Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Morg'an" <m...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Beszamel _ problem
Date: Fri, 7 Mar 2003 11:04:54 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <b49qs7$qbs$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b49jmb$prb$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: po235.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1047031498 27004 80.50.46.235 (7 Mar 2003 10:04:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Mar 2003 10:04:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:148242
Ukryj nagłówki
Użytkownik "APW" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:b49jmb$prb$1@foka.acn.pl...
> Witajcie,
> mam problem, moze ktos mi wytlumaczy.
> Probowalem przyrzadzic sos beszamelowy, niestety wyszedl beznadziejny...
Witam,
Pomysl kostki w sosie beszamelowym uwazam za dziwaczny. Jak dla mnie
beszamel ma byc lagodny i delikatny, szczegolnie w lasagne kiedy sos
pomidorowy robie dosc wyrazisty.
Moj przepis jest taki:
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
4 lyzki masla
4 lyzki maki
1 litr mleka
sol, galka muszkatolowa, bialy pieprz
maslo stopic w sredniej temperaturze w wysokim rondelku
wsypac make
zasmazyc mieszajac do chwili, az przestana ukazywac sie biale bable
stopniowo rozprowadzic zimnym mlekiem
wymieszac trzepaczka, raz zagotowac i przyprawic (pamietaj zeby mieszac sos
raczej stale, bo moga sie pojawic grodki, albo bedzie za bardzo maczny)
no i gotowe
Propozycje:
W ogole to jest to swietna podstawa do innych wynalazkow. Ja np. dodaje do
niego szpinak mrozony i w ten sposob wychodzi mi swietny sosik do lasagne ze
szpinakiem (oczywiscie druga warstwa to sos pomidorowy, bez ktorego lasagne
nie istnieje).
Albo dodaje do niego ziola, starty ser, biale wino i w ten sposob mam sosik
serowy do funde idealny (nie zdazylo mi sie jeszcze, zeby ser sie nie
rozpusil, zazwyczaj uzywam zwyklej goudy).
Pozdrawiam,
Morg'an
|