Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.ipa
rtners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: (P) Carpaccio-mix grupowy (dlugie)
Date: Sat, 22 Jun 2002 21:09:39 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 319
Message-ID: <af2i15$r7c$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <af2bgn$b0g$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.riviera.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1024772966 27884 194.29.137.67 (22 Jun 2002 19:09:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Jun 2002 19:09:26 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113670
Ukryj nagłówki
> Czy ktoś wie jak przyrządzić CARPACCIO ????
> Proszę o jakikolwiek przepis....
> Jadłam kiedyś we włoskiej restauracji CARPACCIO no i chciałabym sama
to
> cacko przyrządzić.
> Znacie może jakieś strony- o WŁOSKIEJ KUCHNI ????
Ojejku.... Po co tak krzyczec? My tu bardzo dobrze slyszymy i
widzimy...
Carpaccio bylo nie raz przerabiane na grupie, wiec goraco polecam
nasze archiwum:
http://groups.google.com/advanced_group_search?q=gro
up:pl.rec.kuchnia
A nizej wklejam kilka schomikowanych pomyslow na ten specjal kuchni
wloskiej :-))
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*********************
Autor:Pestka
Temat:Carpaccio - Przepis
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:1997/07/31
Carpaccio Piccante
Na 4 porcje
500g poledwicy wolowej
8 szt filetow z sardeli =3D anchovy
40g kaparkow
1 cebula
125g Parmezanu - w kawalku a nie tartego
125g Zielonej Salaty typu Rocket (wyglada jak listki mlecza)
2 cytryny
125g dobrej olivy (Extra-Virgin Olive Oil)
pieprz
1. Poledwice (odzylowac jesli trzeba)zawinac CIASNO! w folie =
aluminiowa, konce folii dobrza zacisnac i zakrecic. = Tzn zrobic taki
rulon jak cukierek-laska na choinke.
2. Wstawic ten rulon do zamrazalnika na okolo 2.5 do 3godz. Mieso
powinno byc dosc twarde ale nie calkowicie zamrozone.
3. Odcedzic filety. Kaparki(jesli z puszki)tez odcedzic i dosc = grubo
posiekac. Cebule drobno posiekac w kostke.
4. Za pomoca obieraczki do jarzyn/ziemniakow zestrugac z Parmezanu =
12 duzych dlugich kawalkow. Beda takie troche podkrecane = ale to nie
szkodz. =
5. Oplukac i obsuszyc na sciereczce salate.
6. Ulozyc dekoracyjnie listki salaty na 4 talerzach.
7. Mieso odwinac z folii i sprawdzic czy nie jest zbyt twarde = jesli
tak to poczekac pare minut.
Ostrym nozem kroic jak najciensze plasterki, takie prawie =
przezroczyste o grubosci kartki papieru! Kazdy ukrojony kawalek
ukladac odrazu na przygotowana salate. (Mieso szybko robi sie bardzo
delikatne i trudne w ukladaniu) = Skroic tyle miesa ile sie da -
koncowke zostawc (mozna potem zuzyc do czegos innego np tatara) =
8. Na srodku miesa ulozyc po 2 filety zwiniete w pierscienie.
9. Jeden pierscien wypelnic kaparkami a drugi cebula.
10. Wygniesc sok z cytryn - powinno go byc okolo 90ml=3D6lyzek Mieso
polac sokiem - rownomiernie - uzywajac lyzki. =
11. Skropic oliwa i ulozyc kawlki sera.
12. Popieprzyc - dopiero na stole tuz przed jedzeniem - swiezo
mielonym pieprzem najlepiej prosto z mlynka.
Inna warjacja to zamiast sardeli, kaparkow i cebuli na miesie =
polozyc po lyzeczce sosu Pesto. Reszta jak powyzej.
pestka
*************************************
Autor:Aleksander Kłosiewicz (s...@i...pl)
Temat:Re: Carpaccio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2001-02-21 01:46:03 PST
carpaccio z pieprzycą i parmezanem:
1kg polędwicy, 250g pieprzycy, 250g otartego parmezanu, 6-7łyżek
oliwy, sok z 1 cytryny, sól, świeżo mielony pieprz.
Oczyszczone mięso należy przymrozić tak aby można było je pokroić w
płatki.Na tacy lub talerzu
poukładać pieprzycę, na niej zaś pokrojone w płatki mięso. posypać
delikatnie parmezanem i polać sokiem z cytryny i oliwą solić i
pieprzyć przed podaniem.
ps. pieprzyca to jest odmiana sałaty.
pozdr. Alex
******************************************
Autor:Eva Maciasz (e...@m...lan.mcgill.ca)
Temat:Re: carpaccio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:1997/11/10
Najlepiej zrobic to ze swiezej wolowiny, wrzuconej na pare minut do
zamrazalnika aby nieco sie zmrozila co ulatwia krojenie. Pokroic na
barrrrdzo cieniutkie plastry i ulozyc dekoracyjnie na
oziebionym talerzu. Wolowine posypac swiezo zmielonym pieprzem, polac
odrobina soku z
cytryny zmieszanego z oliwa z oliwek i posypac startym parmezanem.
Mozna udekorowac cienkim plasterkiem cytryny lub jakiegos jadalnego
zielska typu galazka bazyli lub miety.
Ewa.
****************************
Autor:Przemyslaw Koziarski (p...@k...net.pl)
Temat:Re: carpaccio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:1997/11/27
Carpaccio jest faktycznie rewelacyjne, ale dosc trudne w przygotowaniu
tzn. w pokrojeniu, przydatna bywa krajalnica no i te pare minut w
zamrazarce to faktycznie jakies 2 - 3 godziny. Po prostu najlepiej
sie kroi prawie zamrozone. Jako dekoracje mozna tez oprocz parmezanu
polozyc wokol talerza cieniutkie plasterki surowych pierczarek. No i
dobrze jest jak mieso polezy parenascie
minut polane oliwa w celu zmiekczenia.
Ale BTW to mam inny przepis na Carpaccio : kawalek poledwicy wolowej
kroimy wzdluz na 2/3 glebokosci i powstale czesci rozchylamy,
nastepnie te dwie czesci rowniez nacinamy na 2/3 glebokosci. W efekcie
powstaje nam cos w rodzaju grubego steka. Smarujemy 1 lyzka musztardy
dijou, posypujemy estragonem, bazylia, suszona pietruszka, suszaonym
szczypiorkiem, swiezo
zmielonym pieprzem i sola po czym skrapiamy 1 lyzka koniaku i zawijamy
w rolade. Mozna ja zesznurowac zeby sie lepiej trzymala i do
zamrazarki. Musi dobrze zamarznac, zeby sie dalo pokroic, ale
zapewniam, ze jest to realne. Po ulozeniu polewamy mieszanka oliwy z
oliwek z odrobina aceto balsamico (to ocet winny ciemny
aromatyzowany - dostepny w Polsce, ja kupuje w Billi,
bo nie wszedzie jest). Dekorujemy wg. uznania i po odczekaniu
podajemy .
Przemyslaw Koziarski
******************************
Autor:a...@p...onet.pl (a...@p...onet.pl)
Temat:Re: carpaccio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2002-02-10 11:20:18 PST
> hhhmmm, widze 2 wyjscia -jedno to mieso z malarza wloskiego
> Renesansu.
> Drugie, bardziej mozliwe (hehehe), bo nie wiem czy malarza by
> nastarczylo to wolowina...
> podobno nazwane dla malarza, bo lubil on czerwony kolorek...
> Vittore di Carpaccio, tak go wolali, bo sie z Karpat
> przypaletal...)
>
> sa to bardzo cienkie plasterki wolowe, jedzone na surowo,
> popsikane oliwa i sokiem z cytryny, zazwyczaj poukladane na
> fikusnej salacie, zazwyczaj jako przystawka. podobno robiono to
> przysmazajac kawalek woloy i odkrawajac ten przysmazony platek, i
> tak dalej.
>
> Domowy sposob na to, zeby uzyskac tak cienutko krojone mieso (a
> cienkie jest jak szynka parmenska), to zamrozic na troche kawalek
> poledwicy, ale nie na amen, na kamien, ale zeby mieso bylo nieco
> sztywne, wtedy kawalkimoznakroic naprawde cienkie.
>
> doszlo tez do tego, ze carpaccio moze oznaczac sposob podania
> danego jedzenia - np jarzyny/tunczyk/salatkowe - w bardzo
> cienkich plasterkach, z sosem vinegraitte.
>
> Krysia
>
a Włosi to jeszcze posypują parmezanem i wtedy jest naprawdę
wspaniełe.
Agnieszka z Łodzi (entuzjastka parmezanu w każdej postaci).
**************************
Autor:Wladyslaw Los (w...@t...com.pl)
Temat:Re: Przyprawiona wolowina na surowo
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2001-09-30 23:51:38 PST
Nie, bylo to zapewne carpaccio. Wspolczesna wloska potrawa typu
restauracyjnego. Robi sie ja z wysokiej jakosci poledwicy, lekko
zamrozonej, by dala sie pokrajac w cienkie jak papier plasterki.
Doprawia winegretem. Osobiscie wole tatara.
Wladyslaw
**************************
Autor:Klient - rzeczoznawcyap - info
Temat:RE: Przyprawiona wolowina na surowo
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2001-10-05 02:10:04 PST
To się rozkłada na talerzu, kropi oliwką, octem balsamico/sokiem z
cytryny, posypuje pieprzem i pokrojonym w drobną kosteczę serem (ja
jadłam z parmezanem, zdaje się), garniruje liśćmi sałaty i wsuwa
alegancko nożem i wiłkiem. Oj, chyba zrobię na kolację (czy surowe
mięso ma działanie afrodyzjakalne? ;-))
Maya
**********************************
Autor:ireknow (i...@m...icpnet.pl)
Temat:Odp: coś z łososia
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2002-02-10 17:05:18 PST
Z surowego łososia to może carpaccio.
Kawałek łososia zamarynować.
Marynata:
-szklanka czerwonego wina +zioła wg własnej fantazji+pieprz+sól (łosoś
musi
być zanurzony w marynacie).Odstawić w chłodne miejsce. Czas
marynowania min.
12g. Jeśli można dłużej to lepiej. Następnie wyjmujemy mięso łososia z
maryn
aty i lekko zamrażamy. Po zamrożeniu kroimy na cienkie plastry
,układamy na
talerzu.
Plastry opruszyc pieprzem,odrobiną kopru(może byc suszony) i odrobiną
parmez
anu. Podajemy z kawałkiem cytryny do skropienia. Dalsze przyprawy i
zioła in
dywidualnie
wg fantazji. Do tego małe ciepłe bułeczki(ew. grzanki) i masło
czosnkowe.
Białe wino rzecz jasna też.(ostatnio pojawiła sie biała,półwytrawna
SOFIA-do
bra mimo że niedroga). Mozna pokusic się i spróbować marynować łososia
po po
krojeniu.
*********************************
Autor:Artur Z (a...@p...com)
Temat:Re: carpachio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2001-03-29 05:56:32 PST
Generalnie to surowizna serwowana z oliwa.Konkretnie to na przyklad
cienkie
jak papier plastry poledwicy surowej skropione oliwa z oliwek +
pieczarki(z
glowy nie pamietam jak to sie dokladnie doprawia)Aby uciac tak cienko
mieso
zamraza sie.Cala atrakcyjnosc tej potrawy lezy w podaniu(wszystko
trzeba
ladnie rozlozyc)
Inne typy to np losos surowy lub pomidorki z mozzarella i oregano(+
oczywiscie oliwa)-z pozoru proste,ale smak bezbledny
*******************************
Autor:Horrendum (h...@w...pl)
Temat:Re: carpachio
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2001-03-29 08:08:29 PST
1. carpaccio
2. cieniutkie plastry wolowiny (poledwicy, rzecz jasna)
3. do tego oliwa zoliwek i parmezan
4. ewentualne przerobki - a to gorgonzola, a to inne sosy, a to
zamiast
wolowiny losos.
H.
*****************************
Autor:Agnieszka Stańczyk (a...@m...com.pl)
Temat:Re: Parmezan mniam mniam
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:2000-09-19 06:35:03 PST
Parmezan jest nieodzowny w carpaccio, raczej ekskluzywnej przystawce.
W
dużym uproszczeniu - cieniutkie płaty surowej polędwicy, krojonej w
stanie
zmrożonym, na to surowe pieczarki również bardzo cieniutko krojone i
takież
płatki parmezanu, oliwa z oliwek, pieprz, cytryna. Może być też wersja
z
łososiem. Pycha w każdej postaci.
Agni
*********************
Autor:Hacker2 (1...@t...com)
Temat:Re: Mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam, mniam,
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
Data:1999/08/24
carpaccio robi sie z surowej poledwiczki pokrojonej w cieniutkie
plasterki,
na to kroi sie tak samo pokrojone trufle (za drogie jak na moja
kieszen
:-(() albo plasterki cieniutkie prawdziwkow, ciut soli, pieprzu i
oliwki z
oliwek. Mozna tez tak jesc same prawdziwki z dodatkiem plasterkow
parmezanu.
Terry
*********************
>
> Nie wiem czy lubicie surowe mieso, moja zona nie cierpi a ja
> wprost przepadam i z przyjemnoscia podziele sie przepisem na
> carpacio czyli potrawe z surowego miesa.
> Potrzebujemy
> 0,5 kg poledwicy wolowej,
> szklanke oleju,
> troche octu, magi,sosu tabasco, sosu sojowego, ziol smakowych
> soli, pieprzu , pocieta w kostke duza cebula i papryke, rodzynki
> (lyzeczke),
> roztary zabek czosnku, tarty zolty ser (10 deko), lyzka musztardy
>
> Mieso lekko zamrozic, potem pociac na naprawde ciennkie plastry,
> z boku przygotowac marynate, olej pomieszac z wymienionymi
skladnikami.
> Mieso ulozyc ciasno w sloiku, zalac marynata, kolejna warstwa miesa
i
> znow
> marynata. Sloik szczelnie zakrecic i pozostawic na 10-12 godzin.
> Potrzeba troche silnej woli aby odrazu tego nie zjesc. Po
zamarynowaniu
> polozyc na talezy i udekorowac swierzymi warzywami i tartym serem.
> Podawc z chlebem z maslem
> Smacznego
> Irek
******************************
|