Data: 2003-03-07 08:11:35
Temat: Re: Beszamel _ problem
Od: "asia" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "APW" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:b49jmb$prb$1@foka.acn.pl...
> Witajcie,
> mam problem, moze ktos mi wytlumaczy.
> Probowalem przyrzadzic sos beszamelowy, niestety wyszedl beznadziejny.
> Po pierwsze nie mial chyba jednak odpowiedniego smaku, mimo ze dodalem do
> niego kostke knorra, jakies to bylo mdle ...
> A po drugie po dodaniu mleka powstalo pelno grudek, ktorych nie umialem
juz
> rozmieszac. Klapa na calego. Ratujcie...
robiłam wczoraj beszamel do lasagne ze strony www.mniammniam.pl i wyszedł
jak najbardziej ok. Ważne chyba są te momenty kiedy zestawia sie garnek z
ognia.
Wklejam ze ww strony
sos beszamelowy:
pół kostki masła
dwie czubate łyżki mąki
dwie szklanki zimnego mleka
dwa żółtka
pół szklanki śmietany
biały pieprz
sól
gałka muszkatałowa
Najpierw przygotowuję sos beszamelowy: na patelni rozpuszczam masło,
patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam, tak by nie było
żadnych grudek. Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do
lekkiego zrumienienia. Teraz ponownie zestawiam patelnię z ognia, dodaję
zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie stawiam patelnię na
ogniu i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli sos zbyt gęsty,
dolewam jeszcze mleka - sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany -
jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną - dzięki
temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty i będzie miał bardzo zachęcający
kolor. Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatałowej oraz solą i białym
pieprzem.
Asia
|