Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia suszona kielbasa

Grupy

Szukaj w grupach

 

suszona kielbasa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 269


« poprzedni wątek następny wątek »

111. Data: 2005-11-04 13:54:45

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

>On 4 Nov 2005 14:41:15 +0100, t...@g...pl (Kot) wrote:
>
>
>
>>Krysia Thompson wrote:
>>
>>
>>
>>>
>>>
>>>To co robi saletra czy jak jej tam?. Moze nie w chlebie ale chyba
>>>w wedlinach? W ogole nie wiem co to saletra, ale czasem sie o
>>>ucho obije
>>>
>>>
>>>
>>>
>>Zachowuje apetycznie rozowy koror.
>>
>>Kot i dzidzia w apetycznych rozach tez, ide ukonsic
>>
>>--
>>
>>
>Znaczy teraz nie bedzie Krewetka ino Saletra
>
>
Mow jak chcesz, ja sie i tak do niej nie zwracam inaczej, niz Ty Mala
Chaliero ;))

Kot, ide kupic rokiette

--
Zadbaj o bezpieczeństwo, także zimą - zmień opony! http://www.motoricus.pl - testy i
rekomendacje opon zimowych. Największy wybór felg. Bagażniki i boxy na narty.
Atrakcyjne promocje, dostawa gratis! Zapraszamy!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


112. Data: 2005-11-04 14:25:15

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:
>
> To co robi saletra czy jak jej tam?. Moze nie w chlebie ale chyba
> w wedlinach? W ogole nie wiem co to saletra, ale czasem sie o
> ucho obije

W saletrze stare gospodynie moczyly mieso na pieczen. Po saletrze
pieczen wolowa byla rozowa w srodku. A wiecej to i ja nie wiem.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choc' nie be;dzie to pewnie mys'l z?ota:
Najpie;kniejsza; muzyka; przed snem
jest mruczenie szcze;s'liwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


113. Data: 2005-11-04 14:26:25

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kondziorek wrote:
>
> I (bynajmniej dla mnie) te smierdzace sa najsmaczniejsze heh (sery
> oczywista)

No właśnie - a ja takiego sera nie ruszę, a lubie baraninę, która innym
smierdzi ;)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


114. Data: 2005-11-04 14:28:44

Temat: Re: [1/2 OT] bylo: suszona kielbasa
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Lia wrote:

> Dla mnie hitem jest "kiełbasa chłopa", nie chlopska, ale chłopa ;>
> Uroczy jest też schab watykański :) Ten to dopiero jest wybietnie
> regionalny :P

Widziałam przysmak watykański i kiełbasę papieską.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


115. Data: 2005-11-04 14:33:19

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisal w wiadomosci
news:436b6f4d$1@news.home.net.pl...

> W saletrze stare gospodynie moczyly mieso na pieczen. Po saletrze
> pieczen wolowa byla rozowa w srodku. A wiecej to i ja nie wiem.

Saletra, azotan potasu, stary srodek konserwujacy miesko, razem z sola.
Dodawany do kielbas, do szynki, ozorów, innych kawalków.

Obecnie daja oprócz azotanu tez azotyn, bezporównania bardziej szkodliwy. No
i szyneczki to nie pekluja przez 6 tygodni, tylko sypie tego konserwantu za
duzo i jest miesko bleeeee... juz stare gospodynie przestrzegaly, ze za duzo
saletry miesko wysusza i jest niedobre.

Dominik Jan Domin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


116. Data: 2005-11-04 14:34:06

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 04 Nov 2005 13:59:48 +0100, JerzyN napisał(a):

> Na polityce i medycynie też się znają.

No ba, przeciez maja ".pl" w domenie :)


--
pozdrawiam

Maciek
"Wy mi nie mowcie co mam robic,
a ja wam nie powiem gdzie macie isc"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


117. Data: 2005-11-04 14:38:39

Temat: Re: [1/2 OT] bylo: suszona kielbasa
Od: Grzegorz Mucha <m...@p...zabierzow.com> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 04 Nov 2005 15:28:44 +0100, Krystyna Chiger wrote:

> Lia wrote:
>
>> Dla mnie hitem jest "kiełbasa chłopa", nie chlopska, ale chłopa ;>
>> Uroczy jest też schab watykański :) Ten to dopiero jest wybietnie
>> regionalny :P
>
> Widziałam przysmak watykański i kiełbasę papieską.

No tak, ale ów przysmak to salceson chyba?

mucher

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


118. Data: 2005-11-04 16:25:13

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dkfkcc$4ag$1@news.onet.pl...

> > czytales artykul na ten temat w Nowinach Gliwickich?
>
> NG nie sa dla mnie autorytetem w tej sprawie.

Nowiny Gliwickie chyba sa autorytetem w sprawie artykulu ktory pisali o
czlowieku zajmujacym sie zawodowo wytwarzaniem wedlin
No chyba ze Ty lepiej tego czlowieka znasz

> > Znasz normy europejskie dotyczace mies i wedlin?
>
> Czy te normy dopuszczają wlewanie wody, czy WYMUSZAJĄ?

Te normy scisle okreslaja ile ma byc konserwantow i wypelniaczy (czyli od
minimum do maximum) i nie dopuszczaja zeby nie uzywac konserwantow i
wypelniaczy czy innych polepszaczy
Nie wierzysz poszukaj sobie
Mnie ten temat juz zmeczyl

Kondziorek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


119. Data: 2005-11-04 16:26:40

Temat: Re: [1/2 OT] bylo: suszona kielbasa
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-11-04 15:38:39 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Grzegorz Mucha* skreślił te oto słowa:


>> Widziałam przysmak watykański i kiełbasę papieską.
>
> No tak, ale ów przysmak to salceson chyba?

No u mnie salceson watykański jest jako salceson, nie jako przysmak.


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

*psy mają właścicieli, koty mają służących*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


120. Data: 2005-11-04 16:34:58

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:1rhmm1hspp151kp6f6vovfu3eeptf00ifr@4ax.com...

> >> Ja sie dalej pytam - w CALEJ unii?? probowales wszystkich
> >> unijnych? Np we Wloszech?
> >>
> >> Pierz
> >> K.T. - starannie opakowana
> >
> >1. pytasz pierwszy raz wiec nie dalej...
>
> Ze co?

Zadalas konkretne pytanie
cyt"... ja sie DALEJ pytam..." a zadalas pytanie po raz pierwszy wiec nie
dalej sie pytasz tylko po prostu pytasz
Wiem czepiam sie slowek ale ucze sie atmosfery tej grupy gdzie wiekszosc
wlasnie sie tak czepia (powiedzial z sarkazmem Kondziorek)
>
> >2. Wloskie regionalne (powtorze dla malo czytatych REGIONALNE) wyroby
maja
> >swoj specyficzny niepowtarzalny smak
>
> Jak i kazde inne ...jadles york ham? (regionalne, ale tylko z
> nazwy :P )
>

nie nie jadlem
a jadlas szynke po burgundzku?

> >3. Polskie potrawy maja swoj niepowtarzalny smak i sa bardzo cenione na
> >calym swiecie
>
> Dawniej na pewno tak, od jakichs 3-4 lat taka np Sopocka (zawana
> tu wdziecznie Sopoka :) ) jest gumowata, podobna do najtanszej
> tzw szynki tutaj

Wnioski? Pewnie zmienili recepture na "normy unijne"
>
> >4. sprobuj szynki niemieckiej, angielskiej itp itd Roznicy nie zobaczysz
> >(oprocz powtorze REGIONALNYCH wyrobow)
>
> Co masz na mysli pod nazwa "szynka"? gotowana? pieczona? wedzona?
> surowa? szpikowana roznymi takimi?

Akurat w tym przypadku szynke jako wedline (wedzona, gotowana lub
przynajmniej parzona)

> >5. Odnosze wrazenie ze jestem straszliwie nielubiany na tej grupie
poniewaz
> >jesli cos powiem od razu spotykam sie z atakiem
> >Nawet jesli jest to na prawde dobry przepis (w najlepszym wypadku
pozostaje
> >on calkowicie bez odzewu)
> >
> >Wnioski?
>
> Straszliwie jak straszliwie ale czasem mi sie wydaje, ze piszesz
> cos albo celowo, albo niewsiadomie, co na pewno wzbudzi
> kontrowersje, bo albo autoryatywnie bez podstaw, albo zupelnie
> oedwrotnie :P z lubieniem to nie ma w ogole nic wspolknego.

Wszystko co pisze pisze swiadomie
Mam na to podstawy poniewaz tak mnie nauczyli ze jak sie do czegos nie ma
podstaw to sie nie zabiera glosu
A to co napisalas jest jakby... napisane troche bez sensu
cytujac..." bez podstaw albo zupelnie odwrotnie , celowo albo
nieswiadomie..."
Ja bynajmniej nic z tego nie zrozumialem
"...albo bedzie padac albo nie bedzie padac..." tak to mniej wiecej
zabrzmialo


> a przepis moze pozostac bez odezwu z wieeeelu przyczyn, ale czy
> kazdy sie musi tlumaczyc?
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana

Nie nikt sie nie musi tlumaczyc

Kondziorek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 11 . [ 12 ] . 13 ... 20 ... 27


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

robię bigos...
Po śniadaniu...
jakie ciasto po ceremonii pogrzebowej
dietetyczny tort urodzinowy ?
Re: jabłka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »