Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazet
a.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Scalamanca <s...@N...wp.pl>
Newsgroups: pl.soc.inwalidzi
Subject: Re: Bezmięsne święta [duże]
Date: Sun, 22 Dec 2002 22:53:09 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 207
Message-ID: <2...@N...wp.pl>
References: <au5ag1$e5a$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: tch5p1-8-46.wlop.ppp.polbox.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.gazeta.pl 1040594020 4563 213.241.8.46 (22 Dec 2002 21:53:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 22 Dec 2002 21:53:40 +0000 (UTC)
X-Mailer: Becky! ver. 2.00.11 with BkNews Plug-In ver. 2.0
X-User: scalamanca
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.inwalidzi:28103
Ukryj nagłówki
Radzio pisze w news:au5ag1$e5a$1@news.tpi.pl
> Ponieważ jestem tetrusem i niewiele czasu spędzam w kuchni chciałbym
> się Was poradzić odnośnie świątecznych przepisów bezmięsnych. Co
> moglibyście mi polecić? A może wśród Grupowiczów są osoby, które mają
> podobny styl życia do mojego?
> Czekam, bo wigilia tuż tuż...
Mój brat jest wegetarianinem. Je glównie soję, ale nie gardzi też
sałatkami, zaraz poszukam przepisów.. :-)
AŁATKA CURRY DAGMARY
1 torebka ryżu (ugotować)
1 puszka nerkowca
2 mniejsze ogórki kiszone (pokroić w kosteczkę)
1 płaska łyżeczka curry
w/w składniki wymieszać z majonezem Babuni.
SAŁATKA CURRY EWY
1 torebka ryżu (ugotować)
1 puszka kukurydzy
1 średni słoiczek pieczarek marynowanych (pokroić w kosteczkę)
1 płaska łyżeczka curry
w/w składniki wymieszać z majonezem Babuni.
SAŁATKA OGÓRKOWA EWY
1 torebka ryżu (ugotować)
1 ogórek świeży
2 ogórki kiszone
2 ogórki konserwowe
1 papryka czerwona (duża)
1 papryka żółta (duża)
1 puszka nerkowca
Trochę szczypiorku
W/w składniki (oprócz ryżu i fasoli) drobno pokroić, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem Hellmann's Babuni.
SAŁATKA Z NERKOWCA
Proporcje wg uznania:
Nerkowiec
Dolna część pora
Twardy ser żółty starty na tarce na małe wiórki
Składniki (oprócz sera) drobno pokroić, wymieszać z majonezem Babuni i doprawić.
A to na koniec:
** 96
Ciepła zimowa sałatka
warzywa semi-weg; wegan; lakto-owo; lakto-weg; owo;
makrobiotyka
czas przyg: 00:15
czas gotowania: 00:15
czas oczekiwania podczas przyg: 00:00
czas oczekiwania przed podaniem: 00:00
stopień trudności: 1
szacunkowy koszt: 2
warianty :--nie
przystawka :--nie
danie główne:--tak
deser :--nie
uwagi: Sałatka ta smakuje szczególnie dobrze w zimie.
SKŁAD:
Liczba osób : 4
Sałatka:
HIJIKI wodorost 1 1/2 łyżki stołowej
Zielona FASOLA 145 g
Żółta fasola 145 g
RZODKIEWKI 2
KALAFIOR 255 g
RUKIEW wodna 7 pęczków
Pikle 1
lub inne marynowane warzywa 1
Dresing :
CYTRYNA 1/2
Wywar, w który gotowały się warzywa 1/2 szkl/ 120 ml
NASIONA Dyni 1 łyżka stołowa
MISO 1 łyżka stołowa
Ocet ryżowy 1 łyżka stołowa
Mirin 1 łyżeczka
PIETRUSZKA 1 nać
lub SZALOTKA 1
SKŁAD:
Liczba osób : 6
Sałatka:
HIJIKI wodorost 2 1/4 łyżki stołowej
Zielona FASOLKA 215 g
Żółta fasola 215 g
RZODKIEWKI 3
KALAFIOR 370 g
RUKIEW wodna 10 pęczków
Pikle 1 1/2
lub inne marynowane warzywa 1 1/2
Dresing :
CYTRYNA 3/4
Wywar, w którym gotowały się warzywa 3/4 szkl/ 180 ml
NASIONA dyni 1 1/2 łyżki stołowej
MISO 1 1/2 łyżki stołowej
Ocet ryżowy 1 1/2 łyżki stołowej
Mirin 1 1/2 łyżeczki
PIETRUSZKA 1 1/2 łodyżki
lub SZALOTKA 1 1/2
SKŁAD:
Liczba osób : 8
Sałatka:
HIJIKI wodorost 3 łyżki stołowe
Zielona FASOLKA 285 g
Żółta fasola 285 g
RZODKIEWKI 4
KALAFIOR 510 g
RUKIEW wodna 14 pęczków
Pikle 2
lub inne marynowane warzywa 2
Dresing :
CYTRYNA 1
Wywar, w którym gotowały się warzywa 1 szkl/ 240 ml
NASIONA dyni 2 łyżki stołowe
MISO 2 łyżki stołowe
Ocet ryżowy 2 łyżki stołowe
Mirin 2 łyżeczki
PIETRUSZKA 2 łodyżki
lub SZALOTKI 2
SKŁAD:
Liczba osób : 12
Sałatka:
HIJIKI wodorost 4 1/2 łyżki stołowej
Zielona FASOLKA 425 g
Żółta fasola 425 g
RZODKIEWKI 6
KALAFIOR 765 g
RUKIEW wodna 21 pęczków
Pikle 3
lub inne marynowane warzywa 3
Dresing :
CYTRYNA 1 1/2
Wywar, w którym gotowały się warzywa 1 1/2 szkl/ 350 ml
NASIONA dyni 3 łyżki stołowe
MISO 3 łyżki stołowe
Ocet winny 3 łyżki stołowe
Mirin 3 łyżeczki
PIETRUSZKA 3 łodyżki
lub SZALOTKI 3
PRZYBORY:
GARNEK
Cedzak
Duży, szeroki NÓŻ kuchenny
DESKA do krojenia
Łyżka cedzakowa
Miska sałatkowa lub półmisek
OBIERAK do cytrusów
SURIBACHI, lub moździerz i tłuczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Liście wodorostu hijiki zalej wodą i gotuj przez 15- 20 minut. Następnie
zdejmij z ognia i odcedź. *POKRÓJ* fasolki na kawałki o wielkości 3 cm.
Wymyj i potnij rzodkiewki na medaliony. *POŁAM* kalafior na
różyczki. Posiekaj rukiew. Zagotuj w garnku wodę i, zaczynając od
najmniej, a kończąc na najbardziej aromatycznych, sparz w niej po kolei
wszystkie warzywa, a następnie zahartuj je.
Żółta fasolka szparagowa: parz przez 3 minuty.
Zielona fasolka: parz przez 3 minuty.
Kalafior: parz przez 2 minuty.
Rzodkiewki: parz przez 1 minutę.
Rukiew: parz przez 1/2 minuty.
Następnie łyżką cedzakową wyjmij warzywa z wody. Wywar z
gotowania odstaw na bok. Posiekaj pikle. Warzywa możesz ułożyć na
półmisku lub wymieszać razem w misce sałatkowej. Na koniec dodaj
pikle i hijiki.
Przygotowanie dressingu:
Zetrzyj skórkę z cytryny. Przysmaż na patelni nasiona dyni. Skórkę z
cytryny, wywar z gotowania, miso, ryż, ocet i mirin włóż do suribachi i
utrzyj. Możesz dodać także posiekaną pietruszkę lub małe, zielone
cebulki. Sałatkę polej dressingiem.
Pozdrawiam świątecznie. :-) Gdybyś miał ochotę na inne potrawy
niż sałatki, daj znać, mam jeszcze przepis na lasagne np. :-)
--
Pozdrowieństwa,
Scally
http://www.modus-vivendi.w.pl
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|