« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2007-02-27 05:55:23
Temat: Re: Re[2]: jakie jecie teraz sałatki?Użytkownik "Nerissa" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:923585567.20070227015352@gazeta.pl...
> Postrzępiona sałata lodowa, feta, cukinia, winogrona,
> koperek.
czy cukinie dajesz surowa, czy np. podmsazona na patelni?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2007-02-27 07:09:16
Temat: Re: jakie jecie teraz sałatki?KSZYCHOOO wrote:
> Beata Mateuszczyk napisał(a):
>
>> brokułów (brokuły, feta, sos czosnkowy),
>
>
> moglbym prosic o przepis ;)
Przepis na tę sałatkę podała kiedyś cherokee. W oryginale brokuły należy
zblanszować, ale ja je lekko podgotowuje na parze. Do brokułów dodaje
pokrojoną w kostkę fetę, a czasami jak zostanie mi troche groszku to też
wrzucam, bo dobrze sie komponuje.
Sos: w równych ilościach wymieszać śmietanę, majonez, jogurt. Dodać
bardzo drobno posiekany ząbek czosnku (można 2 jak ktoś lubi), sól,
pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku. Sos wstawiam na co najmniej pół
godziny do lodówki, by składniki się przegryzły. Sosem polać sałatkę.
Używam tego sosu również do mięs z grilla i jako dipu do warzyw.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2007-02-27 09:18:42
Temat: Re: jakie jecie teraz sałatki?
Użytkownik "czeremcha " <c...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ervmv0$82o$1@inews.gazeta.pl...
> Gosia Plitmik <p...@o...pl> napisał(a):
>
>
> > Podpowiedzcie jakie sałatki robicie teraz?
>
> Było parę wersji marchewki, ale takiej nie: utarta marchew plus trochę
> cynamonu plus posiekane orzechy arachidowe. Ewentualnie /jeśli marchew
> wyjątkowo bez smaku/ trochę soku z cytryny albo pomarańczy.
>
> Ania
>
Tarta marchewka + ananas w kawałkach...może z puszki byc....proste efektowne
i smakowite:)))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2007-02-27 09:57:26
Temat: Re: jakie jecie teraz sałatki?Nixe napisał(a):
> Gosia, czy to było gdzieś w Trójmieście?
> Jeśli tak, to czy mogłabyś podać namiary na knajpkę.
> Szukam czegoś nowego do sprawdzenia :)
Niestety, w Kadzidłowie, obok Parku Dzikich Zwierzat. Jedzenie poezja
--
Gosia
http://www.vivalavida.pl/urkaburka/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2007-02-27 13:23:02
Temat: Re[4]: jakie jecie teraz sałatki?Witaj siliana,
>> Postrzępiona sałata lodowa, feta, cukinia, winogrona,
>> koperek.
> czy cukinie dajesz surowa, czy np. podmsazona na patelni?
surową :)
--
Pozdrowienia,
Nerissa
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2007-02-27 19:28:37
Temat: Re: jakie jecie teraz sałatki?
Użytkownik "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:eru99g$udf$1@news.onet.pl...
> Chodzą za mna pomidory, nie wiem, czy to wina Starszych Panów, czy też
> paskudnej pory roku;-)W każdym razie obecne pomidory są niejadalne, ogórek
> jeszcze może byc, ale pomidory sam plastik. Za kapustą nie przepadam.
> Podpowiedzcie jakie sałatki robicie teraz?
Na zimową pore dobra jest specjalna mrozonka z warzyw .Po ugotowaniu dodac
lyzke majonezu i juz.Nie wyglada rewelacyjnie po dodaniu tego ,ale smakuje
swietnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2007-02-27 19:55:33
Temat: Re: jakie jecie teraz sałatki?
Użytkownik "asiczka" <a...@n...mx> napisał w wiadomości
news:es215c$bj9$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:eru99g$udf$1@news.onet.pl...
> > Chodzą za mna pomidory, nie wiem, czy to wina Starszych Panów, czy też
> > paskudnej pory roku;-)W każdym razie obecne pomidory są niejadalne,
ogórek
> > jeszcze może byc, ale pomidory sam plastik. Za kapustą nie przepadam.
> > Podpowiedzcie jakie sałatki robicie teraz?
>
>
> Na zimową pore dobra jest specjalna mrozonka z warzyw .Po ugotowaniu dodac
> lyzke majonezu i juz.Nie wyglada rewelacyjnie po dodaniu tego ,ale smakuje
> swietnie.
Widziałem mrożonkę na zupę z dodatkiem pomidorów - faktycznie smaczna
zupa była. Ale często kupowałem dwie mrożonki - zupę z brukselką i drugą - z
samą brukselką. Wtedy brałem na garnek tę mieszanke wielowarzywną i połowę
brukselki, zasypywałem ryżem, po ugotowaniu podbijałem śmietaną i siekana
pietruszka oraz koperek - te mrożone z zamrażarki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2007-02-27 20:52:32
Temat: Re: jakie jecie teraz sałatki?Marek W. napisał(a):
> Tarta marchewka + ananas w kawałkach...może z puszki byc....proste
efektowne
> i smakowite:)))
Jest to nie tyle sałatka/surówka, co dodatek do obiadu, ale na tyle
fajny, że i tak podam ;)
Potrzeba: marchew, odrobinę oleju, niewiele więcej masła, Delikat do
mięs Knura, pikantny sos chili (np. Vifon).
Marchew obrać, umyć, pokroić na niezbyt grube frytki. Na patelni
rozgrzać olej i rozpuścić masło, wrzucić marchew, chwilę smażyć (od
czasu do czasu mieszając)pod przykryciem - na tyle długo, zeby marchew
była jeszcze lekko twardawa. Posypać przyprawą, dodać sosu chili tyle
ile się lubi i smażyć jeszcze chwilę, aż marchewka zacznie się lekko
przypalać. Jak dla mnie smakuje niesamowicie. Najbardziej mi pasuje do
ryżu i pseudochińszczyzny albo do kurczaka/mięsa mielonego po
pseudomeksykańsku, ale z ziemniakami i pieczenią też jadłam i żyję ;)
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2007-02-27 20:55:35
Temat: Re: jakie jecie teraz sałatki?X-No-Archive:yes
W wiadomości <news:es0va6$fio$1@news.onet.pl>
Gosia Plitmik <p...@o...pl> pisze:
> Niestety, w Kadzidłowie, obok Parku Dzikich Zwierzat. Jedzenie poezja.
Dobrze wiedzieć.
Na Mazurach bywam raz w roku w wakacje, więc już mam pomysł na spędzenie
fajnego dnia z dzieciarami.
No i ta zupka mnie "uwiodła" ;-)
--
Nixe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2007-02-27 21:11:57
Temat: Re: jakie jecie teraz sałatki?@nn napisał(a):
> Marchew obrać, umyć, pokroić na niezbyt grube frytki. Na patelni
> rozgrzać olej i rozpuścić masło, wrzucić marchew, chwilę smażyć (od
> czasu do czasu mieszając)pod przykryciem - na tyle długo, zeby marchew
> była jeszcze lekko twardawa. Posypać przyprawą, dodać sosu chili tyle
> ile się lubi i smażyć jeszcze chwilę, aż marchewka zacznie się lekko
> przypalać. Jak dla mnie smakuje niesamowicie. Najbardziej mi pasuje do
> ryżu i pseudochińszczyzny albo do kurczaka/mięsa mielonego po
> pseudomeksykańsku, ale z ziemniakami i pieczenią też jadłam i żyję ;)
Super, jutro próbuję
--
Gosia
http://www.vivalavida.pl/urkaburka/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |