« poprzedni wątek | następny wątek » |
81. Data: 2007-02-02 13:08:26
Temat: Re: czytajOn 2 Feb 2007 09:58:37 +0100, klinton wrote:
> czyli generalnie najlepiej smazyc na glebokim masle
> niz smalcu czy olejach roslinnych?
> jesli juz sie wybiera glebokie smazenie
> bo wielu ludzi kuchni poleca na ten sposob olej rzepakowy
po co gadać o innych, to mało ciekawe. Zawsze są jacyś _oni_, może po prostu
to _układ_ smaży na rzepaku.
Może Ty konkretnie powiesz po co w ogóle smażysz na głębokim tłuszczu w
kontekście diety rozumianej jako zdrowe odżywianie?
Gdybyś odpisywał to nie pisz proszę dlaczego nie smażysz na rzepaku, ale
dlaczego w ogóle smażysz na głebokim oleju, czyli wyjaśnij powód
wyboru smażenia jako metody obróbki cieplnej.
Bo ja raczej nie smażę na tłuszczach w ogóle i nie wiem czy w związku z tym
coś ważnego, z punktu widzenia zdrowego odżywiania, tracę.
Pzdr
--
http://www.pajacyk.pl - czy już dzisiaj kliknąłeś dla dzieciaków?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
82. Data: 2007-02-02 13:31:59
Temat: Re[2]: czytajaloha maciek,
Friday, February 2, 2007, 2:08:26 PM, you wrote:
> po co gadać o innych, to mało ciekawe. Zawsze są jacyś _oni_, może po prostu
> to _układ_ smaży na rzepaku.
nie rozumie cie tutaj ;]
> Może Ty konkretnie powiesz po co w ogóle smażysz na głębokim tłuszczu w
> kontekście diety rozumianej jako zdrowe odżywianie?
> Gdybyś odpisywał to nie pisz proszę dlaczego nie smażysz na rzepaku, ale
> dlaczego w ogóle smażysz na głebokim oleju, czyli wyjaśnij powód
> wyboru smażenia jako metody obróbki cieplnej.
nie smaze, raz na jakis czas (pare m-cy) mam ochote zrobic usmazyc
sobie cos (mieso w ciescie czy sajgonki) wlasnie w ten sposob
do tej pory robilem to na rzepakowym
w zwiazku z postem o tym jak nienasycone tluszcze wywoluja fale
reakcji z wolnymi rodnikami
to moje pytanie raczej jest na poziomie: pomozcie mi wybrac mniejsze
zlo. maslo. smalec. oleje roslinne (w domysle rzepakowy).
nie wiem jak to ma sie do zdrowia, zdania sa podzielone
poza tym lubie podsmazane warzywa - taki powod :]
--
pozdrawiam
klinton
----------------------------------------------------
------------------
Fergie i jej biodra.... - zobacz >> http://link.interia.pl/f19ed
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.misc.dieta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
83. Data: 2007-02-02 13:43:45
Temat: Re: Re[2]: czytajOn 2 Feb 2007 14:31:59 +0100, klinton wrote:
> nie wiem jak to ma sie do zdrowia, zdania sa podzielone
no dobrze, czy ktoś zaleca smażenie jako takie? Nie chodzi o dobór tłuszczu
tylko wybór smażenia jako formy obróbki cieplnej.
Co tracę nie smażąc na tłuszczach?
> poza tym lubie podsmazane warzywa - taki powod :]
No o smaku to dyskutować nie wolno:)
Pzdr
--
http://www.pajacyk.pl - czy już dzisiaj kliknąłeś dla dzieciaków?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
84. Data: 2007-02-02 14:01:47
Temat: Re: czytajklinton pisze:
> czyli generalnie najlepiej smazyc na glebokim masle
> niz smalcu czy olejach roslinnych?
Dlugotrwala obrobke cieplna w wysokich temperaturach najlepiej znosza
tluszcze o jak najmniejszej zawartosci kwasow wielonienasyconych, bo
tylko te kwasy - wbrew temu, co mozna bylo przeczytac w watku "Zywienie
optymalne :)" (po zmianie tytulu na "czytaj") - ulegaja w takich
warunkach utlenieniu. Na oleju palmowym czy kokosowym nigdy nie
smazylem, ale zawsze polecam do tego oliwe (tansza, z wytlokow). Swietne
jest tez ghi (ghee), czyli sklarowane maslo.
> jesli juz sie wybiera glebokie smazenie
> bo wielu ludzi kuchni poleca na ten sposob olej rzepakowy
Chyba ze wzgledu na cene...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
85. Data: 2007-02-02 14:28:57
Temat: Re: czytajklinton napisał(a):
> aloha Marcin,
>
> Friday, February 2, 2007, 7:42:32 AM, you wrote:
>
>
>
>> 39% to jest bardzo? Bo tyle kwasow tluszczowych nasyconych zawiera
>> smalec. Cala reszta co tluszcze nienasycone: 45% jedno- i 11%
>> wielonienasycone. W tluszczu mlecznym kwasy nasycone to okolo 62%, ~30%
>> jednonienasycone i ~3% - wielonienasycone.
>> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c207n.ht
ml
>> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c21rs.ht
ml
>>
>
> czyli generalnie najlepiej smazyc na glebokim masle
> niz smalcu czy olejach roslinnych?
> jesli juz sie wybiera glebokie smazenie
> bo wielu ludzi kuchni poleca na ten sposob olej rzepakowy
>
Najlepszym do smażenia ze wszystkich dostępnych tłuszczów jest i nadal
pozostanie
oczywiście sklarowane masło, mimo nachalnej naukowej skomercjalizowanego
propagowania
tłuszczów roślinnych:
dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=623
www.mniammniam.pl/przepisy-6216-Ghee___sklarowane_ma
slo.html
Krystyna
--
Medycyna zmienia się, gdy zmienia się kuchnia. Monteskiusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
86. Data: 2007-02-02 14:34:24
Temat: Re: Re[2]: czytaj
Użytkownik "klinton" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:864286251.20070202143125@interia.pl...
pomozcie mi wybrac mniejsze
> zlo. maslo. smalec. oleje roslinne (w domysle rzepakowy).
>
Jeżeli masło to tylko klarowane, w normalnym maśle jest trochę białka które
w procesie smażenia się przypala ;( teoretycznie najlepsze tłuszcze do
smażenia to łój wołowy lub wytopiony z sadła wieprzowego ;) no i tłuszcz
palmowy.
--
oczywiscie przy opisie wynikow nalezy uwzgledniac metodologie. metodologii
innej nie moglo byc inaczej nalezaloby zalozyc okreslony poziom opadow
padajacych o tej samej porze roku z taka sama suma opadow. nie mozna
porownywac ze soba dwa nierownowazne dane (jeden z opadami tropikalnymi, a
inny ze stepu). "stad wynik wynikowi nie rowny. jedyny sensowny sposob
zrobienia tego, bylo uwzglednienia calkowitego zapotrzepowania wodnego.
oczywiscie prowadzi to do
wynikow nie do konca reprezentatywnych, ale inaczej nie mozna." 1maruti1
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
87. Data: 2007-02-02 14:34:37
Temat: Re: czytajklinton napisał(a):
> aloha Marcin,
>
> Friday, February 2, 2007, 7:42:32 AM, you wrote:
>
>
>
>> 39% to jest bardzo? Bo tyle kwasow tluszczowych nasyconych zawiera
>> smalec. Cala reszta co tluszcze nienasycone: 45% jedno- i 11%
>> wielonienasycone. W tluszczu mlecznym kwasy nasycone to okolo 62%, ~30%
>> jednonienasycone i ~3% - wielonienasycone.
>> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c207n.ht
ml
>> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c21rs.ht
ml
>>
>
> czyli generalnie najlepiej smazyc na glebokim masle
> niz smalcu czy olejach roslinnych?
> jesli juz sie wybiera glebokie smazenie
> bo wielu ludzi kuchni poleca na ten sposob olej rzepakowy
>
>
Najlepszym do smażenia ze wszystkich dostępnych tłuszczów jest
i pozostanie nadal oczywiście sklarowane masło, mimo nachalnego
naukowego skomercjalizowanego propagowania tłuszczów roślinnych:
dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=623 <http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=623>
www.mniammniam.pl/przepisy-6216-Ghee___sklarowane_ma
slo.html
<http://www.mniammniam.pl/przepisy-6216-Ghee___sklar
owane_maslo.html>
Krystyna
--
Medycyna zmienia się, gdy zmienia się kuchnia. Monteskiusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
88. Data: 2007-02-02 15:32:30
Temat: Re[4]: czytajaloha maciek,
Friday, February 2, 2007, 2:43:45 PM, you wrote:
> On 2 Feb 2007 14:31:59 +0100, klinton wrote:
>> nie wiem jak to ma sie do zdrowia, zdania sa podzielone
> no dobrze, czy ktoś zaleca smażenie jako takie?
medycyna chinska ;]
> Nie chodzi o dobór tłuszczu
> tylko wybór smażenia jako formy obróbki cieplnej.
> Co tracę nie smażąc na tłuszczach?
czas i smak
a smarzysz na czyms innym niz tluszcz?
--
pozdrawiam
klinton
----------------------------------------------------
------------------
Jestes kierowca? To poczytaj! >>> http://link.interia.pl/f199e
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.misc.dieta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
89. Data: 2007-02-02 15:38:30
Temat: Re[2]: czytajaloha Krystyna*Opty*,
Friday, February 2, 2007, 3:28:57 PM, you wrote:
>> czyli generalnie najlepiej smazyc na glebokim masle
>> niz smalcu czy olejach roslinnych?
>> jesli juz sie wybiera glebokie smazenie
>> bo wielu ludzi kuchni poleca na ten sposob olej rzepakowy
>>
> Najlepszym do smażenia ze wszystkich dostępnych tłuszczów jest i nadal
> pozostanie
> oczywiście sklarowane masło, mimo nachalnej naukowej skomercjalizowanego
> propagowania
> tłuszczów roślinnych:
> dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=623
> www.mniammniam.pl/przepisy-6216-Ghee___sklarowane_ma
slo.html
heh, wlasnie pare dni temu jedno sobie sklarowalem ale dzieki za
przepis :)
wczesniej uzywalem klarowanego zeby sie wlasnie nie przypalalo.
to teraz mam ekstra wyklarowane co do czego ;]
dzieki za odpowiedzi
--
pozdrawiam
klinton
----------------------------------------------------
------------
Sposób na tanie rozmowy przez internet bez włączonego komputera.
>> http://link.interia.pl/f1a07
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.misc.dieta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
90. Data: 2007-02-02 16:11:58
Temat: Re: Re[4]: czytajOn 2 Feb 2007 16:32:30 +0100, klinton wrote:
>> tylko wybór smażenia jako formy obróbki cieplnej.
>> Co tracę nie smażąc na tłuszczach?
> czas i smak
no czyli zdrowia nie tracę. A już myślałem.
Strata czasu - rzecz względna, bo po co mi czas jak zdrowia nie będzie.
O smaku jak mówiłem nie dyskutuję, bo "smacznie" jest takim samym
określeniem jak "ładnie".
> a smarzysz na czyms innym niz tluszcz?
nie wiem jaka jest dokładna definicja smażenia, więc odpowiem tak: gdy
używam patelni w celach kulinarnych to obywam się bez dodawania zewnętrznego
tłuszczu; co więcej, często odlewam tłuszcz, który mi się z mięsa wytopi w
trakcie takiej czynności.
Jeżeli znajdę w swoim otoczeniu zwolennika diety optymalnej to chętnie będę
przekazywał nadwyżki tłuszczów zwierzęcych. Niestety ciężko w realu trafić
na pasjonatę dra Kwaśniewskiego, tu na grupie natomiast jest Was faktycznie
dużo:)
Pzdr
--
http://www.pajacyk.pl - czy już dzisiaj kliknąłeś dla dzieciaków?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |