Data: 2011-04-11 17:20:45
Temat: Re: Beef Jerky?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 10 Apr 2011 19:34:15 +0200, Witek napisał(a):
> - surowe jest oczywiście trawione, ale znacznie łatwiej trawione jest
> mięso z już zdenaturowanymi białkami - choćby przez gotowanie.
"ENZYMY A DŁUGOWIECZNOŚĆ
Artykuł pochodzi z :
http://www.rawfoods.com/articles/enzymes.html
Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski
W tym wyjątkowym wywiadzie badacz zajmujący się enzymami pokarmowymi t.j.
Dr Edward Howell opowie dlaczego uważa że ,,Enzymy mogą być kluczowym
czynnikiem użytym w celu zapobiegania przewlekłych chorób i w przedłużeniu
życia ludzkiego."
Dr Edward Howell urodził się w Chicago w 1898 roku. Otrzymał tytuł lekarza
medycyny w stanie Ilinois. Zdane egzaminy i otrzymane uprawnienia obejmują
zakres lekarza medycyny z wyłączeniem uprawnienień do hirurgii, położnictwa
oraz farmacji.
Po otrzymaniu uprawnień lekarskich Dr Howell rozpoczął pracę w Lindlahr
Sanitorium, pracował tam 6 lat. W 1930 roku założył prywatną placówkę
specjalizującą się w leczeniu chorób chronicznych za pomocą metod
dietetyczno-ruchowych. Pracując tam aż do 1970 roku, t.j. 3 dni w tygodniu
praktyki ww. szpitalu. Pozostałą część czasu przeznaczył na różnorodne
badania.
Dr Howell jest jednym z pierwszym naukowców, który docenił ważność enzymów
zawartych w surowym pożywieniu niezbędnych dla prawidłowego odżywiania. W
1946 roku opublikował książkę zatytułowaną: The Status of Food Enzymes in
Digestion and Metabolism (Znaczenie enzymów pokarmowych w trawieniu i
metaboliźmie). Następną książką jego autorstwa przygotowywaną do druku to:
Enzyme Diet [dla ścisłości: Enzyme Nutrition 1985] (Odżywianie Enzymowe).
Ww. książka zawiera dane bibliograficzne oraz materiały źródłowe
potwierdzające teorię enzymową, którą Dr Howell nazywał: ,,The Food Enzyme
Concept" (Koncepcja Enzymów Pokarmowych). Maszynopis ,,Diety Enzymowej" jest
przeglądem literatury naukowej na ten temat do roku 1973. Zawiera w
przybliżeniu 160 000 słów oraz 47 tabel oraz 695 pozycji literatury na ww.
temat z całego świata.
W niniejszym wywiadzie Dr Howell opowie:
Co to są enzymy?
Co robią w naszym ustroju?
Dlaczego on uważa, że u większości ludzi występują niedobory enzymowe?
A na koniec, wyjaśni w jaki sposób można temu zaradzić?
Ani witaminy, ani minerały czy hormony nie mogą nic zrobić bez udziału
enzymów.
(...)HDN:
Czy ludzie robią coś co powoduje u nich marnotrawstwo tych ograniczonych
enzymowych zasobów?
HOWELL:
Tak. Dotyczy to każdej osoby będącej na diecie termicznie przetworzonej
żywności. Trzeba mieć na uwadze to, że kiedykolwiek żywność jest
potraktowana temperaturą [począwszy od 48oC] ok. 100oC (212oF) enzymy w
niej zawarte są kompletnie zniszczone. Gdy enzymy byłyby zawarte w
żywności, którą spożywamy ww. mogły by zrobić część lub większość procesu
trawienia. Jakkolwiek, spożywając artykuły termicznie przetworzone, t.j.
artykuły wyzute z enzymów, ww. wymuszają na naszym ustroju wytwarzanie
zwiększonych ilości własnych enzymów trawiennych niezbędnych do trawienia.
To właśnie jest przyczyną zmniejszającą wrodzone, ograniczone możliwości
wytwarzania enzymów przez nasz ustrój.
HDN:
Jak poważne jest ww. zjawisko obciążania naszego 'banku' enzymowego poprzez
dietę termicznie zniszczonej żywności?
HOWELL:
Osobiście uważam, że jest to najważniejsza przyczyna powodująca
przedwczesne starzenie się oraz przedwczesną śmierć. Uważam również, że za
tym kryje się przyczyna wszystkich chorób zwyrodnieniowych.
Zacznijmy od początku, gdy ustrój jest obciążany ponad miarę wytwarzaniem
enzymów trawiennych t.j. po to aby suto zaopatrzyć ślinę, sok żołądkowy,
sok trzustkowy oraz soki jelitowe, wtedy jest zmuszony zmniejszyć
wytawarzanie innych enzymów, [enzymów metabolicznych] do wielu innych
celów. Kiedy ma to miejsce, to w jaki sposób nasz ustrój jest w stanie
również wytworzyć wystarczające ilości innych enzymów t.j. enzymów
potrzebnych dla aktywności mózgu, serca, nerek, płuc, mięśni i innych
organów oraz tkanek? Ww. to nic innego jak 'wykradanie' energii dla innych
części ciała dla produkcji enzymów trawiennych po to, aby sprostać
trawieniu pokarmów termicznie zniszczonych, i wtedy właśnie ma miejsce
współzawodnictwo o enzymy pomiędzy wieloma organami, układami oraz tkankami
naszego ustroju. Bezpośrednią przyczyną tego metabolicznego przemieszczenia
[i nierównowagi] jest powstawanie nowotworów, guzów i wielu innych
'nieuleczalnych' chorób chronicznych. Stan enzymowego niedostatku występuje
u większości ludzi na 'cywilizowanej', [t.j. termicznie zniszczonej]
wyzutej z enzymów diecie.
HDN:
Czy choroby zaczęły się wtedy, gdy człowiek zaczął termicznie obrabiać
pożywienie?
(...)
(...)Dla przykładu tradycyjni Eskimosi. Żyją w środowisku podobnym do
Neandertalczyka. Nigdy nie cierpią na artretyzm i inne choroby chroniczne.
Jakkolwiek, tradycyjni Eskimosi spożywają duże ilości surowej żywności.
Mięso, które spożywają bywa czasem lekko ogrzane, ale wewnątrz nadal jest
surowe. Dlatego też ww. Eskimosi dostarczają dużej ilości enzymów
pokarmowych w każdym posiłku. Nawet słowo 'Eskimo' pochodzi z jednego
języków indiańskich oznaczające 'ktoś, kto je na surowo'.
A czy to jedynie czysty przypadek, że w tradycji ludzi dalekiej północy
brak instytucji znachorów-szamanów. W przeciwieństwie do innych kultur
chociażby u Indian Ameryki Płn, [ten sam kontynent], którzy spożywają
termicznie obrobioną żywność, tam szaman ma znaczącą pozycję w szczepie."
Itd na temat enzymów pokarmowych, ich źródeł, działania, wpływu na zdrowie
i długość życia itp, polecam WSZYSTKIM całość tu:
http://www.surawka.republika.pl/E1.htm
|