Data: 2002-11-04 20:38:45
Temat: Re: dynia
Od: "bazyli4" <b...@p...nospam.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "d." <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aq44l7$tmt$1@foka.acn.pl...
> chcialabym zrobic placki i zupke. i przy okazji, prosze o przepis na
zupke.
> mam przepis ziemniaczano-dyniowy, ale myslalam o zupie kremie.
> z gory dzieki za wszelki wskazowki i ewentualne przepisy,
Robię tak.
Biorę jedną sporą dynię i 2 kilo piersi z kurczaka oraz 2-3 cebule. Piersi
z kurczaka smażę na złoto razem z cebulą, jak już są złote, dodaję
pomidory w ćwiartkach, tak z kilogram i duszę wszystko z solą, pieprzem
czarnym, cayenne, liściem laurowym i zielem angielskim. Jak już się
"upryci" przerzucam do garnka w którym gotuje się już 2 litry wody. Teraz
na małej ilości oleju przesmażam dynię krojoną w drobną kostkę, w wysokiej
temp. żeby się nie rozciapciała tylko zrumieniła. Potem dodaję do gara.
Stawiam na wolnym ogniu i pyka sobie ona godzinkę. Wychodzi coś w rodzaju
ni to zupy, ni to leczo. Jak chcę mieć leczo to do tego wszystkiego
jeszcze wrzucam kostkę sojową.
Pzdr
Paweł
PS W pomidorach zostawiać skórki, nadają ciekawy posmak potrawie, a
zwijają się w fajne rurki i jak dobrze przesmażone, naśladują fragmenty
papryki nawet w smaku.
|