Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "bazyli4" <b...@p...nospam.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dynia
Date: Mon, 4 Nov 2002 21:38:45 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <aq6lre$f$1@news2.tpi.pl>
References: <aq44l7$tmt$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: catvp61.ltk.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1036442286 15 213.25.196.61 (4 Nov 2002 20:38:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Nov 2002 20:38:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133141
Ukryj nagłówki
Użytkownik "d." <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aq44l7$tmt$1@foka.acn.pl...
> chcialabym zrobic placki i zupke. i przy okazji, prosze o przepis na
zupke.
> mam przepis ziemniaczano-dyniowy, ale myslalam o zupie kremie.
> z gory dzieki za wszelki wskazowki i ewentualne przepisy,
Robię tak.
Biorę jedną sporą dynię i 2 kilo piersi z kurczaka oraz 2-3 cebule. Piersi
z kurczaka smażę na złoto razem z cebulą, jak już są złote, dodaję
pomidory w ćwiartkach, tak z kilogram i duszę wszystko z solą, pieprzem
czarnym, cayenne, liściem laurowym i zielem angielskim. Jak już się
"upryci" przerzucam do garnka w którym gotuje się już 2 litry wody. Teraz
na małej ilości oleju przesmażam dynię krojoną w drobną kostkę, w wysokiej
temp. żeby się nie rozciapciała tylko zrumieniła. Potem dodaję do gara.
Stawiam na wolnym ogniu i pyka sobie ona godzinkę. Wychodzi coś w rodzaju
ni to zupy, ni to leczo. Jak chcę mieć leczo to do tego wszystkiego
jeszcze wrzucam kostkę sojową.
Pzdr
Paweł
PS W pomidorach zostawiać skórki, nadają ciekawy posmak potrawie, a
zwijają się w fajne rurki i jak dobrze przesmażone, naśladują fragmenty
papryki nawet w smaku.
|