« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-05 17:45:39
Temat: Bigos - nowa relacjaZachęcona relacją Pani Duszczyńskiej, postanowiłam też zrobić bigos na
oczach PT Publiczności.
2 kg kapusty kiszonej poszło do gara (nawet specjalnie tego nie cięłam, ot
tak trochę).
Ziele angielskie, pieprz i liść laurowy - wszystkiego dość bogato
I zaczynam od boczku wędzonego - skóry osobno lub w blokach, reszta w kostce
dość grubej.
Lu je do gara.
2 cebule duże pocięte na kosteczki i zesmażone na patelni.
I teraz na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Za oknem mróz, więc szoking
ekologiczny gotowy.
Ale bigos ma być gotowy na jutrzejszy wieczór, bo mi język ucieka.
ziuta
--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-05 18:09:50
Temat: Re: Bigos - nowa relacja
Użytkownik "ścierwo" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c2aeeg$kjp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zachęcona relacją Pani Duszczyńskiej, postanowiłam też zrobić bigos na
> oczach PT Publiczności.
Po namyśle dodałam kilkanaście talarków kiełbasy Senatorskiej - podwędzonej
mocno i obsuszonej.
Kapusta się prychci, smaki ma dobre, boczek ją maceruje swym tłuszczem
ziuta
--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-05 18:17:25
Temat: Re: Bigos - nowa relacja
Użytkownik "ścierwo" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c2aeeg$kjp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zachęcona relacją Pani Duszczyńskiej, postanowiłam też zrobić bigos na
> oczach PT Publiczności.
Grzyby umyte pod silnym strumieniem wody - w tym celu przytykam kran
palcem - aby wypłukac piasek wrzucone do mleka i muszą się trochę napić.
ziuta
--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-05 18:49:56
Temat: Re: Bigos - nowa relacja
Użytkownik "ścierwo" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c2agd5$55i$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "ścierwo" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:c2aeeg$kjp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Zachęcona relacją Pani Duszczyńskiej, postanowiłam też zrobić bigos na
> > oczach PT Publiczności.
> Grzyby umyte pod silnym strumieniem wody - w tym celu przytykam kran
> palcem - aby wypłukac piasek wrzucone do mleka i muszą się trochę napić.
19.40 - Grzyby poszły w bigos
ziuta
--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-05 19:21:50
Temat: Re: Bigos - nowa relacjaścierwo ( d...@w...pl ) napisał:
> 19.40 - Grzyby poszły w bigos
> ziuta
Bez moczenia?
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-05 19:26:34
Temat: Re: Bigos - nowa relacja
Użytkownik "ścierwo" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c2aeeg$kjp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zachęcona relacją Pani Duszczyńskiej, postanowiłam też zrobić bigos na
> oczach PT Publiczności.
Dodałam polską śliwkę wędzoną - trzymam je w lodówce w zakręconym słoiku od
Wigilli, specjalnie na takie okazje. Zaraz będe wyłanczać podgrzewanie. Czy
od razu wyrzucić na balkon?
z
--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."
iuta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-05 19:26:46
Temat: Re: Bigos - nowa relacjaścierwo ( d...@w...pl ) napisał:
> Po namyśle dodałam kilkanaście talarków kiełbasy Senatorskiej -
> podwędzonej mocno i obsuszonej.
Na 2kg kapuchy - tylko kilkanaście talarków kiełbasy i to podsuszonej???
A jakieś mięsiwo? Tego to w bigosie nie powinno zabraknąć;)
Nie zapomnij o śliwkach suszonych i... winie:)))
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-05 19:32:49
Temat: Re: Bigos - nowa relacja
Użytkownik "Iwona" <i...@W...pl> napisał w wiadomości
news:c2akah$dmk$1@absinth.dialog.net.pl...
> ścierwo ( d...@w...pl ) napisał:
> > Po namyśle dodałam kilkanaście talarków kiełbasy Senatorskiej -
> > podwędzonej mocno i obsuszonej.
> Na 2kg kapuchy - tylko kilkanaście talarków kiełbasy i to podsuszonej???
> A jakieś mięsiwo? Tego to w bigosie nie powinno zabraknąć;)
> Nie zapomnij o śliwkach suszonych i... winie:)))
No to ciągle jest eksperyment - poszukiwanie swojego smaku. Tym razem
wymyśliłam, ze zacznę od boczku wędzonego, aby zatłuścić kapustę. Śliwka
suszona już jest - jedna słownie mówiąc.
Mięso jutro - za późno?
Wino... a bez wina się nie obejdzie?
A jak wino to ile?
ziuta
--
----- Original Message -----
From: "Magdalena Bassett" <m...@o...com>
Sent: Thursday, February 12, 2004 8:07 PM
"to otwarta grupa i skoro ja moge tu pisac, to i scierwo tez moze."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-05 19:33:30
Temat: Re: Bigos - nowa relacjaścierwo ( d...@w...pl ) napisał:
> Dodałam polską śliwkę wędzoną - trzymam je w lodówce w zakręconym słoiku
> od Wigilli, specjalnie na takie okazje. Zaraz będe wyłanczać podgrzewanie.
To ile czasu gotowałaś to coś, co nazywasz bigosem?
> Czy od razu wyrzucić na balkon?
A nie do śmietnika?
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-05 19:39:13
Temat: Re: Bigos - nowa relacjaścierwo ( d...@w...pl ) napisał:
> No to ciągle jest eksperyment - poszukiwanie swojego smaku. Tym razem
> wymyśliłam, ze zacznę od boczku wędzonego, aby zatłuścić kapustę.
To twój eksperyment...
>Śliwka suszona już jest - jedna słownie mówiąc.
Jedna, też fajnie.
> Mięso jutro - za późno?
Ciekawe...
> Wino... a bez wina się nie obejdzie?
Obejdzie.
> A jak wino to ile?
Nie pytasz jakie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |