| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-03 21:32:21
Temat: dyniadobry wieczorek,
klimaty halloweenowskie nastoily mnie dyniowo.... i tak sie zastanawiam jak
sie kupuje dynie do konsumpcji :) czy, tak jak w przypadku arbuza, trzeba
postukac i posluchac co jej w srodku gra :), czy zwrocic uwage na jej
powierzchownosc raczej? :)
chcialabym zrobic placki i zupke. i przy okazji, prosze o przepis na zupke.
mam przepis ziemniaczano-dyniowy, ale myslalam o zupie kremie.
z gory dzieki za wszelki wskazowki i ewentualne przepisy,
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-04 09:52:33
Temat: Re: dynia"d." wrote:
> chcialabym zrobic placki i zupke. i przy okazji, prosze o przepis na zupke.
> mam przepis ziemniaczano-dyniowy, ale myslalam o zupie kremie.
> z gory dzieki za wszelki wskazowki i ewentualne przepisy,
zupa z dyni
"dlugo sie czailam ze zrobieniem czegos z dyni. w koncu sie odwazylam i
kupilam - tak slicznie kusila na straganie kolorem :) poniewaz kiedys ktos
sie zachwycal zupa z dyni postanowilam swoje eksperymenty zaczac wlasnie od
zupy. powiem wam ze efekty przerosly moje najsmielsze oczekiwania! dynia
sama w sobie jest tak niesamowicie pyszna, ze i bez zbytniego przyprawiania
zachwyca. kiedy jeszcze doda sie troche aromatu przypraw zupelnie nie mozna
sie od niej oderwac. i az zal ze sie konczy :)"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: zupy
Skala trudności: *
Czas przygotowania: gotuje sie szybciutko - 15 min., trzeba tez troche
doliczyc na oczyszczenie i obranie dyni - w sumie nie więcej niż 30 min.
Proporcje podane dla 3osób.
Składniki:
dynia - spory kawałek, tak 1/8 duuużej dyni
cebula - niewielka
czosnek - 2 zabki
mleko sojowe (opcjonalnie)
oliwa - 1-2 łyżki
sól, pieprz
opcjonalnie dodatkowe przyprawy, np. gałka muszkatałowa, imbir lub slodka
mielona papryka albo tez odrobina pieprzu zwykłego lub ziołowego
Przepis:
dynie obrac, wykroic nasiona i cala miazge, w ktorej sie znajdowaly. obrac
ze skorki, pokroic w kostke. cebule posiekac. wrzucic do gara, wlac wody -
conajmniej szklanke, moze byc i litr, zalezy jakiej gestosci zupe chcemy
otrzymac.
gotowac na niezbyt duzym ogniu az dynia sie rogotuje (orientacynie 15 min.)
jesli mamy blender wrzucamy czosnek i wszystko razem miksujemy. jesli nie,
przeciskamy czosnek przez praske i gotujemy jeszcze minutke.
dodajemy mleka sojowego, oliwe, doprawiamy.
podawac z zacierkami lub ziemniakami (albo i z tym i z tym) lub z
przyprazonymi na patelni nasionami dyni i/lub slonecznika.
mozna posypac koperkiem lub pietruszka.
smacznego, pat
ps: w puszccce jest duzo wiecej przepisow na dynie, w tym na zupy z dyni :)
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 20:30:03
Temat: Re: dyniaA ja uwazam, ze dynia jest niejadalna! Mimo wykozystania kilku znakomitych
przepisow i godzin pracy efekty sa niezadowalajace, zeby nie powiedziec
niejadalne. Dynia fajnie wyglada, ale juz tak fajnie nie smakuje. DYNII
MOWIE NIE!
"d." <d...@w...pl> wrote in message news:aq44l7$tmt$1@foka.acn.pl...
> dobry wieczorek,
> klimaty halloweenowskie nastoily mnie dyniowo.... i tak sie zastanawiam
jak
> sie kupuje dynie do konsumpcji :) czy, tak jak w przypadku arbuza, trzeba
> postukac i posluchac co jej w srodku gra :), czy zwrocic uwage na jej
> powierzchownosc raczej? :)
> chcialabym zrobic placki i zupke. i przy okazji, prosze o przepis na
zupke.
> mam przepis ziemniaczano-dyniowy, ale myslalam o zupie kremie.
> z gory dzieki za wszelki wskazowki i ewentualne przepisy,
> d.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 20:38:45
Temat: Re: dynia
Użytkownik "d." <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aq44l7$tmt$1@foka.acn.pl...
> chcialabym zrobic placki i zupke. i przy okazji, prosze o przepis na
zupke.
> mam przepis ziemniaczano-dyniowy, ale myslalam o zupie kremie.
> z gory dzieki za wszelki wskazowki i ewentualne przepisy,
Robię tak.
Biorę jedną sporą dynię i 2 kilo piersi z kurczaka oraz 2-3 cebule. Piersi
z kurczaka smażę na złoto razem z cebulą, jak już są złote, dodaję
pomidory w ćwiartkach, tak z kilogram i duszę wszystko z solą, pieprzem
czarnym, cayenne, liściem laurowym i zielem angielskim. Jak już się
"upryci" przerzucam do garnka w którym gotuje się już 2 litry wody. Teraz
na małej ilości oleju przesmażam dynię krojoną w drobną kostkę, w wysokiej
temp. żeby się nie rozciapciała tylko zrumieniła. Potem dodaję do gara.
Stawiam na wolnym ogniu i pyka sobie ona godzinkę. Wychodzi coś w rodzaju
ni to zupy, ni to leczo. Jak chcę mieć leczo to do tego wszystkiego
jeszcze wrzucam kostkę sojową.
Pzdr
Paweł
PS W pomidorach zostawiać skórki, nadają ciekawy posmak potrawie, a
zwijają się w fajne rurki i jak dobrze przesmażone, naśladują fragmenty
papryki nawet w smaku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |