Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ews2.glorb.com!indigo.octanews.net!news-out.octanews.net!mauve.octanews.net!nx0
2.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.n
eostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mai
l
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Beef Jerky?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <192f6miilamp.1sa9rywrhog65$.dlg@40tude.net>
<1ls90dsrh6m23.60qkudyywgup$.dlg@40tude.net>
<rlss3760iio5.nm4ji55ng3to$.dlg@40tude.net>
<4da035ab$0$2437$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Sat, 9 Apr 2011 12:40:49 +0200
Message-ID: <1qmt9uroz31vf.1vmjphhowo7gq$.dlg@40tude.net>
Lines: 37
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.140.48
X-Trace: 1302345651 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2449 79.191.140.48:51242
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335622
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 09 Apr 2011 12:32:14 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2011-04-09 11:50, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 8 Apr 2011 23:21:44 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Wed, 30 Mar 2011 13:46:54 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Mam ochotę...
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=vcm0pBzsaiY&feature=r
elated
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=NcMDN6RbqsM&feature=r
elated
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=yUHsZckPJzU
>>>> http://www.youtube.com/watch?v=eBn7_PH9gBU&NR=1
>>>> Ktoś robił?
>>> No, właśnie zrobione - suszy się nad wygasłym paleniskiem kuchni kaflowej.
>>> Jutro zdjęcia :-)
>> http://tiny.pl/hdkrw
>> Ostatnie zdjęcia - efekt suszenia całą noc nad ciepłymi fajerkami.
>> Poezja! Faktycznie świetne.
>> Następne porcje niedługo, bo na podstawie pomruków MŚK podczas próbnej
>> konsumpcji czuję, że po dzisiejszym planowanym wieczorze u znajomych będzie
>> trzeba zrobić większy zapas...
>
> Takie cięte wzdłuż włókien? Łatwo się toto gryzie?
>
Wzdłuż, koniecznie - wtedy z włókien podczas aplikowania przypraw nie
wypłyną soki, a także mięso po wysuszeniu się nie połamie (plastry są
bardzo cienkie). Susz nie jest twardy - jest dosyć elastyczny, nie pęka
przy zginaniu. Gryzie się łatwo, w pierwszym momencie trzeba rozżuć, jak
każdą suszonkę, ale zapewniam, że jest pełen komfort. Oczywiście dla
posiadających zęby ;-)
Gdyby suszyć bez przypraw, to oczywiście raczej trzebaby doprowadzić mieso
do stanu pełnego wysuszenia na tzw kamień.
Dodałam jeszcze jedno zdjęcie na koniec albumu - zrobione dosłownie przed
minutą: zapakowałam jerky do słoików, postawiłam na znowu mocno ciepłej
blasze kuchni, a kiedy się mocniej rozgrzeje, zamknę gorące słoiki gorącymi
suchymi nakrętkami. No i po ostudzeniu pójdzie do lodówki.
|