Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia RE: francuska kolacja

Grupy

Szukaj w grupach

 

RE: francuska kolacja

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-24 07:59:23

Temat: RE: francuska kolacja
Od: "Stempi" <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

tu ci moge pomoc:
jako przekaske podajesz na talerzykach juz ulozony wybor pasztetow + 2-3
wedliny - po plasterku kazdej na lba. Oni to nazywaja Plat de chacrouterie.
Po tym podaj (uwaga - chwalic: moj wlasny!!!!) przepis na avokado (po pol na
lba): wydraz bardzo dojzale (ale zielone z zewnatrz!!!), przeciete wzdloz na
2 polowki avokados do skorki (no, prawie - 2 mm miaszu zostaw, by skorki nie
uszkodzic). Wydrazony miasz wrzuc do duzego naczynia, dodaj 1- ? zoltka na
twardo(jajek na twardo przygotuj tyle, ile masz calych avokado), 1 zoltko
surowe, troche maggi, sol, pieprz, pare kropli cytryny i cukier, by toto
mialo leciutka barwe slodyczy. Zmiksuj to dokladnie, po czym czescia masy
wysmaruj na 1-2 mm polowki avokados od wnetrza, na to poloz po polowce
bialka na twardo, wypelnij kazde bialko reszta masy, na to poloz troche
kawioru (moze byc ten zastepczy, tani) i po paseczku lososia wedzonego
(waski, dlugi - dla ozdoby). Na to jeszcze pare okruszkow (tak drobno
posiekanych) cytryny - i podawaj to z bialym pieczywem. Ja serwuje do tego
polwytrawne biale wino francuskie (jakies oznaczone moeleux - ma silnie
zoltawy kolor). Ja te avokados ozdabiam jeszcze paroma ogonami krewetek -
ale nie musisz. Ok, teraz ptak - w Normandii podaliby to z makaronem
(spagetti) zapiekanym z serem, cebula i szklaneczka sidry. Uwaga: wino juz
czerwone, badz - dla slabszych smakowo - rose (najlepsze rose do tego to
Anjou). Po tym podaj salate bez dodatkow, zaprawiona vinagrette - zadnego
pieczywa czy innych dodatkow nie dawaj do niej i - KONIECZNIE!!!! dopiero po
kaczce!!!! Nie do niej!!! Potem sery: na deseczce badz drewnianym polmisku
wybor serow: cammembert, brie, chevre (kozi), jakis bleu (plesniowy) -
pamietaj o wyjeciu ich z lodowki minimum 3 godz przed podaniem!!!!!! Do tego
bagietka i maslo. Jako sztucce do serow - tylko noze!
Potem deser - masz cos na widoku? Jesli nie: cos w rodzaju zupy nic, ale w
salaterkach, a zamiast mleka (to w zupie) - sos waniliowy. Francuzi nazywaja
to Ille Flottaine, Oeuf Anglaise lub Oeuf á la Neige.
Jesli masz jeszcze pytania - wal! Ja na razie jestem chorutki, czyli przed
poniedzialkiem tylka do Francji ruszac nie bede (a bywam tam co tydzien -
moim ciezarowym - stad znam ich kuchnie). I jeszcze jedno: milo byloby,
gdybys mi post faktum napisala, co goscie na twoja kolacje powiedzieli...
Wojtek (Hannover)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-24 23:35:03

Temat: Re: francuska kolacja/avocado
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Stempi" <w...@t...de>
"podaj (uwaga - chwalic: moj wlasny!!!!) przepis na avokado (po pol na
lba): wydraz bardzo dojzale (ale zielone z zewnatrz!!!), przeciete wzdloz na
2 polowki avokados do skorki (no, prawie - 2 mm miaszu zostaw, by skorki nie
uszkodzic). Wydrazony miasz wrzuc do duzego naczynia, dodaj 1- ? zoltka na
twardo(jajek na twardo przygotuj tyle, ile masz calych avokado), 1 zoltko
surowe, troche maggi, sol, pieprz, pare kropli cytryny i cukier, by toto
mialo leciutka barwe slodyczy. Zmiksuj to dokladnie, po czym czescia masy
wysmaruj na 1-2 mm polowki avokados od wnetrza, na to poloz po polowce
bialka na twardo, wypelnij kazde bialko reszta masy, na to poloz troche
kawioru (moze byc ten zastepczy, tani) i po paseczku lososia wedzonego
(waski, dlugi - dla ozdoby). Na to jeszcze pare okruszkow (tak drobno
posiekanych) cytryny - i podawaj to z bialym pieczywem. Ja serwuje do tego
polwytrawne biale wino francuskie (jakies oznaczone moeleux - ma silnie
zoltawy kolor). Ja te avokados ozdabiam jeszcze paroma ogonami krewetek -
ale nie musisz.
Wojtek (Hannover)"


To jest niezwykle interesujaca recepta :-)!!!, stad tez wycielam z calego tekstu i
zamiescilam osobno.
Sprobuje to kiedys zrobic, nawet dla siebie samej.

Wojtku, prosze napisz cos wicej o tym deserze w salaterkach podobnym do naszej zupy
'Nic'.
Z recepty na te zupe, ktora ja pamietam, to kogel-mogel z jajek dawalo sie do
goracego mleka z wanilia, i do tego dodawalo sie ubita
na sztywno piane [ubita z cukrem!].
Mozna bylo tez zrobic odwrotnie, czyli dac ubita piane do goracego mleka najpierw, a
dopiero potem dodac kogel-mogel.
Pozdrowka :-)
Barbara


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.404 / Virus Database: 228 - Release Date: 2002.10.16

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Babka w innej wersji
sala 312 stanowisko_nr7
ciekawy przepis?
jabłecznik babuni
w sprawie czosnku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »