Data: 2001-04-24 20:20:15
Temat: Re: Baranina
Od: "Marianna" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Radek Czeczotka" <c...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9c18na$vl$1@news.tpi.pl...
> > Może podasz kilka przepisów po tym co tu przeczytałem idę dzisiaj na
> polowanie (czyt. szukać jagnięciny w sklepie)
>
>
> Radek
Oto dalsze przepisy na przyrządzanie mięsa baraniego.( młoda baranina ma
zawsze biały tłuszcz)
Baranina na dziko:
70 dag combra lub udźca , 10 dag słoniny , 1 łyżka maki
1 szklanka śmietany , 5 dag tłuszczu , sól.
Zaprawa : na 1-2 kg mięsa bierze się ? litra octu 6%. ? litra wody lub wina,
2 cebule, 1 listek laurowy, 2 goździki, kawałek imbiru, 3-4 ziarnka jałowca,
parę ziaren pieprzu białego lub czarnego
Mięso obrane z błon i nadmiaru tłuszczu ,zabejcować w zaprawie przez 2
dni,. Wyjąc, osączyć ,posolić ,naszpikować słonina , obrumienić na silnie
rozgrzanym tłuszczu , włożyć do rondla , zalać tłuszczem i niewielka ilością
wody i dusić pod przykryciem. Pod koniec wymieszać mąkę ze śmietana i dodać
do sosu , sos zagotowac.
Można też piec w piekarniku , skrapiając płynem z zaprawy.
Mięso pokrajać , podawać z ziemniakami , makaronem i burakami , borówkami ,
fasolka z wody , kalafiorem z wody.
====================================================
=====================
Udziec barani po angielsku :
70 dag mięsa , 1 ząbek czosnku , 5 dag tłuszczu,
Zaprawa : po 5 dag cebuli , marchwi , pietruszki , selera, 1 listek bobkowy
, 5 ziaren ziela angielskiego , 3 dag oleju , 1 dag cukru
Mięso obrane z błon i nadmiaru tłuszczu zaprawic. w warzywach, postawić w
chłodnym miejscu, po 24 godz, wyjąć, pobić , posolić ,włożyć na silnie
rozgrzany tłuszcz , obrumienić z obu stron razem z jarzynami z zaprawy.
Mięso przełożyć do brytfanny , wstawić do bardzo gorącego pieca i piec
szybko ( ok 50 minut), polewając tluszczem.
Do jarzyn i tłuszczu z duszenia dodać mąkę , roztarty czosnek ,podsmażyć
szybko , rozprowadzić woda , rozgotować , przecedzić , sos zagotować .
Udziec barani po angielsku dobrze upieczony powinien być zawsze wewnątrz
różowy.
Krajać skośnie ścinając w poprzek włókien cienkie płaty. Podawać z wrzącym ,
rzadkim sosem , z ziemniakami puree , frytkami , zielona fasolka , groszkiem
, kalafiorem i surowkami.
SMACZNEGO
Marianna
|