Strona główna Grupy pl.soc.inwalidzi Bezmięsne święta Re: Bezmięsne święta [duże]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Bezmięsne święta [duże]

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazet
a.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Scalamanca <s...@N...wp.pl>
Newsgroups: pl.soc.inwalidzi
Subject: Re: Bezmięsne święta [duże]
Date: Sun, 22 Dec 2002 22:53:09 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 207
Message-ID: <2...@N...wp.pl>
References: <au5ag1$e5a$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: tch5p1-8-46.wlop.ppp.polbox.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.gazeta.pl 1040594020 4563 213.241.8.46 (22 Dec 2002 21:53:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 22 Dec 2002 21:53:40 +0000 (UTC)
X-Mailer: Becky! ver. 2.00.11 with BkNews Plug-In ver. 2.0
X-User: scalamanca
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.inwalidzi:28103
Ukryj nagłówki

Radzio pisze w news:au5ag1$e5a$1@news.tpi.pl

> Ponieważ jestem tetrusem i niewiele czasu spędzam w kuchni chciałbym
> się Was poradzić odnośnie świątecznych przepisów bezmięsnych. Co
> moglibyście mi polecić? A może wśród Grupowiczów są osoby, które mają
> podobny styl życia do mojego?
> Czekam, bo wigilia tuż tuż...

Mój brat jest wegetarianinem. Je glównie soję, ale nie gardzi też
sałatkami, zaraz poszukam przepisów.. :-)

AŁATKA CURRY DAGMARY

1 torebka ryżu (ugotować)
1 puszka nerkowca
2 mniejsze ogórki kiszone (pokroić w kosteczkę)
1 płaska łyżeczka curry

w/w składniki wymieszać z majonezem Babuni.


SAŁATKA CURRY EWY

1 torebka ryżu (ugotować)
1 puszka kukurydzy
1 średni słoiczek pieczarek marynowanych (pokroić w kosteczkę)
1 płaska łyżeczka curry
w/w składniki wymieszać z majonezem Babuni.


SAŁATKA OGÓRKOWA EWY

1 torebka ryżu (ugotować)
1 ogórek świeży
2 ogórki kiszone
2 ogórki konserwowe
1 papryka czerwona (duża)
1 papryka żółta (duża)
1 puszka nerkowca
Trochę szczypiorku
W/w składniki (oprócz ryżu i fasoli) drobno pokroić, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem Hellmann's Babuni.



SAŁATKA Z NERKOWCA

Proporcje wg uznania:
Nerkowiec
Dolna część pora
Twardy ser żółty starty na tarce na małe wiórki
Składniki (oprócz sera) drobno pokroić, wymieszać z majonezem Babuni i doprawić.



A to na koniec:


** 96
Ciepła zimowa sałatka
warzywa semi-weg; wegan; lakto-owo; lakto-weg; owo;
makrobiotyka

czas przyg: 00:15
czas gotowania: 00:15
czas oczekiwania podczas przyg: 00:00
czas oczekiwania przed podaniem: 00:00
stopień trudności: 1
szacunkowy koszt: 2
warianty :--nie
przystawka :--nie
danie główne:--tak
deser :--nie
uwagi: Sałatka ta smakuje szczególnie dobrze w zimie.

SKŁAD:
Liczba osób : 4
Sałatka:
HIJIKI wodorost 1 1/2 łyżki stołowej
Zielona FASOLA 145 g
Żółta fasola 145 g
RZODKIEWKI 2
KALAFIOR 255 g
RUKIEW wodna 7 pęczków
Pikle 1
lub inne marynowane warzywa 1

Dresing :
CYTRYNA 1/2
Wywar, w który gotowały się warzywa 1/2 szkl/ 120 ml
NASIONA Dyni 1 łyżka stołowa
MISO 1 łyżka stołowa
Ocet ryżowy 1 łyżka stołowa
Mirin 1 łyżeczka
PIETRUSZKA 1 nać
lub SZALOTKA 1

SKŁAD:
Liczba osób : 6
Sałatka:
HIJIKI wodorost 2 1/4 łyżki stołowej
Zielona FASOLKA 215 g
Żółta fasola 215 g
RZODKIEWKI 3
KALAFIOR 370 g
RUKIEW wodna 10 pęczków
Pikle 1 1/2
lub inne marynowane warzywa 1 1/2

Dresing :
CYTRYNA 3/4
Wywar, w którym gotowały się warzywa 3/4 szkl/ 180 ml
NASIONA dyni 1 1/2 łyżki stołowej
MISO 1 1/2 łyżki stołowej
Ocet ryżowy 1 1/2 łyżki stołowej
Mirin 1 1/2 łyżeczki
PIETRUSZKA 1 1/2 łodyżki
lub SZALOTKA 1 1/2

SKŁAD:
Liczba osób : 8
Sałatka:
HIJIKI wodorost 3 łyżki stołowe
Zielona FASOLKA 285 g
Żółta fasola 285 g
RZODKIEWKI 4
KALAFIOR 510 g
RUKIEW wodna 14 pęczków
Pikle 2
lub inne marynowane warzywa 2

Dresing :
CYTRYNA 1
Wywar, w którym gotowały się warzywa 1 szkl/ 240 ml
NASIONA dyni 2 łyżki stołowe
MISO 2 łyżki stołowe
Ocet ryżowy 2 łyżki stołowe
Mirin 2 łyżeczki
PIETRUSZKA 2 łodyżki
lub SZALOTKI 2

SKŁAD:
Liczba osób : 12
Sałatka:
HIJIKI wodorost 4 1/2 łyżki stołowej
Zielona FASOLKA 425 g
Żółta fasola 425 g
RZODKIEWKI 6
KALAFIOR 765 g
RUKIEW wodna 21 pęczków
Pikle 3
lub inne marynowane warzywa 3

Dresing :
CYTRYNA 1 1/2
Wywar, w którym gotowały się warzywa 1 1/2 szkl/ 350 ml
NASIONA dyni 3 łyżki stołowe
MISO 3 łyżki stołowe
Ocet winny 3 łyżki stołowe
Mirin 3 łyżeczki
PIETRUSZKA 3 łodyżki
lub SZALOTKI 3

PRZYBORY:
GARNEK
Cedzak
Duży, szeroki NÓŻ kuchenny
DESKA do krojenia
Łyżka cedzakowa
Miska sałatkowa lub półmisek
OBIERAK do cytrusów
SURIBACHI, lub moździerz i tłuczek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Liście wodorostu hijiki zalej wodą i gotuj przez 15- 20 minut. Następnie
zdejmij z ognia i odcedź. *POKRÓJ* fasolki na kawałki o wielkości 3 cm.
Wymyj i potnij rzodkiewki na medaliony. *POŁAM* kalafior na
różyczki. Posiekaj rukiew. Zagotuj w garnku wodę i, zaczynając od
najmniej, a kończąc na najbardziej aromatycznych, sparz w niej po kolei
wszystkie warzywa, a następnie zahartuj je.
Żółta fasolka szparagowa: parz przez 3 minuty.
Zielona fasolka: parz przez 3 minuty.
Kalafior: parz przez 2 minuty.
Rzodkiewki: parz przez 1 minutę.
Rukiew: parz przez 1/2 minuty.
Następnie łyżką cedzakową wyjmij warzywa z wody. Wywar z
gotowania odstaw na bok. Posiekaj pikle. Warzywa możesz ułożyć na
półmisku lub wymieszać razem w misce sałatkowej. Na koniec dodaj
pikle i hijiki.

Przygotowanie dressingu:
Zetrzyj skórkę z cytryny. Przysmaż na patelni nasiona dyni. Skórkę z
cytryny, wywar z gotowania, miso, ryż, ocet i mirin włóż do suribachi i
utrzyj. Możesz dodać także posiekaną pietruszkę lub małe, zielone
cebulki. Sałatkę polej dressingiem.


Pozdrawiam świątecznie. :-) Gdybyś miał ochotę na inne potrawy
niż sałatki, daj znać, mam jeszcze przepis na lasagne np. :-)

--
Pozdrowieństwa,
Scally
http://www.modus-vivendi.w.pl


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.12 Radzio
22.12 Scalamanca
22.12 jano
22.12 Scalamanca
23.12 Abraham
23.12 Abraham
23.12 Scalamanca
23.12 Scalamanca
23.12 Abraham
23.12 Piotr Zawadzki
23.12 Zbigniew Andrzej Gintowt
23.12 Radzio
23.12 Radzio
23.12 Scalamanca
23.12 Scalamanca
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
is it live this group at news.icm.edu.pl
Witam
Zlecę wykonanie takiego chodzika
Czy mozna mieszkać w lokalu użytkowym
karta parkingowa
stuck puck
Chodzik 3 kołowy
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem