| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-03-30 17:11:11
Temat: Re: Beef Jerky?Dnia Wed, 30 Mar 2011 17:32:23 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 30 Mar 2011 17:25:02 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> A czy szkoda wołowinki? - jerky to wg mnie rzecz delikatesowa,
>> superciekawostka, rarytas, specjał do podawania w plenerze czy podczas
>> spotkań z przyjaciółmi (przecież nie będziemy tym karmić osób
>> przypadkowych!), wielka atrakcja także dla panów do wódeczki, podobno nawet
>> dzieci za tym mięskiem przepadają - wiec chciałabym spróbować to zrobić, a
>> w końcu tatara też nie jada się codziennie :-)
>
> Już sobie wyobrażam "toto" podane na półmiseczku razem z suszonymi
> pomidorami i piórkami cebuli lub czosnku do przegryzania, w towarzystwie
> jakiegoś ciekawego ostrego sosu-dipu na bazie tabasco lub worc
bez "h"
> ester...
> Oczyma wyobraźni już widzę ten zachwyt spod przymkniętych z lubości powiek
> MŚK i gości 3-)
j.p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-03-31 05:50:10
Temat: Re: Beef Jerky?
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:lulr1p6yjn93.13ng0nucxnjg9.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 30 Mar 2011 14:51:49 +0200, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:192f6miilamp.1sa9rywrhog65$.dlg@40tude.net...
>>> Mam ochotę...
>>> http://www.youtube.com/watch?v=vcm0pBzsaiY&feature=r
elated
>>> http://www.youtube.com/watch?v=NcMDN6RbqsM&feature=r
elated
>>> http://www.youtube.com/watch?v=yUHsZckPJzU
>>> http://www.youtube.com/watch?v=eBn7_PH9gBU&NR=1
>>> Ktoś robił?
>>
>> Suszona wolowina :-(
>> Lepiej strogonofa zrobic, albo zjesc carpaccio :-)
>
> Potrzebuję wartościowej, bogatej w żelazo!!! przegryzki dla siebie, a
> równocześnie mężowi chcę zrobić coś "męskiego" do wódeczki na wędkarskie
> wyprawy - ma być smacznie, wygodnie, nietucząco i odżywczo, no i - lekko.
> No i żebyśmy oboje byli zadowoleni :-)
>
> PS. Mąż właśnie (zamiast mnie) pojechał do miasta "zapolować" na dobrą
> polędwicę u znajomych w hurtowni. Wieczorem nastawiam suszenie.
Suszyc wolowine... Barbazynstwo. Toz to juz na prawde lepiej zrobic tatara,
carpaccio, befsztyczka usmazyc...
echhhh
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-03-31 06:54:20
Temat: Re: Beef Jerky?
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4d941611$0$2444$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:lulr1p6yjn93.13ng0nucxnjg9.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 30 Mar 2011 14:51:49 +0200, Misiek napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:192f6miilamp.1sa9rywrhog65$.dlg@40tude.net...
>>>> Mam ochotę...
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=vcm0pBzsaiY&feature=r
elated
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=NcMDN6RbqsM&feature=r
elated
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=yUHsZckPJzU
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=eBn7_PH9gBU&NR=1
>>>> Ktoś robił?
>>>
>>> Suszona wolowina :-(
>>> Lepiej strogonofa zrobic, albo zjesc carpaccio :-)
>>
>> Potrzebuję wartościowej, bogatej w żelazo!!! przegryzki dla siebie, a
>> równocześnie mężowi chcę zrobić coś "męskiego" do wódeczki na wędkarskie
>> wyprawy - ma być smacznie, wygodnie, nietucząco i odżywczo, no i - lekko.
>> No i żebyśmy oboje byli zadowoleni :-)
>>
>> PS. Mąż właśnie (zamiast mnie) pojechał do miasta "zapolować" na dobrą
>> polędwicę u znajomych w hurtowni. Wieczorem nastawiam suszenie.
>
> Suszyc wolowine... Barbazynstwo. Toz to juz na prawde lepiej zrobic
> tatara, carpaccio, befsztyczka usmazyc...
> echhhh
Idzie wojna, pemikan na czarną godzinę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-03-31 08:39:51
Temat: Re: Beef Jerky?Dnia Thu, 31 Mar 2011 08:54:20 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
>> Suszyc wolowine... Barbazynstwo. Toz to juz na prawde lepiej zrobic
>> tatara, carpaccio, befsztyczka usmazyc...
>> echhhh
>
> Idzie wojna, pemikan na czarną godzinę.
Też.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-03-31 08:42:13
Temat: Re: Beef Jerky?Dnia Thu, 31 Mar 2011 07:50:10 +0200, Misiek napisał(a):
> Suszyc wolowine... Barbazynstwo.
No pewnie - przecież od barbarzyńskich Indian pomysł na ten przysmak :-)
< Toz to juz na prawde lepiej zrobic tatara,
> carpaccio, befsztyczka usmazyc...
Myślisz, że nie robię? - no to poszerzam zakres :-)
> echhhh
Jak zrobię, dam zdjęcia - będzie pycha!
PS. Polędwicę będę miała dopiero jutro. Większą ilość zamówiłam, już
przedświątecznie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-04-08 21:21:44
Temat: Re: Beef Jerky?Dnia Wed, 30 Mar 2011 13:46:54 +0200, Ikselka napisał(a):
> Mam ochotę...
> http://www.youtube.com/watch?v=vcm0pBzsaiY&feature=r
elated
> http://www.youtube.com/watch?v=NcMDN6RbqsM&feature=r
elated
> http://www.youtube.com/watch?v=yUHsZckPJzU
> http://www.youtube.com/watch?v=eBn7_PH9gBU&NR=1
> Ktoś robił?
No, właśnie zrobione - suszy się nad wygasłym paleniskiem kuchni kaflowej.
Jutro zdjęcia :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-04-09 09:50:54
Temat: Re: Beef Jerky?Dnia Fri, 8 Apr 2011 23:21:44 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 30 Mar 2011 13:46:54 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Mam ochotę...
>> http://www.youtube.com/watch?v=vcm0pBzsaiY&feature=r
elated
>> http://www.youtube.com/watch?v=NcMDN6RbqsM&feature=r
elated
>> http://www.youtube.com/watch?v=yUHsZckPJzU
>> http://www.youtube.com/watch?v=eBn7_PH9gBU&NR=1
>> Ktoś robił?
>
> No, właśnie zrobione - suszy się nad wygasłym paleniskiem kuchni kaflowej.
> Jutro zdjęcia :-)
http://tiny.pl/hdkrw
Ostatnie zdjęcia - efekt suszenia całą noc nad ciepłymi fajerkami.
Poezja! Faktycznie świetne.
Następne porcje niedługo, bo na podstawie pomruków MŚK podczas próbnej
konsumpcji czuję, że po dzisiejszym planowanym wieczorze u znajomych będzie
trzeba zrobić większy zapas...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-04-09 10:32:14
Temat: Re: Beef Jerky?W dniu 2011-04-09 11:50, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 8 Apr 2011 23:21:44 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Wed, 30 Mar 2011 13:46:54 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Mam ochotę...
>>> http://www.youtube.com/watch?v=vcm0pBzsaiY&feature=r
elated
>>> http://www.youtube.com/watch?v=NcMDN6RbqsM&feature=r
elated
>>> http://www.youtube.com/watch?v=yUHsZckPJzU
>>> http://www.youtube.com/watch?v=eBn7_PH9gBU&NR=1
>>> Ktoś robił?
>> No, właśnie zrobione - suszy się nad wygasłym paleniskiem kuchni kaflowej.
>> Jutro zdjęcia :-)
> http://tiny.pl/hdkrw
> Ostatnie zdjęcia - efekt suszenia całą noc nad ciepłymi fajerkami.
> Poezja! Faktycznie świetne.
> Następne porcje niedługo, bo na podstawie pomruków MŚK podczas próbnej
> konsumpcji czuję, że po dzisiejszym planowanym wieczorze u znajomych będzie
> trzeba zrobić większy zapas...
Takie cięte wzdłuż włókien? Łatwo się toto gryzie?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2011-04-09 10:40:49
Temat: Re: Beef Jerky?Dnia Sat, 09 Apr 2011 12:32:14 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2011-04-09 11:50, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 8 Apr 2011 23:21:44 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Wed, 30 Mar 2011 13:46:54 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Mam ochotę...
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=vcm0pBzsaiY&feature=r
elated
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=NcMDN6RbqsM&feature=r
elated
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=yUHsZckPJzU
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=eBn7_PH9gBU&NR=1
>>>> Ktoś robił?
>>> No, właśnie zrobione - suszy się nad wygasłym paleniskiem kuchni kaflowej.
>>> Jutro zdjęcia :-)
>> http://tiny.pl/hdkrw
>> Ostatnie zdjęcia - efekt suszenia całą noc nad ciepłymi fajerkami.
>> Poezja! Faktycznie świetne.
>> Następne porcje niedługo, bo na podstawie pomruków MŚK podczas próbnej
>> konsumpcji czuję, że po dzisiejszym planowanym wieczorze u znajomych będzie
>> trzeba zrobić większy zapas...
>
> Takie cięte wzdłuż włókien? Łatwo się toto gryzie?
>
Wzdłuż, koniecznie - wtedy z włókien podczas aplikowania przypraw nie
wypłyną soki, a także mięso po wysuszeniu się nie połamie (plastry są
bardzo cienkie). Susz nie jest twardy - jest dosyć elastyczny, nie pęka
przy zginaniu. Gryzie się łatwo, w pierwszym momencie trzeba rozżuć, jak
każdą suszonkę, ale zapewniam, że jest pełen komfort. Oczywiście dla
posiadających zęby ;-)
Gdyby suszyć bez przypraw, to oczywiście raczej trzebaby doprowadzić mieso
do stanu pełnego wysuszenia na tzw kamień.
Dodałam jeszcze jedno zdjęcie na koniec albumu - zrobione dosłownie przed
minutą: zapakowałam jerky do słoików, postawiłam na znowu mocno ciepłej
blasze kuchni, a kiedy się mocniej rozgrzeje, zamknę gorące słoiki gorącymi
suchymi nakrętkami. No i po ostudzeniu pójdzie do lodówki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2011-04-09 13:32:12
Temat: Re: Beef Jerky?Dnia Sat, 9 Apr 2011 12:40:49 +0200, Ikselka napisał(a):
> zapakowałam jerky do słoików, postawiłam na znowu mocno ciepłej
> blasze kuchni, a kiedy się mocniej rozgrzeje, zamknę gorące słoiki gorącymi
> suchymi nakrętkami.
To nie jest dobre - po zakręceniu słoika para wodna zbiera się na
sciankach, w końcu mięso nie jest idealnie suche.
Osuszyłam słoiki i zamknęłam papierem pergaminowym i gumkami recepturkami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |