Data: 2007-12-13 12:52:11
Temat: 3 pytania dot. kuchni orientalnej
Od: "marcan" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Pytania dotyczą kuchni wietnamskiej, którą testuję od pewnego czasu. Zdjęcia
zrobiłem w dwóch różnych restauracjach w Hanoi.
1. Proszę o informację jak zrobić taką marchewkową sieć, która oplata rybę
podaną na stół. Czy za pomocą jakiejś wymyślnej maszynki? Tu jest link do
zdjęcia. http://tinyurl.com/27moxm
2. Proszę o podpowiedź, z czego zrobić płyn, w którym macza się zawijańce (z
ang. paper rise rolls) z papieru ryżowego (proszę nie mylić z sajgonkami),
jest on koloru pomarańczowego (ale nie jest ostry więc nie jest na bazie
chili), jest słodkawo-kwaśny, ma konsystencję wody (więc nie jest na
oliwie). Jeśli można, to proszę również podać mi nazwę gotowego specyfiku,
chociaż wolę go zrobić sam.
3. Proszę o podpowiedź jak nazywają się (obojętnie, w jakim języku, ale
najlepiej po angielsku) płaskie plastry ryżu, które wkłada się do opisanych
wyżej zawijańców. Czy można coś takiego kupić w Polsce, gdzie? Może zna ktoś
sposób jak zrobić takie płaty samemu po ugotowaniu sypkiego ryżu? Link do
pytania 2 i 3: http://tinyurl.com/2ejmh3 Na zdjęciu widoczny u góry
pomarańczowy płyn, po prawej papier ryżowy, po lewej płaskie plastry
ugotowanego ryżu, a na nich wieprzowina.
Pozdrawiam
marcan
|