Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bezwodny tłuszcz mleczny a masło klarowane

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bezwodny tłuszcz mleczny a masło klarowane

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2013-12-21 19:12:23

Temat: Bezwodny tłuszcz mleczny a masło klarowane
Od: pwz <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Sezon smażeń rozpoczęty, a ja napotkałem na swej drodze coś pt. "Masło
klarowane* //*nazwa zwyczajowa bezwodnego tłuszczu mlecznego" (producent
nieistotny, chodzi o zasadę). Czym jest masło klarowane - wiem
(patelnia, masło, zbieramy pianę itd.), do czego się używa również wiem.
ALE zastanawia mnie, czy to co jest sprzedawane w sklepie pod tą nazwą,
to jest rzeczywiście _masło_ i czy jest faktycznie _klarowane_? W
składzie (z gwiazdką z małymi literkami) ma bowiem napisane, że składa
się "bezwodnego tłuszczu mlecznego".
Wiem, jestem przeczulony, bo zawsze kiedy producent daje do wyrobów
spożywczych jakieś "gwiazdki" i "małe literki" oraz używa słów w stylu:
"zwyczajowo, tak jak, zupełnie jak" itp., włącza mi się czerwone światełko.

Zatem drodzy BiSwK krótko zapytuję: czy to co jest sprzedawane jako
"Masło klarowane" to faktycznie jest masło klarowane, czy też jest takim
masłem jak "świeże śmietankowe" czy inna "ekstra osełka"?

Pozdr
pwz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2013-12-21 19:41:43

Temat: Re: Bezwodny tłuszcz mleczny a masło klarowane
Od: "cef" <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

pwz wrote:

> Zatem drodzy BiSwK krótko zapytuję: czy to co jest sprzedawane jako
> "Masło klarowane" to faktycznie jest masło klarowane, czy też jest
> takim masłem jak "świeże śmietankowe" czy inna "ekstra osełka"?

W dobie "smalczyku roślinnego", to nigdy nie wiesz co
jest w opakowaniu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2013-12-21 21:32:22

Temat: Re: Bezwodny tłuszcz mleczny a masło klarowane
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 21 Dec 2013 19:12:23 +0100, pwz napisał(a):

> Zatem drodzy BiSwK krótko zapytuję: czy to co jest sprzedawane jako
> "Masło klarowane" to faktycznie jest masło klarowane, czy też jest takim
> masłem jak "świeże śmietankowe" czy inna "ekstra osełka"?

http://mimo-za-monika.blogspot.com/2012/05/maso-klar
owane-dla-zabieganych.html
Smażyłam na tym rydze - smak i zapach jak należy, wygląda, że to masło. Ale
człek nigdy pewności miał nie będzie. Według mnie za tanie (w porównaniu z
masłem ekstra), żeby to było lite masło...
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak przechować matiasy?
Prace ręczne za miast kuchni, bo nie ma grupy
Ananas1.02 instaluje się tam gdzie dotąd nie działał
do czego zlać nalewkę, uzupełnienie.
Nalot na grzybach

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »