« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-20 12:05:56
Temat: BaraninaWitam,
Bardzo prosze o "szybkie" przepisy na
baranine. Moj wspoltowarzysz
kupil dwa kawaly miesa (takie
olbrzymie kotlety) baraniego.
Zupelnie nie wiem jak sie do tego
zabrac. Nie chcialabym zeby robienie
tych "kotlecikow" bylo czasochlonne, gdyz
codziennie wracamy z pracy okolo18 i jestesmy
tak glodni, ze niedogotowany ryz i makaron
to u nas chleb powszedni.
Z gory dziekuje.
ps. jesli bylby Ktos zainteresowany moge
sie zrewanzowac "szybkim" przepisem na
salatke sledziowa badz tunczykowa.
Julka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-20 12:11:26
Temat: Re: BaraninaDolaczam sie do prosby. Wybieramy sie do turcji i tam podbna tylko takie
miesko mozna zjesc a poniewaz sami bedziemy gotowac wiec prosze o szybkie
proste i niszczace dziwny zapach tego mieska przepisy. Dodam ze cholernie
zalezy mi na czasie wyjezdzamy dzis wieczorkiem.
Przepraszam ze sie wcielam i z gory dzieki Aga
--
_______________________________________________
a...@a...com.pl
http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_litw
in/index.htm
Użytkownik "Julita Ksiezycka" <j...@c...pl> napisał w
wiadomości news:9bp8l9$35u$1@news.tpi.pl...
> Witam,
> Bardzo prosze o "szybkie" przepisy na
> baranine. Moj wspoltowarzysz
> kupil dwa kawaly miesa (takie
> olbrzymie kotlety) baraniego.
> Zupelnie nie wiem jak sie do tego
> zabrac. Nie chcialabym zeby robienie
> tych "kotlecikow" bylo czasochlonne, gdyz
> codziennie wracamy z pracy okolo18 i jestesmy
> tak glodni, ze niedogotowany ryz i makaron
> to u nas chleb powszedni.
>
> Z gory dziekuje.
>
> ps. jesli bylby Ktos zainteresowany moge
> sie zrewanzowac "szybkim" przepisem na
> salatke sledziowa badz tunczykowa.
>
> Julka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-21 06:48:44
Temat: Re: Baraninaobawiam się,że nie ma przepisów na szybkie zrobienie baraniny.
żeby specyficzny zapach zniszczyc należy mięso zostawic na całą dobę w
marynacie (można kupic gotową) a do smażenia kotletów z baraniny trzeba je
najpierw posmarować musztardą, najlepiej gruboziarnistą, usmażyć, co trwa ok
15 min. z każdej strony, a dopiero potem odrobinę posolic i popieprzyc.
tak więc trochę czasu to zajmuje
pozdrwaiam
Kachna
Agnieszka Litwin napisał(a) w wiadomości: <9bp970$5cb$1@news.tpi.pl>...
>Dolaczam sie do prosby. Wybieramy sie do turcji i tam podbna tylko takie
>miesko mozna zjesc a poniewaz sami bedziemy gotowac wiec prosze o szybkie
>proste i niszczace dziwny zapach tego mieska przepisy. Dodam ze cholernie
>zalezy mi na czasie wyjezdzamy dzis wieczorkiem.
>Przepraszam ze sie wcielam i z gory dzieki Aga
>
>
>
>--
>
>_______________________________________________
>a...@a...com.pl
>http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_lit
win/index.htm
>
>
>
>Użytkownik "Julita Ksiezycka" <j...@c...pl> napisał w
>wiadomości news:9bp8l9$35u$1@news.tpi.pl...
>> Witam,
>> Bardzo prosze o "szybkie" przepisy na
>> baranine. Moj wspoltowarzysz
>> kupil dwa kawaly miesa (takie
>> olbrzymie kotlety) baraniego.
>> Zupelnie nie wiem jak sie do tego
>> zabrac. Nie chcialabym zeby robienie
>> tych "kotlecikow" bylo czasochlonne, gdyz
>> codziennie wracamy z pracy okolo18 i jestesmy
>> tak glodni, ze niedogotowany ryz i makaron
>> to u nas chleb powszedni.
>>
>> Z gory dziekuje.
>>
>> ps. jesli bylby Ktos zainteresowany moge
>> sie zrewanzowac "szybkim" przepisem na
>> salatke sledziowa badz tunczykowa.
>>
>> Julka
>>
>>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-21 08:28:33
Temat: Re: Baranina> obawiam się,że nie ma przepisów na szybkie zrobienie baraniny.
> żeby specyficzny zapach zniszczyc należy mięso zostawic na całą dobę w
> marynacie (
Nie rozumiem po co robic "baranine" jezeli sie nie lubi smaku tego miesa i zeby
je zjesc trzeba go "zniszczyc"?
Szybkie przepisy istnieja, na przyklad kotlety jagniece smazy sie bardzo
szybko. Ale postawmy sprawe jasno - chodzi tu o mieso mlode, czyli jagniecine,
a nie starego barana...
Filet jagniecy to prawdziwe cudo, posmarowany oliwa i posypany ziolami, piecze
sie w piekarniku rowniez bardzo szybko.
Postaram sie poszukac dokladniejszych przepisow.
Hej!
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-21 09:52:06
Temat: Re: Baranina> Nie rozumiem po co robic "baranine" jezeli sie nie lubi smaku tego miesa i
zeby
> je zjesc trzeba go "zniszczyc"?
Swiete slowa! ten smaczek albo sie lubi albo nie.
Faktem jest ze np filet (taki waziutki jak dwa palce) z baranka tylko
obsmazony w oliwie z kopelka octu np. na bazylii jest wspanialy
Paul
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-21 23:06:02
Temat: Re: Baranina
Agnieszka Litwin wrote:
> prosze o szybkie
> proste i niszczace dziwny zapach tego mieska przepisy
Kiedyś Makłowicz wygenerował tezę na temat niepopularności baraniny w
naszym kraju.
Mianowicie: jesli zwierze nie daje się już rozmnażać, nie chce dawać
wełny lub nie daje mleka (czytaj: jest nieprzydatne w dalszej hodowli)
wówczas idzie pod nóż jako baranina.
A takie mięso nie może mieć dobrego smaku.
Nie oceniam tej wypowiedzi - po prostu przytaczam celem ew. dalszej
dyskusji
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-22 20:45:51
Temat: Re: BaraninaCalkowicie zgadzam sie z opinia p. Maklowicza.
Tylko mloda i swieza baranina nadaje sie do celow kulinarnych. Najlepsza
jest niewatpliwie jagniecina, ale i mieso z mlodych owiec jest bardzo
smaczne. Wspaniale sa steki z jagnieciny lekko czosnkowane, pilawy z
baraniny, risotta oraz pieczen barania czosnkowana z listkiem bobkowym,
zielem angielskim a zupa pomidorowa na baraninie to rarytas. No coz
rozmarzylam sie. Czasem udaje mi sie kupic baranine na hali w gorach ale tam
bywam raz w roku. Niestety w sklepach jest jest nieosiagalna.
Marianna
Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3AE2125A.5724A604@poczta.onet.pl...
>
>
> Agnieszka Litwin wrote:
> > prosze o szybkie
> > proste i niszczace dziwny zapach tego mieska przepisy
>
> Kiedyś Makłowicz wygenerował tezę na temat niepopularności baraniny w
> naszym kraju.
> Mianowicie: jesli zwierze nie daje się już rozmnażać, nie chce dawać
> wełny lub nie daje mleka (czytaj: jest nieprzydatne w dalszej hodowli)
> wówczas idzie pod nóż jako baranina.
> A takie mięso nie może mieć dobrego smaku.
> Nie oceniam tej wypowiedzi - po prostu przytaczam celem ew. dalszej
> dyskusji
>
> sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-22 23:55:39
Temat: Re: Baranina
Marianna wrote:
> Czasem udaje mi sie kupic baranine na hali w gorach ale tam
> bywam raz w roku. Niestety w sklepach jest jest nieosiagalna.
K.. M..
to jakaś niesamowita ciekawostka przyrodnicza.
Kilka dni temu kątem mych prześlicznych oczu widziałem w telewizorni,
jak jajogłowi od (polityki/rolnictwa/ekonomii/innych g..) dysputowali na
temat zapaści hodowli owiec w Polsce.
Mimo tego, że rząd (w sensie: podatnicy) dopłaca do każdej sztuki
baraniny 40 PLN, nie opłaca się hodowla.
A mnie łazi po łbie, jaka może być opłacalność produkcji, skoro produktu
nie można kupić?
I dlaczego ścierwo w skupie kosztuje tyle, ile jego kości w sklepie?
sadyl
PS: OT (a może nie całkiem?) - W Nysie druzgocząco wygrało LSD - będziem
mieć wszyscy wspaniałe wizje :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-23 07:57:44
Temat: Re: Baranina> Tylko mloda i swieza baranina nadaje sie do celow kulinarnych. Najlepsza
> jest niewatpliwie jagniecina, ale i mieso z mlodych owiec jest bardzo
> smaczne. Wspaniale sa steki z jagnieciny lekko czosnkowane, pilawy z
> baraniny, risotta oraz pieczen barania czosnkowana z listkiem bobkowym,
> zielem angielskim a zupa pomidorowa na baraninie to rarytas. No coz
> rozmarzylam sie. Czasem udaje mi sie kupic baranine na hali w gorach ale
tam
> bywam raz w roku. Niestety w sklepach jest jest nieosiagalna.
Może podasz kilka przepisów po tym co tu przeczytałem idę dzisiaj na
polowanie (czyt. szukać jagnięciny w sklepie)
Radek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-23 09:37:47
Temat: Re: BaraninaMnie nie udalo znalezc sie przepisu, ale nim
wrocilam z piatkowych, jedzeniowych zakupow,
obiad z baranem byl juz na stole :)
Jesli ktos bylby zainteresowany:
mieso najpierw rozbic (kotlety), chyba osolic,
polac cytryna i odlozyc w chlodne miejsce.
W tym czasie zblanszowac pory.
Sos to wg cos jak beszamel z serem zoltym tylko jeszcze
+smietana. Mieso obsmazyc z dwoch stron,
poczym przelozyc do naczynia zaroodpornego,
oblozyc porami i zalac duza iloscia sosu.
Mozna jeszcze posypac zoltym serem.
Przyznam ze moj Wspolokator bardzo sie postaral,
wyszlo na prawde pyszne, mieso bylo ciut
twarde, ale sos i pory rekompensowaly lekka twardosc
barana.
Pozdrawiam Julka
Użytkownik kasiek <k...@w...ps.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9braat$as3$...@z...man.szczecin.pl...
> obawiam się,że nie ma przepisów na szybkie zrobienie baraniny.
> żeby specyficzny zapach zniszczyc należy mięso zostawic na całą dobę w
> marynacie (można kupic gotową) a do smażenia kotletów z baraniny trzeba je
> najpierw posmarować musztardą, najlepiej gruboziarnistą, usmażyć, co trwa
ok
> 15 min. z każdej strony, a dopiero potem odrobinę posolic i popieprzyc.
> tak więc trochę czasu to zajmuje
> pozdrwaiam
> Kachna
>
>
> Agnieszka Litwin napisał(a) w wiadomości: <9bp970$5cb$1@news.tpi.pl>...
> >Dolaczam sie do prosby. Wybieramy sie do turcji i tam podbna tylko takie
> >miesko mozna zjesc a poniewaz sami bedziemy gotowac wiec prosze o szybkie
> >proste i niszczace dziwny zapach tego mieska przepisy. Dodam ze cholernie
> >zalezy mi na czasie wyjezdzamy dzis wieczorkiem.
> >Przepraszam ze sie wcielam i z gory dzieki Aga
> >
> >
> >
> >--
> >
> >_______________________________________________
> >a...@a...com.pl
> >http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_lit
win/index.htm
> >
> >
> >
> >Użytkownik "Julita Ksiezycka" <j...@c...pl> napisał w
> >wiadomości news:9bp8l9$35u$1@news.tpi.pl...
> >> Witam,
> >> Bardzo prosze o "szybkie" przepisy na
> >> baranine. Moj wspoltowarzysz
> >> kupil dwa kawaly miesa (takie
> >> olbrzymie kotlety) baraniego.
> >> Zupelnie nie wiem jak sie do tego
> >> zabrac. Nie chcialabym zeby robienie
> >> tych "kotlecikow" bylo czasochlonne, gdyz
> >> codziennie wracamy z pracy okolo18 i jestesmy
> >> tak glodni, ze niedogotowany ryz i makaron
> >> to u nas chleb powszedni.
> >>
> >> Z gory dziekuje.
> >>
> >> ps. jesli bylby Ktos zainteresowany moge
> >> sie zrewanzowac "szybkim" przepisem na
> >> salatke sledziowa badz tunczykowa.
> >>
> >> Julka
> >>
> >>
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |