« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2006-06-20 06:13:26
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzamiDariusz K. Ladziak schrieb:
>> "...Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami i nie przestrzegają podstawowych
>> zasad higieny w kuchni.
>> Prawie połowa spośród 1000 ankietowanych Brytyjczyków nie wie, jak
>> prawidłowo gotować mięso i często obrabia je na tej samej desce, co warzywa,
>> ryzykując poważne zatrucie pokarmowe..."
>
> A to mieso ma byc na tatara czy na kotlet schabowy? Bo jak tatara
> trzeba robic na czystej, dobrze wyparzonej desce 9bo dalej na surowo
> sie to je) tak schabowego idzie na dobrze wytartej podlodze rozklepac
> - p[ozniejsza obrobka termiczna wszelakie mikroby ubije...
jak robisz tatara by go zaraz zjeść (30 minut do godziny), to wyparzanie
deski też możesz sobie darować. Tylko ze względów organoleptycznych
deska powinna być czysta.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2006-06-20 08:04:26
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e76lgm$73b$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Ty, ujnionista, a dlaczego kotlecik i kaszanka unijna truje lub zaraża?
Gosciu przestan mi moze laskawie "gebe dorabiac", guzik wiesz co mi sie
politycznie podoba lub nie, ja o twoich "medalach" i zajetych miejscach na
innej grupie tutaj nie pisze. A unia to oczywiscie ,tylko nie ten kontynent
i wiek i tak tego nie zrozumiesz .
Nie pozdrawiam
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2006-06-20 08:06:20
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami
"yuras" <p...@o...eu> wrote in message
news:e78abc$805$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e76lgm$73b$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Ty, ujnionista, a dlaczego kotlecik i kaszanka unijna truje lub zaraża?
>
> Gosciu przestan mi moze laskawie "gebe dorabiac", guzik wiesz co mi sie
> politycznie podoba lub nie, ja o twoich "medalach" i zajetych miejscach na
> innej grupie tutaj nie pisze. A unia to oczywiscie ,tylko nie ten
> kontynent i wiek i tak tego nie zrozumiesz .
> Nie pozdrawiam
> juras
A bo jakoś tak wystartowałes do mnie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2006-06-20 08:08:03
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e78aak$atg$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Gosciu przestan mi moze laskawie "gebe dorabiac", guzik wiesz co mi sie
>> politycznie podoba lub nie, ja o twoich "medalach" i zajetych miejscach
>> na innej grupie tutaj nie pisze. A unia to oczywiscie ,tylko nie ten
>> kontynent i wiek i tak tego nie zrozumiesz .
>> Nie pozdrawiam
>> juras
>
> A bo jakoś tak wystartowałes do mnie...
Gdzie i kiedy, nie pij od rana.
(;-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2006-06-20 11:12:04
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzamiUżytkownik "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> napisał w wiadomości
news:e771g5$gf6$1@news.onet.pl...
> W "jadłodajniach" osobne do mięsa i warzyw to standard.
> Osobne i to ma sens.
> Drewniane deski - osobno do mięsa i warzyw - wg mnie mają sens
> w specyficznych sytuacjach. Zbiorowe żywienie
> (wymóg) i nieświadomi.
Owszem.
Na obozach zawsze o to dbaliśmy, nawet więcej niż 2 deski, prawidłowo
oznakowane.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2006-06-20 12:12:33
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e769d2$h3k$1@news.onet.pl...
(..)
> Pytanie jeszcze, co to znaczy "prawidłowo ugotować".
tzn tak, zeby caly produkt osiagnal temp zabijajaca pozostajace tam
wredoty :)
> Moze ankieterzy sa w błędzie? A mięso i warzywa obrabiam na tej samej
> desce. Wynik zatruć - 0.
do pierwszego razu.
> Nie idiociejmy.
przejdz sie do szpitala chorob zakaznych, i zrob ankiete na
temat zatruc pokarmowych.
iwon(K)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2006-06-20 12:18:08
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami
"Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:e78onh$4ap$1@news.onet.pl...
> "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
> news:e769d2$h3k$1@news.onet.pl...
> (..)
>> Pytanie jeszcze, co to znaczy "prawidłowo ugotować".
>
> tzn tak, zeby caly produkt osiagnal temp zabijajaca pozostajace tam
> wredoty :)
>
>> Moze ankieterzy sa w błędzie? A mięso i warzywa obrabiam na tej samej
>> desce. Wynik zatruć - 0.
>
> do pierwszego razu.
>
>> Nie idiociejmy.
>
> przejdz sie do szpitala chorob zakaznych, i zrob ankiete na
> temat zatruc pokarmowych.
>
>
> iwon(K)a
Miałem salmonnelozę w domu - kroiłem nożem żołądki drobiowe a później deskę
i nóż wymyłem i kroiłem kiełbasę do zjedzenia z chlebem, bez obróbki
termicznej. W trzy dni stracilem na wadze 12kg. Ledwo wyszedłem z tego
tyfusu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2006-06-20 12:24:51
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e78p66$k81$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Miałem salmonnelozę w domu - kroiłem nożem żołądki drobiowe a później
> deskę i nóż wymyłem i kroiłem kiełbasę do zjedzenia z chlebem, bez obróbki
> termicznej. W trzy dni stracilem na wadze 12kg. Ledwo wyszedłem z tego
> tyfusu...
Szkoda.
m.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2006-06-20 12:29:59
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzamiUżytkownik "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e78onh$4ap$1@news.onet.pl...
> "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
> news:e769d2$h3k$1@news.onet.pl...
> (..)
>> Pytanie jeszcze, co to znaczy "prawidłowo ugotować".
>
> tzn tak, zeby caly produkt osiagnal temp zabijajaca pozostajace tam
tzn. jaką temparaturę? Jak to sprawdzić w warunkach domowych?
Pewnie durny ankieter się pytał, czy ktos je krwistego befsztyka i od razu
"nie umie gotować", bo "za niska tem. w środku ięska". Tak samo pewnie
zostaliby sklasyfikowani WSZYSCY Polacy, którzy choć raz przyrządzili
tatara. No bo jedli SUROWE MIĘSO.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2006-06-20 12:44:03
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e78pj7$7lc$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:e78onh$4ap$1@news.onet.pl...
>> "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:e769d2$h3k$1@news.onet.pl...
>> (..)
>>> Pytanie jeszcze, co to znaczy "prawidłowo ugotować".
>>
>> tzn tak, zeby caly produkt osiagnal temp zabijajaca pozostajace tam
>
> tzn. jaką temparaturę? Jak to sprawdzić w warunkach domowych?
mozna sprawdzic na necie jesli chodzi o mieso, a jak sprawdzic
- wystarczy kupic termometr i wbic go cialo miesne ;))
http://whatscookingamerica.net/Information/MeatTempe
ratureChart.htm
http://www.allqa.com/HamburgerCooking.htm
> Pewnie durny ankieter się pytał, czy ktos je krwistego befsztyka i od razu
> "nie umie gotować", bo "za niska tem. w środku ięska". Tak samo pewnie
> zostaliby sklasyfikowani WSZYSCY Polacy, którzy choć raz przyrządzili
> tatara. No bo jedli SUROWE MIĘSO.
no niektorzy to nawet wlosnicy dostali jak sie najedli takim
tatarkiem.
iwon(k)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |