Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "marcan" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Date: Thu, 13 Dec 2007 13:52:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <fjra64$maj$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: poczta.radmor.com.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1197550601 22867 62.181.185.194 (13 Dec 2007 12:56:41
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Dec 2007 12:56:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:307447
Ukryj nagłówki
Witam,
Pytania dotyczą kuchni wietnamskiej, którą testuję od pewnego czasu. Zdjęcia
zrobiłem w dwóch różnych restauracjach w Hanoi.
1. Proszę o informację jak zrobić taką marchewkową sieć, która oplata rybę
podaną na stół. Czy za pomocą jakiejś wymyślnej maszynki? Tu jest link do
zdjęcia. http://tinyurl.com/27moxm
2. Proszę o podpowiedź, z czego zrobić płyn, w którym macza się zawijańce (z
ang. paper rise rolls) z papieru ryżowego (proszę nie mylić z sajgonkami),
jest on koloru pomarańczowego (ale nie jest ostry więc nie jest na bazie
chili), jest słodkawo-kwaśny, ma konsystencję wody (więc nie jest na
oliwie). Jeśli można, to proszę również podać mi nazwę gotowego specyfiku,
chociaż wolę go zrobić sam.
3. Proszę o podpowiedź jak nazywają się (obojętnie, w jakim języku, ale
najlepiej po angielsku) płaskie plastry ryżu, które wkłada się do opisanych
wyżej zawijańców. Czy można coś takiego kupić w Polsce, gdzie? Może zna ktoś
sposób jak zrobić takie płaty samemu po ugotowaniu sypkiego ryżu? Link do
pytania 2 i 3: http://tinyurl.com/2ejmh3 Na zdjęciu widoczny u góry
pomarańczowy płyn, po prawej papier ryżowy, po lewej płaskie plastry
ugotowanego ryżu, a na nich wieprzowina.
Pozdrawiam
marcan
|