Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Marianna" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Baranina
Date: Sun, 22 Apr 2001 22:45:51 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 31
Message-ID: <9bvgbp$86q$1@news.tpi.pl>
References: <9bp8l9$35u$1@news.tpi.pl> <9bp970$5cb$1@news.tpi.pl>
<3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pd30.katowice.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 987972793 8410 212.160.19.30 (22 Apr 2001 20:53:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Apr 2001 20:53:13 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Subject: Odp: Baranina
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50077
Ukryj nagłówki
Calkowicie zgadzam sie z opinia p. Maklowicza.
Tylko mloda i swieza baranina nadaje sie do celow kulinarnych. Najlepsza
jest niewatpliwie jagniecina, ale i mieso z mlodych owiec jest bardzo
smaczne. Wspaniale sa steki z jagnieciny lekko czosnkowane, pilawy z
baraniny, risotta oraz pieczen barania czosnkowana z listkiem bobkowym,
zielem angielskim a zupa pomidorowa na baraninie to rarytas. No coz
rozmarzylam sie. Czasem udaje mi sie kupic baranine na hali w gorach ale tam
bywam raz w roku. Niestety w sklepach jest jest nieosiagalna.
Marianna
Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3AE2125A.5724A604@poczta.onet.pl...
>
>
> Agnieszka Litwin wrote:
> > prosze o szybkie
> > proste i niszczace dziwny zapach tego mieska przepisy
>
> Kiedyś Makłowicz wygenerował tezę na temat niepopularności baraniny w
> naszym kraju.
> Mianowicie: jesli zwierze nie daje się już rozmnażać, nie chce dawać
> wełny lub nie daje mleka (czytaj: jest nieprzydatne w dalszej hodowli)
> wówczas idzie pod nóż jako baranina.
> A takie mięso nie może mieć dobrego smaku.
> Nie oceniam tej wypowiedzi - po prostu przytaczam celem ew. dalszej
> dyskusji
>
> sadyl
|