Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia 3 pytania dot. kuchni orientalnej

Grupy

Szukaj w grupach

 

3 pytania dot. kuchni orientalnej

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-12-13 12:52:11

Temat: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: "marcan" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Pytania dotyczą kuchni wietnamskiej, którą testuję od pewnego czasu. Zdjęcia
zrobiłem w dwóch różnych restauracjach w Hanoi.
1. Proszę o informację jak zrobić taką marchewkową sieć, która oplata rybę
podaną na stół. Czy za pomocą jakiejś wymyślnej maszynki? Tu jest link do
zdjęcia. http://tinyurl.com/27moxm
2. Proszę o podpowiedź, z czego zrobić płyn, w którym macza się zawijańce (z
ang. paper rise rolls) z papieru ryżowego (proszę nie mylić z sajgonkami),
jest on koloru pomarańczowego (ale nie jest ostry więc nie jest na bazie
chili), jest słodkawo-kwaśny, ma konsystencję wody (więc nie jest na
oliwie). Jeśli można, to proszę również podać mi nazwę gotowego specyfiku,
chociaż wolę go zrobić sam.
3. Proszę o podpowiedź jak nazywają się (obojętnie, w jakim języku, ale
najlepiej po angielsku) płaskie plastry ryżu, które wkłada się do opisanych
wyżej zawijańców. Czy można coś takiego kupić w Polsce, gdzie? Może zna ktoś
sposób jak zrobić takie płaty samemu po ugotowaniu sypkiego ryżu? Link do
pytania 2 i 3: http://tinyurl.com/2ejmh3 Na zdjęciu widoczny u góry
pomarańczowy płyn, po prawej papier ryżowy, po lewej płaskie plastry
ugotowanego ryżu, a na nich wieprzowina.
Pozdrawiam
marcan


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-12-13 12:54:36

Temat: Re: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

marcan pisze:
> 1. Proszę o informację jak zrobić taką marchewkową sieć, która oplata rybę
> podaną na stół. Czy za pomocą jakiejś wymyślnej maszynki? Tu jest link do
> zdjęcia. http://tinyurl.com/27moxm

Jak znam życie to to jest bardzo proste tylko trzeba ćwiczyć przez osiem
lat ;)

--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-12-13 13:06:46

Temat: Re: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: "marcan" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Jacek Ostaszewski" napisał (...) 8 lat...
Chciałbym nieco krócej, np. na jutrzejsze popołudnie :-)
m


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-12-13 13:43:36

Temat: Re: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: "Jelcyn" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


> 2. Proszę o podpowiedź, z czego zrobić płyn, w którym macza się zawijańce
> (z
> ang. paper rise rolls) z papieru ryżowego (proszę nie mylić z sajgonkami),
> jest on koloru pomarańczowego (ale nie jest ostry więc nie jest na bazie
> chili), jest słodkawo-kwaśny, ma konsystencję wody (więc nie jest na
> oliwie). Jeśli można, to proszę również podać mi nazwę gotowego specyfiku,
> chociaż wolę go zrobić sam.

ten sos to slodko pikantny, lub slodko kwasny sos chili... mozna kupic
gotowe w marketach.

pzdr
Jelcyn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-12-13 13:51:48

Temat: Re: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: "IDa" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "marcan" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fjra64$maj$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> 1. Proszę o informację jak zrobić taką marchewkową sieć, która oplata
>> rybę


O ile dobrze pamietam instrukcje wycinania siatki z marchwii znajdziesz w
ksiazce Ludka Prohaski- "Wyczarowane z Warzyw". Niestety w tej chwili jestem
wiele kilometrow od domu, wiec nie sprawdze szczegolow, ale moze ktos ma
dostep do tej pozycji.
pozdrawiam
IDa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-12-13 20:22:16

Temat: Re: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

marcan wrote:

> Witam,
> Pytania dotyczą kuchni wietnamskiej, którą testuję od pewnego czasu. Zdjęcia
> zrobiłem w dwóch różnych restauracjach w Hanoi.
> 1. Proszę o informację jak zrobić taką marchewkową sieć, która oplata rybę
> podaną na stół. Czy za pomocą jakiejś wymyślnej maszynki? Tu jest link do
> zdjęcia. http://tinyurl.com/27moxm

Duza marchew tnie sie wzdluz dlugim nozem tak, jakbys rozwijal zwinieta
rolade. Gdy masz plaski arkusz marchwii, robisz w nim naciecia naprzemiennie

| | |
| |
| | |


Po zrobieniu naciec rozciagasz arkusz w poprzek.


> 3. Proszę o podpowiedź jak nazywają się (obojętnie, w jakim języku, ale
> najlepiej po angielsku) płaskie plastry ryżu, które wkłada się do opisanych
> wyżej zawijańców.

Rice wraps


MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-12-17 11:36:18

Temat: Re: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> szukaj wiadomości tego autora

Dor. Pytania nr1.

O a tutaj urządzenia do cięcia w paski.
http://www.stalgast.com/catalog/product_info.php/cPa
th/274_1509/products_id/464

Dobrze poszukać i się wszystko znajdzie - tylko został jeszcze ten
nacinacz - może jest coś metalowego.

Pozdrowienia
Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-12-19 06:42:02

Temat: Re: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: "marcan" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepraszam, że odpowiadam z takim opóźnieniem, ale dopiero teraz mam taką
mozliwość. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wietnamski poczęstunek się udał
(tak twierdzą goście).
m


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-12-19 06:42:13

Temat: Re: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: "marcan" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Magdalena Bassett"
> Rice wraps
Jestes pewna, ze to chodzi o "rice wraps"? Ja nie. To nie ma byc owijane w
nic, to jest po prostu taki kwadratowy element z ugotowanego ryzu. Tak jakby
go ugotowac, wysypac na talerz, ubic czyms na plasko (3 mm), posklejac i
wyciac z tego plaster o bokach 8 cm x 8cm. A "rice wraps" raczej kojarza mi
sie z papierem ryzowym, a to cos zupelnie innego. I wlasnie w papier ryzowy
zawija sie ten plaster ugotowanego ryzu, zeby sie bardziej zapchac...
m


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-12-19 19:13:43

Temat: Re: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

marcan wrote:
> "Magdalena Bassett"
>
>>Rice wraps
>
> Jestes pewna, ze to chodzi o "rice wraps"? Ja nie. To nie ma byc owijane w
> nic, to jest po prostu taki kwadratowy element z ugotowanego ryzu. Tak jakby
> go ugotowac, wysypac na talerz, ubic czyms na plasko (3 mm), posklejac i
> wyciac z tego plaster o bokach 8 cm x 8cm. A "rice wraps" raczej kojarza mi
> sie z papierem ryzowym, a to cos zupelnie innego. I wlasnie w papier ryzowy
> zawija sie ten plaster ugotowanego ryzu, zeby sie bardziej zapchac...
> m
>
>
Masz racje, niedokladnie przeczytalam Twoje pytanie. Rice wraps to ten
okragly papier. Nie wiem, jak sie dokladnie nazywaja te uklepane kawalki
ryzu, ale w Shanghaju maja taka potrawe, w ktorej uzywa sie rice cakes.
Poszukaj w google grafika pod Shanghai Rice Cakes i zobacz, czy to moze
to, ale nie jestem pewna, wydaja sie bardziej scisniete.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

SYLA!
ciasta na zamówienie i dobra kiełbasa w stolicy ;)
Zakwas chlebowy
REFLEKSJA NIEKUCHENNA
Re: ogórki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »