Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Błędy przy pieczeniu chleba pszennego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Błędy przy pieczeniu chleba pszennego

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 174


« poprzedni wątek następny wątek »

121. Data: 2015-02-11 20:36:44

Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnmdnb84.8ag.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Pszemol napisał:
>
>>> Od czego się włączy? Od popiołu? On nie jest niezbędny, wręcz
>>> przeciwnie.
>>
>> Myślałem że liść zostawiony pod chlebem w czasie pieczenia w dużej
>> temperaturze zwęgli się i zadymi piekarnik a może całą kuchnię nawet.
>
> Coś, co ma kontakt z chebem, nie może się zwęglić -- bo i chleb wtedy
> by się spalił.

Z jednej strony masz rację, ale myślałem że liść będzie ciut wystawał
spod chleba - a jak podsypuję kamień do pizzy mąką to ona lubi się
zwęglić w czasie pieczenia - pewnie z tego powodu że ciasto ma w sobie
zawartość pewną wody a mąka dużo mniej, więc jej temperatura wyższa.

> Piecze się też w formach drewnianych czy jakichś koszykach
> wiklinowych. W piekarni, gdzie sam robię zakupy, mają takie różne małe
> chlebki wypiekane w foremkach-koszyczkach zrobionych z cienkiego wióra
> drewnianego, z takiego forniru. Wypiek dostaje się razem z formą.

Nie miałem pojęcia o tym - myślałem że te koszyki wiklinowe
czy z klejonych wiór to się używa tylko do ostatecznego formowania
bochenków a potem przed pieczeniem wyrzuca się bochenek
z takiego koszyka albo na blachę albo na kamień i do piekarnika...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


122. Data: 2015-02-11 20:44:29

Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:3d0pjpo0k0j8.meo2der84bli.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 11 Feb 2015 12:21:52 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1c646mmcm0iv0$.14173901rfz7f.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 11 Feb 2015 11:51:26 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> W sumie to nie bardzo rozumiem czemu efekt wyciągnięty z takiego
>>>> pieca miałby się różnić od efektu z naszego współczesnego,
>>>> elektrycznego
>>>> piekarnika - czyżby chodziło o zawartość spalin w powietrzu otaczającym
>>>> takie ciasto i przenikających do jego wilgotnej powietrzchni??
>>>> Takie spaliny muszą być dosyć aktywne chemicznie, zwłaszcza w pierwszej
>>>> fazie gdy drewno daje dużo dymu przy spalaniu... może o to chodzi?
>>>
>>> Tak samo się różni,jak smażenie na blaszanej patelni i na żeliwnej.
>>> Czaisz?
>>
>> Nie.
>
> No cóż, może Ci tu ktoś wytłumaczy więc, bo ja wysiadam wobec takiej
> ignorancji.

Ależ nie hamuj się - powiedz mi gdzie widzisz związek pomiędzy różnicą
chleba z pieca chlebowego i piekarnika w którym lezy na kamieniu
z różnicą w smażeniu na żeliwnej patelni i na blaszanej... Ciekawi mnie
co Ci się między tymi dwiema rzeczami pokojarzyło w głowie...
Inny grupowicz nie bardzo będzie w stanie wytłumaczyć mi Twoje
własne skojarzenia jak Ty sama.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


123. Data: 2015-02-11 20:47:27

Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .02.2015 o 20:30 XL <i...@g...pl> pisze:

> Dnia Tue, 10 Feb 2015 15:50:25 +0100, Trefniś napisał(a):
>
>> Po zastanowieniu - dużym nakładem pracy dałoby się też ciasto francuskie
>> na oleju zrobić.
>
> Raczej nie. Listkowanie ciasta uzyskuje się poprzez warstwowy układ mąki
> i
> tłuszczu w konsystencji stałej - a olej po prpstu od razu wnika w mąkę we
> wszystkich kierunkach i nie ma mowy o "listkach".

U Ciebie to kwestia braku wyobraźni i może doświadczenia.
Ja twierdzę, że ciasto francuskie na oleju da się zrobić.
Tylko raczej nie widzę w tym sensu - zatem nie spróbuję.

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


124. Data: 2015-02-11 20:54:15

Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 11 Feb 2015 19:53:32 +0100, krys napisał(a):

> Ty to masz profesjonalne podejscie do wypieków...

...i PE-HA ma :-}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


125. Data: 2015-02-11 21:00:12

Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan Pszemol napisał:

>>> Myślałem że liść zostawiony pod chlebem w czasie pieczenia w dużej
>>> temperaturze zwęgli się i zadymi piekarnik a może całą kuchnię nawet.
>>
>> Coś, co ma kontakt z chebem, nie może się zwęglić -- bo i chleb wtedy
>> by się spalił.
>
> Z jednej strony masz rację, ale myślałem że liść będzie ciut wystawał
> spod chleba - a jak podsypuję kamień do pizzy mąką to ona lubi się
> zwęglić w czasie pieczenia - pewnie z tego powodu że ciasto ma w sobie
> zawartość pewną wody a mąka dużo mniej, więc jej temperatura wyższa.

Piecze się ciasta (keks na przykład) w formach wyłożonych papierem.
Ten papier też wystaje z formy. Ale nie zwęgla się. Chleb na liściu
z powodzeniem można w piekarniku upiec.

>> Piecze się też w formach drewnianych czy jakichś koszykach wiklinowych.
>> W piekarni, gdzie sam robię zakupy, mają takie różne małe chlebki
>> wypiekane w foremkach-koszyczkach zrobionych z cienkiego wióra
>> drewnianego, z takiego forniru. Wypiek dostaje się razem z formą.
>
> Nie miałem pojęcia o tym - myślałem że te koszyki wiklinowe
> czy z klejonych wiór to się używa tylko do ostatecznego formowania
> bochenków a potem przed pieczeniem wyrzuca się bochenek
> z takiego koszyka albo na blachę albo na kamień i do piekarnika...

Te małe chlebki, to realny współczesny wypiek. Formy z wióra osikowego,
tego samego, co do krycia dachów. Osobne formy tylko do wyrastania
też istnieją. A czy się piecze też w wiklinie -- tego do końca pewnien
nie jestem, ale coś kojarzę z dalekiej przeszłości bochenek z dobrze
odciśniętą plecionką.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


126. Data: 2015-02-11 21:04:06

Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 11 Feb 2015 13:14:27 -0600, Pszemol napisał(a):

> Myślałem że liść zostawiony pod chlebem w czasie pieczenia w dużej
> temperaturze zwęgli się i zadymi piekarnik a może całą kuchnię nawet.

Ma wydzielać parę pod ciastem, żeby je od spodu ochładzać, zapobiegając
spieczeniu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


127. Data: 2015-02-11 21:13:48

Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 11 Feb 2015 13:44:29 -0600, Pszemol napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:3d0pjpo0k0j8.meo2der84bli.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 11 Feb 2015 12:21:52 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:1c646mmcm0iv0$.14173901rfz7f.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Wed, 11 Feb 2015 11:51:26 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>
>>>>> W sumie to nie bardzo rozumiem czemu efekt wyciągnięty z takiego
>>>>> pieca miałby się różnić od efektu z naszego współczesnego,
>>>>> elektrycznego
>>>>> piekarnika - czyżby chodziło o zawartość spalin w powietrzu otaczającym
>>>>> takie ciasto i przenikających do jego wilgotnej powietrzchni??
>>>>> Takie spaliny muszą być dosyć aktywne chemicznie, zwłaszcza w pierwszej
>>>>> fazie gdy drewno daje dużo dymu przy spalaniu... może o to chodzi?
>>>>
>>>> Tak samo się różni,jak smażenie na blaszanej patelni i na żeliwnej.
>>>> Czaisz?
>>>
>>> Nie.
>>
>> No cóż, może Ci tu ktoś wytłumaczy więc, bo ja wysiadam wobec takiej
>> ignorancji.
>
> Ależ nie hamuj się - powiedz mi gdzie widzisz związek pomiędzy różnicą
> chleba z pieca chlebowego i piekarnika w którym lezy na kamieniu
> z różnicą w smażeniu na żeliwnej patelni i na blaszanej... Ciekawi mnie
> co Ci się między tymi dwiema rzeczami pokojarzyło w głowie...
> Inny grupowicz nie bardzo będzie w stanie wytłumaczyć mi Twoje
> własne skojarzenia jak Ty sama.

szkoda słów.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


128. Data: 2015-02-11 21:14:19

Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-02-11 19:53, obywatel krys uprzejmie donosi:
> Pszemol wrote:
> Ty to masz profesjonalne podejscie do wypieków...
> Ja to prosta kobieta jestem - zaraz wyciągam zakwas z lodówki, podzielę
> podkarmię, zostawię na noc. Rano wyrobię ciasto, zostawię na jakiś czas,
> krótko zagniotę po raz drugi, wciepnę do blaszek, wrzucę do piekarnika pod
> mokrą ścierę i poczekam, aż wyrośnie ( trochę pewnie popedzę gorąca wode
> wstawiona na dno piekarnika). Jak dojdzie do bgrzegów blaszek, wyciagnę,
> odpalę piekarnik i poczekam, az sie woda w nim zagotuje, potem jeszcze 1,5h
> i chlebek do studzenia.

Na technologa się więc nie nadajesz.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


129. Data: 2015-02-11 21:14:34

Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 11 Feb 2015 20:47:27 +0100, Trefniś napisał(a):

> U Ciebie to kwestia braku wyobraźni i może doświadczenia.
> Ja twierdzę, że ciasto francuskie na oleju da się zrobić.

Może na tym uwodornionym - to tak 333333-]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


130. Data: 2015-02-11 21:16:34

Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-02-11 19:15, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
> news:54db9629$0$2179$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia 2015-02-11 13:39, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:s4q0r1y6alt5$.1bcvehdbjkask$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 10 Feb 2015 17:21:01 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>
>>>>> Znowu wydaje Ci się że mnie "przyłapałaś" na błędzie, tak jak parę
>>>>> chwil
>>>>> temu na jakiejś sprzeczności, ale to znowu tylko złudzenie... :-)
>>>>
>>>> TAK!
>>>> 3333-)
>>>
>>> To fascynujące jak Ty za wszelką cenę, łącznie z ryzykiem totalnej
>>> kompromitacji i wystawieniem się na publiczne pośmiewisko, starasz się
>>> wszystkich tu przekonać (łącznie ze sobą samą) o swojej nieomylności,
>>> mimo że oczywiste jest dla wszystkich że w dyskusji o pH wyskoczyłaś
>>> jak Filip z konopii o zawartości cukru w soku...
>>>
>>> Słyszałaś powiedzonko "Errare humanum est"?
>>> Błądzenie jest rzeczą ludzką!
>>>
>>> To nic że pomyliłaś się - jesteś tylko człowiekiem a nie jakimś
>>> fantastycznym, nieomylnym bogiem - każdemu z nas się to zdarza!
>>>
>>> Pomyłka tu czy tam nie świadczy o tym że jesteś jakimś debilem -
>>> nikt nie może być ekspertem w każdej dziedzinie - to normalne.
>>> Nikt tego po Tobie nie oczekuje, nawet od XL-ki/nauczycielki!
>>>
>>> Człowiek zwykle wychodzi z lepszą twarzą gdy się do pomyłki
>>> szybko przyzna niż gdy brnie dalej w zaparte, wbrew oczywistym
>>> dowodom swojej pomyłki... Przemyśl to sobie na przyszłość...
>>
>> Pan od wczoraj na juznetach?
>
> Od przedwczoraj :-) A dokładniej to tak od drugiej połowy 1997 roku...
> Ale z tym okazem jakoś nie miałem chyba wcześniej przyjemności ;-)

A to udanej zabawy życzę.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 12 . [ 13 ] . 14 ... 18


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak się ma tycie i szczuplenie do E= mc kwadrat?
ciekawostka kulinarna
gęsi pipek
gold dust and bars for sale
Re: Sterylna kuchnia Ikselki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »