokosci i powstale czesci rozchylamy,
nastepnie te dwie czesci rowniez nacinamy na 2/3 glebokosci. W efekcie
powstaje nam cos w rodzaju grubego steka. Smarujemy 1 lyzka musztardy
dijou, posypujemy estragonem, bazylia, suszona pietruszka, suszaonym
szczypiorkiem, swiezo
zmielonym pieprzem i sola po czym skrapiamy 1 lyzka koniaku i zawijamy
w rolade. Mozna ja zesznurowac zeby sie lepiej trzymala i do
zamrazarki. Musi dobrze zamarznac, zeby sie dalo pokroic, ale
zapewniam, ze jest to realne. Po ulozeniu polewamy mieszanka oliwy z
oliwek z odrobina aceto balsamico (to ocet winny ciemny
aromatyzowany - dostepny w Polsce, ja kupuje w Billi,
bo nie wszedzie jest). Dekorujemy wg. uznania i po odczekaniu
podajemy .

Przemyslaw Koziarski
******************************
Autor:a...@p...onet.pl (a...@p...onet.pl)
Temat:Re: carpaccio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2002-02-10 11:20:18 PST

> hhhmmm, widze 2 wyjscia -jedno to mieso z malarza wloskiego
> Renesansu.
> Drugie, bardziej mozliwe (hehehe), bo nie wiem czy malarza by
> nastarczylo to wolowina...
> podobno nazwane dla malarza, bo lubil on czerwony kolorek...
> Vittore di Carpaccio, tak go wolali, bo sie z Karpat
> przypaletal...)
>
> sa to bardzo cienkie plasterki wolowe, jedzone na surowo,
> popsikane oliwa i sokiem z cytryny, zazwyczaj poukladane na
> fikusnej salacie, zazwyczaj jako przystawka. podobno robiono to
> przysmazajac kawalek woloy i odkrawajac ten przysmazony platek, i
> tak dalej.
>
> Domowy sposob na to, zeby uzyskac tak cienutko krojone mieso (a
> cienkie jest jak szynka parmenska), to zamrozic na troche kawalek
> poledwicy, ale nie na amen, na kamien, ale zeby mieso bylo nieco
> sztywne, wtedy kawalkimoznakroic naprawde cienkie.
>
> doszlo tez do tego, ze carpaccio moze oznaczac sposob podania
> danego jedzenia - np jarzyny/tunczyk/salatkowe - w bardzo
> cienkich plasterkach, z sosem vinegraitte.
>
> Krysia
>
a Włosi to jeszcze posypują parmezanem i wtedy jest naprawdę
wspaniełe.
Agnieszka z Łodzi (entuzjastka parmezanu w każdej postaci).

**************************
Autor:Wladyslaw Los (w...@t...com.pl)
Temat:Re: Przyprawiona wolowina na surowo
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2001-09-30 23:51:38 PST

Nie, bylo to zapewne carpaccio. Wspolczesna wloska potrawa typu
restauracyjnego. Robi sie ja z wysokiej jakosci poledwicy, lekko
zamrozonej, by dala sie pokrajac w cienkie jak papier plasterki.
Doprawia winegretem. Osobiscie wole tatara.

Wladyslaw
**************************
Autor:Klient - rzeczoznawcyap - info
Temat:RE: Przyprawiona wolowina na surowo
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2001-10-05 02:10:04 PST

To się rozkłada na talerzu, kropi oliwką, octem balsamico/sokiem z
cytryny, posypuje pieprzem i pokrojonym w drobną kosteczę serem (ja
jadłam z parmezanem, zdaje się), garniruje liśćmi sałaty i wsuwa
alegancko nożem i wiłkiem. Oj, chyba zrobię na kolację (czy surowe
mięso ma działanie afrodyzjakalne? ;-))

Maya
**********************************
Autor:ireknow (i...@m...icpnet.pl)
Temat:Odp: coś z łososia
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2002-02-10 17:05:18 PST

Z surowego łososia to może carpaccio.
Kawałek łososia zamarynować.
Marynata:
-szklanka czerwonego wina +zioła wg własnej fantazji+pieprz+sól (łosoś
musi
być zanurzony w marynacie).Odstawić w chłodne miejsce. Czas
marynowania min.
12g. Jeśli można dłużej to lepiej. Następnie wyjmujemy mięso łososia z
maryn
aty i lekko zamrażamy. Po zamrożeniu kroimy na cienkie plastry
,układamy na
talerzu.
Plastry opruszyc pieprzem,odrobiną kopru(może byc suszony) i odrobiną
parmez
anu. Podajemy z kawałkiem cytryny do skropienia. Dalsze przyprawy i
zioła in
dywidualnie
wg fantazji. Do tego małe ciepłe bułeczki(ew. grzanki) i masło
czosnkowe.
Białe wino rzecz jasna też.(ostatnio pojawiła sie biała,półwytrawna
SOFIA-do
bra mimo że niedroga). Mozna pokusic się i spróbować marynować łososia
po po
krojeniu.
*********************************
Autor:Artur Z (a...@p...com)
Temat:Re: carpachio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2001-03-29 05:56:32 PST

Generalnie to surowizna serwowana z oliwa.Konkretnie to na przyklad
cienkie
jak papier plastry poledwicy surowej skropione oliwa z oliwek +
pieczarki(z
glowy nie pamietam jak to sie dokladnie doprawia)Aby uciac tak cienko
mieso
zamraza sie.Cala atrakcyjnosc tej potrawy lezy w podaniu(wszystko
trzeba
ladnie rozlozyc)
Inne typy to np losos surowy lub pomidorki z mozzarella i oregano(+
oczywiscie oliwa)-z pozoru proste,ale smak bezbledny
*******************************
Autor:Horrendum (h...@w...pl)
Temat:Re: carpachio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2001-03-29 08:08:29 PST

1. carpaccio
2. cieniutkie plastry wolowiny (poledwicy, rzecz jasna)
3. do tego oliwa zoliwek i parmezan
4. ewentualne przerobki - a to gorgonzola, a to inne sosy, a to
zamiast
wolowiny losos.

H.
*****************************
Autor:Agnieszka Stańczyk (a...@m...com.pl)
Temat:Re: Parmezan mniam mniam
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2000-09-19 06:35:03 PST

Parmezan jest nieodzowny w carpaccio, raczej ekskluzywnej przystawce.
W
dużym uproszczeniu - cieniutkie płaty surowej polędwicy, krojonej w
stanie
zmrożonym, na to surowe pieczarki również bardzo cieniutko krojone i
takież
płatki parmezanu, oliwa z oliwek, pieprz, cytryna. Może być też wersja
z
łososiem. Pycha w każdej postaci.
Agni
*********************
Autor:Hacker2 (1...@t...com)
Temat:Re: Mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam,
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:1999/08/24

carpaccio robi sie z surowej poledwiczki pokrojonej w cieniutkie
plasterki,
na to kroi sie tak samo pokrojone trufle (za drogie jak na moja
kieszen
:-(() albo plasterki cieniutkie prawdziwkow, ciut soli, pieprzu i
oliwki z
oliwek. Mozna tez tak jesc same prawdziwki z dodatkiem plasterkow
parmezanu.
Terry
*********************
>
> Nie wiem czy lubicie surowe mieso, moja zona nie cierpi a ja
> wprost przepadam i z przyjemnoscia podziele sie przepisem na
> carpacio czyli potrawe z surowego miesa.
> Potrzebujemy
> 0,5 kg poledwicy wolowej,
> szklanke oleju,
> troche octu, magi,sosu tabasco, sosu sojowego, ziol smakowych
> soli, pieprzu , pocieta w kostke duza cebula i papryke, rodzynki
> (lyzeczke),
> roztary zabek czosnku, tarty zolty ser (10 deko), lyzka musztardy
>
> Mieso lekko zamrozic, potem pociac na naprawde ciennkie plastry,
> z boku przygotowac marynate, olej pomieszac z wymienionymi
skladnikami.
> Mieso ulozyc ciasno w sloiku, zalac marynata, kolejna warstwa miesa
i
> znow
> marynata. Sloik szczelnie zakrecic i pozostawic na 10-12 godzin.
> Potrzeba troche silnej woli aby odrazu tego nie zjesc. Po
zamarynowaniu
> polozyc na talezy i udekorowac swierzymi warzywami i tartym serem.
> Podawc z chlebem z maslem
> Smacznego
> Irek
******************************



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-23 14:54:35

Temat: Re: Carpaccio - jak to zrobić ???
Od: "Dwarazyka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

To co tu dotychczas napisano na temat carpaccio, jest może i prawdą ale w
odniesieniu do czasów współczesnych bo:
Casanova w swoich pamiętnikach będąc w 1761 roku w Augsburgu aby zdobyć
względy damy (14 lat) serwował carpaccio z głowizny wołowej z truflami. Może
to jest i odpowiedź May'i o działania afrodyzjakalne ww potrawy bo autor był
specjalistą w tej dziedzinie. Wątpliwe abyśmy się prawdy dowiedzieli, bo nie
sądzę aby ktoś zmierzył się z tym przepisem ( ja nie ! ).
Składniki:
600g głowizny wołowej starannie oczyszczonej,sok z 0,5 cytryny,szalotka,2
goździki,listek laurowy,100g pora,łyżka ziaren kolendry,łyżeczka ziaren
gorczycy,łyżeczka ziaren białego pieprzu,4 łyżkioctu winnego,2 łyżki soli
morskiej,mały pęczek kolendry,
ponadto:
400g rzerzuchy,1 mała czarna trufla,szalotka, łyżka prażonych pinioli
(orzeszków piniowych),
na zalewę:
6 łyżek oleju słonecznikowego,2 łyżki oliwy,4 łyzki octu winnego białego i 2
czerwonego, 0,5 łyżeczki ostrej musztardy,6 łyżek octu balsamicznego,6 łyżek
bulionu z głowizny, szczypta cukru, sół morska, świerzo zmielony pieprz.
uff
Mięso moczyć w wodzie 3-4 godziny.Wyjąć, natrzeć stronę ze skórą sokiem z
cytryny, po czym zwinąć jak roladę i mocno obwiązać nicią, aby rulon nie
rozwiązał się podczas gotowania.
Obrać szalotkę, zrobić w niej 3 otwory, włożyć goździki i listek laurowy.
Por oczyścić, dokładnie umyć, pokroić tylko białą część.
Do dużego garnka nalać 3 litry wody. Wrzucić naszpikowaną szalotkę,por i
pozostałe składniki (prócz mięsa). Doprowadzić do wrzenia, włożyć mięso i
gotować na średnim ogniu około godziny i 20 minut.
Po upływie tego czasu mięśo wyjąć, usunąć nici i pozostawić do
wystudzenia.Bulion wygotować do połowy objętości.Mięso pokroić w plastry o
grubośći 2 mm i jeszcze raz zagrzać w bulionie.Umyć i osuszyć rzerzuchę.
Truflę pokroić w cinkie plasterki. Szalotkę drobno posiekać. Dokładnie
wymieszać składniki zalewy, dodając szalotkę.
Rzerzuchę zalać w misce częścią zalewy. Wyjąć mięso z bulionu, ułożyć na
ogrzanych talerzach, skropić resztą zalewy. Udekorować plasterkami trufli i
piniolami. Na każdym talerzu położyć trochę marynowanej rzerzuchy. Można
dorzucić wycięte ozdobnie kawałki obgotowanej marchewki i cukinii.
Niema chyba na świecie 14 latki wartej takiej roboty, ja w każdym razie
nieznam.
Na marginesie ostrzegam, że w trakcie pobytu w Augsburgu zmagał się Casanova
z kolejnym atakiem rzęrzączki a na nogi postawiło go dopiero 90 tajemniczych
pigułek, osiemnaście gramów manny i polewka z jęczmienia.
Napaleńcy do dzieła.
K-2



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-25 13:44:08

Temat: Re: Carpaccio - jak to zrobić ???
Od: "turecky" <t...@N...poczta.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Aldona <b...@p...onet.pl> napisał(a):

> Cześć !!!
>
> Czy ktoś wie jak przyrządzić CARPACCIO ????
> Proszę o jakikolwiek przepis....
> Jadłam kiedyś we włoskiej restauracji CARPACCIO no i chciałabym sama to
> cacko przyrządzić.
> Znacie może jakieś strony- o WŁOSKIEJ KUCHNI ????
> Byłabym baardzo wdzięczna na przepis i strony int.
> Dziękuję !!
> Pozdrawiam
> Aldona

Przepisy już czytałaś. Najtrudniejsze jest zrobienie bardzo cienkich
plasterków. Kiedys w mojej ulubionej stacji telewizyjnej Alice (włoski kanał)
kucharz robił tak:
kroił nożem plastry ok. 4 mm, następnie pomiędzy dwoma kawałkami zwykłej
folii przezroczystej, za pomocą tłuczka ale takiego bez żadnych rowków,
zupełnie płaskiego rozklepał plastry mięsa do żądanej grubości. Ja
spróbowałem tak samo - wałkiem do ciasta. Wyszło na prawdę extra.
W ten sposób mięsa nie trzeba mrozić.
Niestety ten sposób nie nadaje się do carpaccio z łososia.
Pozdrawiam
turecky


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Smakowite ZDJĘCIA
szukam przepisow z anyżem
link do archiwum
leczo warzywne
sałatka ze świeżych egzotycznych owoców z miętą

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »