| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-03 22:00:21
Temat: RE: kwas chlebowy - prosba o przepisZytni, czarny chleb (600 gram) pokrajac, wysuszyc, wrzucic do kamiennego
naczynia lub sloja, zalac 4 litrami wrzacej wody, zawiazac plotnem i
zostawic na 8 godzin. Nastepnie przelac ostroznie - bez osadu - do drugiego
sloja. Dodac 30 gram drozdzy i 150 gram cukru i zostawic w spokoju na 8
godzin. Nastepnie przefiltrowac przez rzadkie plotno, po czym wlac do
butelek, wkladajac do kazdej 1 rodzynek. Po uplywie 8 godzin, gdy rozpocznie
sie fermentacja, butelki dobrze zakorkowac obwiazujac kazdy korek drutem.
Wyniesc do piwnicy. Po 2 - 3 dniach kwas jest zdatny do uzytku.
Cytowane za: W. Perkowicz, "Zapasy Zimowe", Polskie Wydawnictwa
Gospodarcze, Warszawa 1957.
Wojtek
____________________________________________________
______________ Wojtek
Stempniewicz ICQ#: 12960805 Current ICQ status: + More ways to contact me
____________________________________________________
______________
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |