Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zakwas chlebowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zakwas chlebowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-12-12 08:16:19

Temat: Zakwas chlebowy
Od: "GFR" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Mam takie pytanie. Czy naturalne jest że w zakwasie chlebowym oprócz
wyczuwalnego zapachu drożdzy czuć wyniki fermentacji alkoholowej ?

Czy wyjdzie z tego na zakwas nadający się do pieczenia chleba bez drożdży ?

1. dzień pierwszy reszta jakieś 100ml z rozczynu drożdzowego na mleku z
miodem uzupełniona mąką żytnią i odstawiona na 1 dzień.
2. dzień drugi + 100 gram mąki i tochę leniej wody.
3. dzień trzeci + 100 gram mąki i tochę leniej wody.
4. zamierzam tak do czwartku lub piątku i wtedy dopiero pieczenie...

Nigdy nie robiłęm zakwasu i czytałem że to się robi zwykle w 3 fazach, to co
robię robię na wyczucie ;)
Dobra scieżka czy lepiej coś zmienić ?

Pozdrawiam.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-12-12 16:14:44

Temat: Re: Zakwas chlebowy
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

GFR wrote:
> Witam,
>
> Mam takie pytanie. Czy naturalne jest że w zakwasie chlebowym oprócz
> wyczuwalnego zapachu drożdzy czuć wyniki fermentacji alkoholowej ?
>
> Czy wyjdzie z tego na zakwas nadający się do pieczenia chleba bez drożdży ?
>
> 1. dzień pierwszy reszta jakieś 100ml z rozczynu drożdzowego na mleku z
> miodem uzupełniona mąką żytnią i odstawiona na 1 dzień.
> 2. dzień drugi + 100 gram mąki i tochę leniej wody.
> 3. dzień trzeci + 100 gram mąki i tochę leniej wody.
> 4. zamierzam tak do czwartku lub piątku i wtedy dopiero pieczenie...
>
> Nigdy nie robiłęm zakwasu i czytałem że to się robi zwykle w 3 fazach, to co
> robię robię na wyczucie ;)
> Dobra scieżka czy lepiej coś zmienić ?
>
> Pozdrawiam.
>
>
Droga dobra, tylko nie jestem pewna tego mleka w poczatkowej fazie -
mleko moze zepsuc zakwas. Nastaw nastepny bez mleka, a ten zuzyj caly do
chleba w piatek.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-12-12 21:29:04

Temat: Re: Zakwas chlebowy
Od: panta_rei <j...@c...znajdzie> szukaj wiadomości tego autora

Świadomie, albo i nie Magdalena Bassett napisał(a):

>> Mam takie pytanie. Czy naturalne jest że w zakwasie chlebowym oprócz
>> wyczuwalnego zapachu drożdzy czuć wyniki fermentacji alkoholowej ?
>>
> Droga dobra, tylko nie jestem pewna tego mleka w poczatkowej fazie -
> mleko moze zepsuc zakwas. Nastaw nastepny bez mleka, a ten zuzyj caly do
> chleba w piatek.

Dysgooglia zbiorowa? ;)

http://www.chleb.info.pl/zakwas.htm

Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-12-12 21:29:56

Temat: Re: Zakwas chlebowy
Od: "MP" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:13m027m4rfk3gda@corp.supernews.com...
> GFR wrote:
>> Witam,
>>
>> Mam takie pytanie. Czy naturalne jest że w zakwasie chlebowym oprócz
>> wyczuwalnego zapachu drożdzy czuć wyniki fermentacji alkoholowej ?
>>
>> Czy wyjdzie z tego na zakwas nadający się do pieczenia chleba bez drożdży
>> ?
>>
>> 1. dzień pierwszy reszta jakieś 100ml z rozczynu drożdzowego na mleku z

A po co tu drozdze. To ma byc zakwas a nie drozdze. Zastosuj wode mineralna
niegazowana. Trzymaj to w cieple. Wstaw do piekarnika i wlacz w nim
oswietlenie. Mieszaj zakwas dwa razy dziennie (z rana i poznym wieczorem).
Musi sie udac.

MP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-12-12 22:21:10

Temat: Re: Zakwas chlebowy
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> 1. dzień pierwszy reszta jakieś 100ml z rozczynu drożdzowego na mleku z

chodowlane drozdze wyeliminuja Ci wszystko co zywe, chodzi o to zeby zaleglo
sie to co naturalne,
z maki, powietrza wody. Oczywiscie moze sie zdazyc ze zalegnie sie plesn
(kilka razy trafilem na make zarazona
zarodnikami plesni). Kazdy nastaw inny, najfajniejszy mial lekki, przyjemny
zapach kwasu jablkowego.

pozdrawiam WM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-12-12 22:22:39

Temat: Re: Zakwas chlebowy
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


> A po co tu drozdze. To ma byc zakwas a nie drozdze. Zastosuj wode
> mineralna


drozdze mozesz dodac juz przed samym pieczeniem, jesli zakwas slabo pracuje.

cierpliwosci, ciasto na zakwasie rosnie wollllllllno!!


pozdrawiam WM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-12-13 08:00:33

Temat: Re: Zakwas chlebowy
Od: "GFR" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Dysgooglia zbiorowa? ;)
>
> http://www.chleb.info.pl/zakwas.htm

Nie pytalbym gdybym wcześniej nie przeczytał m.in tej strony którą podałeś.

Z postów snioskuję że drożdze kupne zabiją drożdze naturalne. No nic zrobię
test z tym co mam.
Równolegle dla porównania nastawię zakwas metodą polecaną.
Pozdrawiam.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-12-13 08:57:24

Temat: Re: Zakwas chlebowy
Od: "MP" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:47605565$0$19112$f69f905@mamut2.aster.pl...
>
>> A po co tu drozdze. To ma byc zakwas a nie drozdze. Zastosuj wode
>> mineralna
>
>
> drozdze mozesz dodac juz przed samym pieczeniem, jesli zakwas slabo
> pracuje.
>
> cierpliwosci, ciasto na zakwasie rosnie wollllllllno!!
>

Moje doświadczenia są inne. Nie ma istotnej (rząd wielkości) różnicy.

MP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-12-13 08:59:11

Temat: Re: Zakwas chlebowy
Od: "MP" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> napisał w
wiadomości news:4760550c$0$19059$f69f905@mamut2.aster.pl...
>> 1. dzień pierwszy reszta jakieś 100ml z rozczynu drożdzowego na mleku z
>
> chodowlane drozdze wyeliminuja Ci wszystko co zywe, chodzi o to zeby
> zaleglo sie to co naturalne,
> z maki, powietrza wody. Oczywiscie moze sie zdazyc ze zalegnie sie plesn
> (kilka razy trafilem na make zarazona
> zarodnikami plesni). Kazdy nastaw inny, najfajniejszy mial lekki,
> przyjemny zapach kwasu jablkowego.

Tak, to jest frajda robienia zakwasu. Robiłem już z płatków ryżowych i z
wody po ugotowanych ziemniakach....

MP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-12-13 09:47:12

Temat: Re: Zakwas chlebowy
Od: "GFR" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wlodzimierz Macewicz" napisał w wiadomości:

>Kazdy nastaw inny, najfajniejszy mial lekki, przyjemny zapach kwasu
>jablkowego.

No tak, nikt jeszczew nie ustosunkował się do nurtującego mnie pytania..

Czy naturalne jest że w zakwasie chlebowym oprócz wyczuwalnego zapachu
drożdzy czuć wyniki fermentacji alkoholowej ?
Robi mi się jakieś wino na mące czy to normalny zdrowy objaw?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

REFLEKSJA NIEKUCHENNA
Re: ogórki
Re: karp po żydowsku
Re: Krem czekoladowy.
[lekko OT] Gdzie w sieci ladne talerze ? :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »