Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gdyby ktoś chcial zmierzyć pH swojego chlebowego zakwasu lub pH swojego ciasta...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gdyby ktoś chcial zmierzyć pH swojego chlebowego zakwasu lub pH swojego ciasta...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2015-02-11 13:52:25

Temat: Gdyby ktoś chcial zmierzyć pH swojego chlebowego zakwasu lub pH swojego ciasta...
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

... to tu znajdzie ciekawe rzeczy na temat tego jak tego pomiaru
dokonać oraz tego ile to pH powinno wynosić:
http://www.nyx.net/~dgreenw/howdoesonemeasurethephof
so.html

Aby uprzedzić protesty - nie sugeruję że nie można upiec
świetnego bochenka chleba bez mierzenia pH - bynajmniej!

Ale pH może być użyte jako jedno z wielu "narzędzi diagnostycznych"
pomagających ocenić kiedy?, czy już?, dlaczego?, itp...

Więc jeśli ktoś jest ciekaw i ma z jakiegoś innego powodu
już dostępny sprzęt do takich pomiarów to zapraszam do
mierzenia i podzielenia się tą informacją z innymi piekarzami :-)

Powodzenia! :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Jak się ma tycie i szczuplenie do E= mc kwadrat?
ciekawostka kulinarna
gęsi pipek
gold dust and bars for sale

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Siadło światełko w kuchence mikrofalowej Haier
Nóż
ciekawa książka
Idzie Wielkanoc
Naczynia z kamionki do kiszenia kapusty / ogórków

zobacz wszyskie »