Data: 2003-03-07 10:04:54
Temat: Re: Beszamel _ problem
Od: "Morg'an" <m...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "APW" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:b49jmb$prb$1@foka.acn.pl...
> Witajcie,
> mam problem, moze ktos mi wytlumaczy.
> Probowalem przyrzadzic sos beszamelowy, niestety wyszedl beznadziejny...
Witam,
Pomysl kostki w sosie beszamelowym uwazam za dziwaczny. Jak dla mnie
beszamel ma byc lagodny i delikatny, szczegolnie w lasagne kiedy sos
pomidorowy robie dosc wyrazisty.
Moj przepis jest taki:
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
4 lyzki masla
4 lyzki maki
1 litr mleka
sol, galka muszkatolowa, bialy pieprz
maslo stopic w sredniej temperaturze w wysokim rondelku
wsypac make
zasmazyc mieszajac do chwili, az przestana ukazywac sie biale bable
stopniowo rozprowadzic zimnym mlekiem
wymieszac trzepaczka, raz zagotowac i przyprawic (pamietaj zeby mieszac sos
raczej stale, bo moga sie pojawic grodki, albo bedzie za bardzo maczny)
no i gotowe
Propozycje:
W ogole to jest to swietna podstawa do innych wynalazkow. Ja np. dodaje do
niego szpinak mrozony i w ten sposob wychodzi mi swietny sosik do lasagne ze
szpinakiem (oczywiscie druga warstwa to sos pomidorowy, bez ktorego lasagne
nie istnieje).
Albo dodaje do niego ziola, starty ser, biale wino i w ten sposob mam sosik
serowy do funde idealny (nie zdazylo mi sie jeszcze, zeby ser sie nie
rozpusil, zazwyczaj uzywam zwyklej goudy).
Pozdrawiam,
Morg'an
|