| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-02-08 21:07:10
Temat: Re: Burger
Le mercredi 8 février 2006 ŕ 19:19:13, dans <dsdcmu$8i8$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> ...ciach...
>> Wydaje mi sie ze konfuzjonujesz z tatarem...
> ...ciach...
>>
>> Ewcia
>>
> Witam,
> ja przepraszam, że nie w temacie ale co oznacza "konfuzjonować"?
To jest takie specjalne slowko, zeby uczestnicy prc mogli stawiac
pytania :)
> Jeżeli
> można to poproszę jakąś definicję i z jakiego to języka.
Z laciny Kmicicowej : "konfuzja"
(a to z francuskiego)
Milego kmicicowania ;)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-02-08 23:37:33
Temat: Re: BurgerEwa (siostra Ani) N. napisał(a):
> tapta wrote:
>
>> Z tego co pamiętam, jest to mielona wołowina
>
> Wydaje mi sie ze konfuzjonujesz z tatarem... Do burgerow uzywa sie
> siekanej wolowiny, soli i pieprzu.
Czujac sie skonfundowany brakiem swiadomosci co do znaczenia slowa
uzytego wespol z tatarem powiem tylko, ze jest pewna paralela pomiedzy
tatarem i hamburgerem. I jeden i drugi powinien byc z wolowiny, z dobrej
jakosciowo jej czesci i oczywiscie powinien byc siekany a nie mielony.
Nie mozna jedna dopuscic by forma przeslonila nam istote rzeczy - tatara
mozna zrobic w warunkach partyzanckich z mielonego miesa sprzedawanego
na wage. Hamburgera takoz. :)
> pomidora, troche majonezu ewentualnie. Osobiscie traktuje moje burgery
> kleksem majonezu z wsiekana wen szalotka.
Znaczy przed smazeniem do miecha dajesz kleksa majonezu i wsiekana cebulke?
> Normalnie (eM eL, potwierdzasz ?) jest jeszcze plasterek kiszonego ogorka.
Kiszonego? A nie korniszona?
--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-02-08 23:57:06
Temat: Re: Burger
Le jeudi 9 février 2006 ŕ 00:37:33, dans <dsdvcd$hk0$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>> pomidora, troche majonezu ewentualnie. Osobiscie traktuje moje burgery
>> kleksem majonezu z wsiekana wen szalotka.
> Znaczy przed smazeniem do miecha dajesz kleksa majonezu i wsiekana cebulke?
Skadze takie pomysly.. Po zmazeniu, po smazeniu !
>> Normalnie (eM eL, potwierdzasz ?) jest jeszcze plasterek kiszonego ogorka.
> Kiszonego? A nie korniszona?
U nas w Mac Donaldach dodaja kiszonego. I to jest jedyna siec ktora
dysponuje kiszonymi, buuu
ps. dlatego czekam na potwierdzenie faktu przez Amerykanina (np eM
eL.), korniszonow mamy tu od groma.... a kiszonych zero :-(
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-02-09 00:10:05
Temat: Re: BurgerEwa (siostra Ani) N. wrote:
> ps. dlatego czekam na potwierdzenie faktu przez Amerykanina (np eM
> eL.), korniszonow mamy tu od groma.... a kiszonych zero :-(
>
no wlasnie jesli chodzi o Ameryke to bylem tam jakis czas i nie
spotkalem sie z kiszonymi ogorkami. Wogole tam te ogorki sa jakies
dziwne, kazdy inczaczej smakuje. Nie tak jak u nas, albo korniszon, albo
kiszony.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-02-09 00:11:37
Temat: Re: BurgerEwa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Le jeudi 9 février 2006 ŕ 00:37:33, dans <dsdvcd$hk0$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>>>pomidora, troche majonezu ewentualnie. Osobiscie traktuje moje burgery
>>>kleksem majonezu z wsiekana wen szalotka.
>>Znaczy przed smazeniem do miecha dajesz kleksa majonezu i wsiekana cebulke?
>
> Skadze takie pomysly.. Po zmazeniu, po smazeniu !
Aj!... Teraz to zauwazylem - szalotka wsiekana do mazejonu, a nie
wszsystko razem do miecha :)
>>>Normalnie (eM eL, potwierdzasz ?) jest jeszcze plasterek kiszonego ogorka.
>>Kiszonego? A nie korniszona?
>
> U nas w Mac Donaldach dodaja kiszonego. I to jest jedyna siec ktora
> dysponuje kiszonymi, buuu
No wlasnie ldatego zem sie zdziwil, boc kiszony za wielka woda, to
raczej IMO rzadkosc?
> ps. dlatego czekam na potwierdzenie faktu przez Amerykanina (np eM
> eL.), korniszonow mamy tu od groma.... a kiszonych zero :-(
No wlasnie :)
--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-02-09 07:56:46
Temat: Re: BurgerEwa (siostra Ani) N. wrote:
>ps. dlatego czekam na potwierdzenie faktu przez Amerykanina (np eM
>eL.), korniszonow mamy tu od groma.... a kiszonych zero :-(
>
>
>
>
Sa w wiekszych supermarketach w okolicach zywnosci... koszernej ;) Ale
takze widzialam w carrefour przy port de saint cloud, w dziale zywnosci
polskiej, nawet maja tam nieglupi wybor.
Kot
____________________________________________________
_______
To help you stay safe and secure online, we've developed the all new Yahoo! Security
Centre. http://uk.security.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-02-09 08:39:46
Temat: Re: BurgerJaz napisa?(a):
> o sam burger. Wiec wystarczy sama wolowina z przyprawami, musze
Absolutnie nie dawaj jajka/bu?ki tartej, to nie mielone :)
Ale niewielka ilos'c' bardzo drobno posiekanej cebulki nie zaszkodzi.
Z przypraw, to proponuje; raczej zio?a prowansalskie, worcestershire,
posiekany czosnek i krople; tabasco.
Gdzies' wynalaz?em przepis na wersje; "azjatycka;" ;) i powiem, z.e
tez. jest dobre:
2 cze;s'ci sosu sojowego
1 cze;s'c' sherry
duz.o czosnku
mniej imbiru
Pozdr,
blue
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-02-09 10:09:38
Temat: Re: BurgerUzytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisal w
wiadomosci
> Mieso mielone 7% wymieszac z sola,
O co chodzi z tym "7%" ?
Jaki rodzaj miesiwa polacasz? I jak dasz soli, to mieso nie bedzie twarde?
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-02-09 15:59:07
Temat: Re: BurgerIwona_s wrote:
> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisal w
> wiadomosci
>
>
>>Mieso mielone 7% wymieszac z sola,
>
>
> O co chodzi z tym "7%" ?
> Jaki rodzaj miesiwa polacasz? I jak dasz soli, to mieso nie bedzie twarde?
>
Takie, ktore ma nie wiecej, niz 7% tluszczu. Ja dodaje soli do srodka -
jesli mieso jest dobre, to nie bedzie twarde. Jelsi jest gorsze, to sole
dopiero po usmazeniu.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-02-09 16:25:06
Temat: Re: BurgerJaz wrote:
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>
>> ps. dlatego czekam na potwierdzenie faktu przez Amerykanina (np eM
>> eL.), korniszonow mamy tu od groma.... a kiszonych zero :-(
W USA? kiszonych pelno, korniszonow mniej.
> no wlasnie jesli chodzi o Ameryke to bylem tam jakis czas i nie
> spotkalem sie z kiszonymi ogorkami.
Musiales obracac sie w innym towarzystwie :)
Wogole tam te ogorki sa jakies
> dziwne, kazdy inczaczej smakuje. Nie tak jak u nas, albo korniszon, albo
> kiszony.
Nie wiem, w jakich sklepach bywales. Kiszone ogorki sa latwo dostepne, w
kazdym sklepie i w kazdych delikatesach. Z korniszonami troche trudniej,
mozna je dostac w malutkich sloikach. Kiszone mozna kupic w sloikach,
pojedynczo, i do kanapki, prawie kazdy sandwich ma na dodatek cwiartke
kiszonego ogorka krojonego wzdluz.
Po angielsku nazywaja sie dill pickles. Jesli chcesz zobaczyc 81 roznych
sloikow kiszonych ogorkow w Stanach, to tu sa 3 strony :
http://www1.shopping.com/xGS-Dill_Pickles~NS-1~linki
n_id-7000541
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |