« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-07 07:44:18
Temat: Re: Beszamel _ problemOn Fri, 7 Mar 2003 09:20:42 +0100, "Marta Skorupska"
<s...@a...pl> wrote:
>
>U?ytkownik "APW" <p...@g...pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:b49jmb$prb$1@foka.acn.pl...
>> Witajcie,
>> mam problem, moze ktos mi wytlumaczy.
>> Probowalem przyrzadzic sos beszamelowy, niestety wyszedl beznadziejny.
>> Po pierwsze nie mial chyba jednak odpowiedniego smaku, mimo ze dodalem do
>> niego kostke knorra, jakies to bylo mdle ...
>[...]
>
>o mamo...! Kostka Knurra do sosu beszamelowego?
>
>Marta
moze byc winiary...
pierz
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-07 08:02:21
Temat: Beszamel _ problemWitajcie,
mam problem, moze ktos mi wytlumaczy.
Probowalem przyrzadzic sos beszamelowy, niestety wyszedl beznadziejny.
Po pierwsze nie mial chyba jednak odpowiedniego smaku, mimo ze dodalem do
niego kostke knorra, jakies to bylo mdle ...
A po drugie po dodaniu mleka powstalo pelno grudek, ktorych nie umialem juz
rozmieszac. Klapa na calego. Ratujcie...
Wdzieczny za ewentualne rady
APW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 08:11:35
Temat: Re: Beszamel _ problem
Użytkownik "APW" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:b49jmb$prb$1@foka.acn.pl...
> Witajcie,
> mam problem, moze ktos mi wytlumaczy.
> Probowalem przyrzadzic sos beszamelowy, niestety wyszedl beznadziejny.
> Po pierwsze nie mial chyba jednak odpowiedniego smaku, mimo ze dodalem do
> niego kostke knorra, jakies to bylo mdle ...
> A po drugie po dodaniu mleka powstalo pelno grudek, ktorych nie umialem
juz
> rozmieszac. Klapa na calego. Ratujcie...
robiłam wczoraj beszamel do lasagne ze strony www.mniammniam.pl i wyszedł
jak najbardziej ok. Ważne chyba są te momenty kiedy zestawia sie garnek z
ognia.
Wklejam ze ww strony
sos beszamelowy:
pół kostki masła
dwie czubate łyżki mąki
dwie szklanki zimnego mleka
dwa żółtka
pół szklanki śmietany
biały pieprz
sól
gałka muszkatałowa
Najpierw przygotowuję sos beszamelowy: na patelni rozpuszczam masło,
patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by nie było
żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do
lekkiego zrumienienia. Teraz ponownie zestawiam patelnię z ognia, dodaję
zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie stawiam patelnię na
ogniu i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli sos zbyt gęsty,
dolewam jeszcze mleka - sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany -
jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną - dzięki
temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty i będzie miał bardzo zachęcający
kolor. Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatałowej oraz solą i białym
pieprzem.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 08:13:58
Temat: Re: Beszamel _ problem
Użytkownik "asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9839-1047024549@mail.hanslik.com.pl...
>
> robiłam wczoraj beszamel do lasagne ze strony www.mniammniam.pl i wyszedł
> jak najbardziej ok. Ważne chyba są te momenty kiedy zestawia sie garnek z
> ognia.
>
aha z tej porcji wyjdzie Ci dosyc , dużo ja robiłam z połowy
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 08:20:15
Temat: Re: Beszamel _ problem
Użytkownik "asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości news:9839->
> robiłam wczoraj beszamel do lasagne ze strony www.mniammniam.pl i wyszedł
> jak najbardziej ok. Ważne chyba są te momenty kiedy zestawia sie garnek z
> ognia.
>
> Wklejam ze ww strony
Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatałowej oraz solą i białym
> pieprzem.
>
> Asia
***
Dziekuje serdecznie, sprobuje raz jeszcze
APW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 08:20:42
Temat: Re: Beszamel _ problem
Użytkownik "APW" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:b49jmb$prb$1@foka.acn.pl...
> Witajcie,
> mam problem, moze ktos mi wytlumaczy.
> Probowalem przyrzadzic sos beszamelowy, niestety wyszedl beznadziejny.
> Po pierwsze nie mial chyba jednak odpowiedniego smaku, mimo ze dodalem do
> niego kostke knorra, jakies to bylo mdle ...
[...]
o mamo...! Kostka Knurra do sosu beszamelowego?
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 08:31:30
Temat: Re: Beszamel _ problem
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci
> >o mamo...! Kostka Knurra do sosu beszamelowego?
> >
> >Marta
>
>
> moze byc winiary...
>
> pierz
> K.T. - starannie opakowana
>
****
Nie, winiarych nie lubie, sa za slone. Knorr moim zdaniem zachowuje lepsze
proporcje smakowe.
A nie mozna do sosu?
APW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 08:45:00
Temat: Re: Beszamel _ problem
Użytkownik "APW" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:b49lcv$qq2$1@foka.acn.pl...
[...]
> Nie, winiarych nie lubie, sa za slone. Knorr moim zdaniem zachowuje lepsze
> proporcje smakowe.
> A nie mozna do sosu?
> APW
Zdarza mi się dodawać kostki - na przykład jak muszę szybko zrobić sos
pomidorowy czy pieczarkowy. Ale do beszamelu zupelnie mi nie pasuje - mam
wrażenie, że kostka zaprzepaściłaby ;) specyficzny smak tego sosu.
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 08:48:28
Temat: Re: Beszamel _ problem
Użytkownik "asia" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9839-1047024549@mail.hanslik.com.pl...
>
>
> robiłam wczoraj beszamel do lasagne ze strony www.mniammniam.pl i wyszedł
> jak najbardziej ok. Ważne chyba są te momenty kiedy zestawia sie garnek z
> ognia.
>
ja nic nie zestawiam i nie mam grudek
Tyle ze trzeba czesto mieszac i najlepiej przyrzadzac sos w garnuszku, a nie
na wielkiej patelni.
Z przypraw rzeczywiscie najlepsze sol, bialy pieprz i galka muszkatulowa.
Niezly efekt daje tez zolty nieciagnacy ser.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-07 10:04:54
Temat: Re: Beszamel _ problem
Użytkownik "APW" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:b49jmb$prb$1@foka.acn.pl...
> Witajcie,
> mam problem, moze ktos mi wytlumaczy.
> Probowalem przyrzadzic sos beszamelowy, niestety wyszedl beznadziejny...
Witam,
Pomysl kostki w sosie beszamelowym uwazam za dziwaczny. Jak dla mnie
beszamel ma byc lagodny i delikatny, szczegolnie w lasagne kiedy sos
pomidorowy robie dosc wyrazisty.
Moj przepis jest taki:
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
4 lyzki masla
4 lyzki maki
1 litr mleka
sol, galka muszkatolowa, bialy pieprz
maslo stopic w sredniej temperaturze w wysokim rondelku
wsypac make
zasmazyc mieszajac do chwili, az przestana ukazywac sie biale bable
stopniowo rozprowadzic zimnym mlekiem
wymieszac trzepaczka, raz zagotowac i przyprawic (pamietaj zeby mieszac sos
raczej stale, bo moga sie pojawic grodki, albo bedzie za bardzo maczny)
no i gotowe
Propozycje:
W ogole to jest to swietna podstawa do innych wynalazkow. Ja np. dodaje do
niego szpinak mrozony i w ten sposob wychodzi mi swietny sosik do lasagne ze
szpinakiem (oczywiscie druga warstwa to sos pomidorowy, bez ktorego lasagne
nie istnieje).
Albo dodaje do niego ziola, starty ser, biale wino i w ten sposob mam sosik
serowy do funde idealny (nie zdazylo mi sie jeszcze, zeby ser sie nie
rozpusil, zazwyczaj uzywam zwyklej goudy).
Pozdrawiam,
Morg'an
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |