Data: 2007-12-19 19:13:43
Temat: Re: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
marcan wrote:
> "Magdalena Bassett"
>
>>Rice wraps
>
> Jestes pewna, ze to chodzi o "rice wraps"? Ja nie. To nie ma byc owijane w
> nic, to jest po prostu taki kwadratowy element z ugotowanego ryzu. Tak jakby
> go ugotowac, wysypac na talerz, ubic czyms na plasko (3 mm), posklejac i
> wyciac z tego plaster o bokach 8 cm x 8cm. A "rice wraps" raczej kojarza mi
> sie z papierem ryzowym, a to cos zupelnie innego. I wlasnie w papier ryzowy
> zawija sie ten plaster ugotowanego ryzu, zeby sie bardziej zapchac...
> m
>
>
Masz racje, niedokladnie przeczytalam Twoje pytanie. Rice wraps to ten
okragly papier. Nie wiem, jak sie dokladnie nazywaja te uklepane kawalki
ryzu, ale w Shanghaju maja taka potrawe, w ktorej uzywa sie rice cakes.
Poszukaj w google grafika pod Shanghai Rice Cakes i zobacz, czy to moze
to, ale nie jestem pewna, wydaja sie bardziej scisniete.
MB
|