Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!new
s.internetia.pl!not-for-mail
From: "asia" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Beszamel _ problem
Date: Fri, 7 Mar 2003 09:11:35 +0100
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 45
Message-ID: <9...@m...hanslik.com.pl>
References: <b49jmb$prb$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.hanslik.com.pl
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1047024549 9839 213.17.234.42 (7 Mar 2003 08:09:09 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Mar 2003 08:09:09 +0000 (UTC)
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:148223
Ukryj nagłówki
Użytkownik "APW" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:b49jmb$prb$1@foka.acn.pl...
> Witajcie,
> mam problem, moze ktos mi wytlumaczy.
> Probowalem przyrzadzic sos beszamelowy, niestety wyszedl beznadziejny.
> Po pierwsze nie mial chyba jednak odpowiedniego smaku, mimo ze dodalem do
> niego kostke knorra, jakies to bylo mdle ...
> A po drugie po dodaniu mleka powstalo pelno grudek, ktorych nie umialem
juz
> rozmieszac. Klapa na calego. Ratujcie...
robiłam wczoraj beszamel do lasagne ze strony www.mniammniam.pl i wyszedł
jak najbardziej ok. Ważne chyba są te momenty kiedy zestawia sie garnek z
ognia.
Wklejam ze ww strony
sos beszamelowy:
pół kostki masła
dwie czubate łyżki mąki
dwie szklanki zimnego mleka
dwa żółtka
pół szklanki śmietany
biały pieprz
sól
gałka muszkatałowa
Najpierw przygotowuję sos beszamelowy: na patelni rozpuszczam masło,
patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by nie było
żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do
lekkiego zrumienienia. Teraz ponownie zestawiam patelnię z ognia, dodaję
zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie stawiam patelnię na
ogniu i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli sos zbyt gęsty,
dolewam jeszcze mleka - sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany -
jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną - dzięki
temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty i będzie miał bardzo zachęcający
kolor. Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatałowej oraz solą i białym
pieprzem.
Asia
|