Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia RE: kwas chlebowy - prosba o przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

RE: kwas chlebowy - prosba o przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-03 22:00:21

Temat: RE: kwas chlebowy - prosba o przepis
Od: "W. Stempniewicz" <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Zytni, czarny chleb (600 gram) pokrajac, wysuszyc, wrzucic do kamiennego
naczynia lub sloja, zalac 4 litrami wrzacej wody, zawiazac plotnem i
zostawic na 8 godzin. Nastepnie przelac ostroznie - bez osadu - do drugiego
sloja. Dodac 30 gram drozdzy i 150 gram cukru i zostawic w spokoju na 8
godzin. Nastepnie przefiltrowac przez rzadkie plotno, po czym wlac do
butelek, wkladajac do kazdej 1 rodzynek. Po uplywie 8 godzin, gdy rozpocznie
sie fermentacja, butelki dobrze zakorkowac obwiazujac kazdy korek drutem.
Wyniesc do piwnicy. Po 2 - 3 dniach kwas jest zdatny do uzytku.
Cytowane za: W. Perkowicz, "Zapasy Zimowe", Polskie Wydawnictwa
Gospodarcze, Warszawa 1957.
Wojtek
____________________________________________________
______________ Wojtek
Stempniewicz ICQ#: 12960805 Current ICQ status: + More ways to contact me
____________________________________________________
______________


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

RE: poszukuje przepisu na hamburgera
RE: kurczak z rozna
Problem z newsgroup - suplement:
Problem z newsgroup...
dynia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »