Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Burger

Grupy

Szukaj w grupach

 

Burger

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 31


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-02-08 21:07:10

Temat: Re: Burger
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mercredi 8 février 2006 ŕ 19:19:13, dans <dsdcmu$8i8$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :

> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> ...ciach...

>> Wydaje mi sie ze konfuzjonujesz z tatarem...

> ...ciach...
>>
>> Ewcia
>>

> Witam,
> ja przepraszam, że nie w temacie ale co oznacza "konfuzjonować"?

To jest takie specjalne slowko, zeby uczestnicy prc mogli stawiac
pytania :)

> Jeżeli
> można to poproszę jakąś definicję i z jakiego to języka.


Z laciny Kmicicowej : "konfuzja"
(a to z francuskiego)


Milego kmicicowania ;)
Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-02-08 23:37:33

Temat: Re: Burger
Od: zbigi <z...@s...motocykle.org> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> tapta wrote:
>
>> Z tego co pamiętam, jest to mielona wołowina
>
> Wydaje mi sie ze konfuzjonujesz z tatarem... Do burgerow uzywa sie
> siekanej wolowiny, soli i pieprzu.

Czujac sie skonfundowany brakiem swiadomosci co do znaczenia slowa
uzytego wespol z tatarem powiem tylko, ze jest pewna paralela pomiedzy
tatarem i hamburgerem. I jeden i drugi powinien byc z wolowiny, z dobrej
jakosciowo jej czesci i oczywiscie powinien byc siekany a nie mielony.
Nie mozna jedna dopuscic by forma przeslonila nam istote rzeczy - tatara
mozna zrobic w warunkach partyzanckich z mielonego miesa sprzedawanego
na wage. Hamburgera takoz. :)

> pomidora, troche majonezu ewentualnie. Osobiscie traktuje moje burgery
> kleksem majonezu z wsiekana wen szalotka.

Znaczy przed smazeniem do miecha dajesz kleksa majonezu i wsiekana cebulke?

> Normalnie (eM eL, potwierdzasz ?) jest jeszcze plasterek kiszonego ogorka.

Kiszonego? A nie korniszona?

--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-02-08 23:57:06

Temat: Re: Burger
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le jeudi 9 février 2006 ŕ 00:37:33, dans <dsdvcd$hk0$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

>> pomidora, troche majonezu ewentualnie. Osobiscie traktuje moje burgery
>> kleksem majonezu z wsiekana wen szalotka.

> Znaczy przed smazeniem do miecha dajesz kleksa majonezu i wsiekana cebulke?


Skadze takie pomysly.. Po zmazeniu, po smazeniu !

>> Normalnie (eM eL, potwierdzasz ?) jest jeszcze plasterek kiszonego ogorka.

> Kiszonego? A nie korniszona?

U nas w Mac Donaldach dodaja kiszonego. I to jest jedyna siec ktora
dysponuje kiszonymi, buuu

ps. dlatego czekam na potwierdzenie faktu przez Amerykanina (np eM
eL.), korniszonow mamy tu od groma.... a kiszonych zero :-(


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-02-09 00:10:05

Temat: Re: Burger
Od: Jaz <j...@U...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> ps. dlatego czekam na potwierdzenie faktu przez Amerykanina (np eM
> eL.), korniszonow mamy tu od groma.... a kiszonych zero :-(
>
no wlasnie jesli chodzi o Ameryke to bylem tam jakis czas i nie
spotkalem sie z kiszonymi ogorkami. Wogole tam te ogorki sa jakies
dziwne, kazdy inczaczej smakuje. Nie tak jak u nas, albo korniszon, albo
kiszony.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-02-09 00:11:37

Temat: Re: Burger
Od: zbigi <z...@s...motocykle.org> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Le jeudi 9 février 2006 ŕ 00:37:33, dans <dsdvcd$hk0$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
>>>pomidora, troche majonezu ewentualnie. Osobiscie traktuje moje burgery
>>>kleksem majonezu z wsiekana wen szalotka.
>>Znaczy przed smazeniem do miecha dajesz kleksa majonezu i wsiekana cebulke?
>
> Skadze takie pomysly.. Po zmazeniu, po smazeniu !

Aj!... Teraz to zauwazylem - szalotka wsiekana do mazejonu, a nie
wszsystko razem do miecha :)

>>>Normalnie (eM eL, potwierdzasz ?) jest jeszcze plasterek kiszonego ogorka.
>>Kiszonego? A nie korniszona?
>
> U nas w Mac Donaldach dodaja kiszonego. I to jest jedyna siec ktora
> dysponuje kiszonymi, buuu

No wlasnie ldatego zem sie zdziwil, boc kiszony za wielka woda, to
raczej IMO rzadkosc?

> ps. dlatego czekam na potwierdzenie faktu przez Amerykanina (np eM
> eL.), korniszonow mamy tu od groma.... a kiszonych zero :-(

No wlasnie :)

--
pozdrrrrowienia i... do zobaczenia na szlaku :)
zbigi [@:zbiegusek na wirtualnej polsce w domenie pl]
Bestyja, Sikorka, Jasiek w worku, Dudek na strychu i inne ;)
Nowy Janów - jeszcze blizej najwiekszej dziury w Europie ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-02-09 07:56:46

Temat: Re: Burger
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. wrote:

>ps. dlatego czekam na potwierdzenie faktu przez Amerykanina (np eM
>eL.), korniszonow mamy tu od groma.... a kiszonych zero :-(
>
>
>
>
Sa w wiekszych supermarketach w okolicach zywnosci... koszernej ;) Ale
takze widzialam w carrefour przy port de saint cloud, w dziale zywnosci
polskiej, nawet maja tam nieglupi wybor.

Kot


____________________________________________________
_______
To help you stay safe and secure online, we've developed the all new Yahoo! Security
Centre. http://uk.security.yahoo.com
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-02-09 08:39:46

Temat: Re: Burger
Od: bluescreen <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jaz napisa?(a):

> o sam burger. Wiec wystarczy sama wolowina z przyprawami, musze

Absolutnie nie dawaj jajka/bu?ki tartej, to nie mielone :)
Ale niewielka ilos'c' bardzo drobno posiekanej cebulki nie zaszkodzi.
Z przypraw, to proponuje; raczej zio?a prowansalskie, worcestershire,
posiekany czosnek i krople; tabasco.
Gdzies' wynalaz?em przepis na wersje; "azjatycka;" ;) i powiem, z.e
tez. jest dobre:
2 cze;s'ci sosu sojowego
1 cze;s'c' sherry
duz.o czosnku
mniej imbiru

Pozdr,

blue

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-02-09 10:09:38

Temat: Re: Burger
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisal w
wiadomosci

> Mieso mielone 7% wymieszac z sola,

O co chodzi z tym "7%" ?
Jaki rodzaj miesiwa polacasz? I jak dasz soli, to mieso nie bedzie twarde?

--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-02-09 15:59:07

Temat: Re: Burger
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Iwona_s wrote:
> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisal w
> wiadomosci
>
>
>>Mieso mielone 7% wymieszac z sola,
>
>
> O co chodzi z tym "7%" ?
> Jaki rodzaj miesiwa polacasz? I jak dasz soli, to mieso nie bedzie twarde?
>
Takie, ktore ma nie wiecej, niz 7% tluszczu. Ja dodaje soli do srodka -
jesli mieso jest dobre, to nie bedzie twarde. Jelsi jest gorsze, to sole
dopiero po usmazeniu.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-02-09 16:25:06

Temat: Re: Burger
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Jaz wrote:
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>
>> ps. dlatego czekam na potwierdzenie faktu przez Amerykanina (np eM
>> eL.), korniszonow mamy tu od groma.... a kiszonych zero :-(

W USA? kiszonych pelno, korniszonow mniej.

> no wlasnie jesli chodzi o Ameryke to bylem tam jakis czas i nie
> spotkalem sie z kiszonymi ogorkami.

Musiales obracac sie w innym towarzystwie :)

Wogole tam te ogorki sa jakies
> dziwne, kazdy inczaczej smakuje. Nie tak jak u nas, albo korniszon, albo
> kiszony.


Nie wiem, w jakich sklepach bywales. Kiszone ogorki sa latwo dostepne, w
kazdym sklepie i w kazdych delikatesach. Z korniszonami troche trudniej,
mozna je dostac w malutkich sloikach. Kiszone mozna kupic w sloikach,
pojedynczo, i do kanapki, prawie kazdy sandwich ma na dodatek cwiartke
kiszonego ogorka krojonego wzdluz.
Po angielsku nazywaja sie dill pickles. Jesli chcesz zobaczyc 81 roznych
sloikow kiszonych ogorkow w Stanach, to tu sa 3 strony :

http://www1.shopping.com/xGS-Dill_Pickles~NS-1~linki
n_id-7000541

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Uczta dla 4 facetow:)
czerwona soczewica
Sernik Judyty
Mrożone pieczywo do dalszej obróbki
ile wydajecie na jedzenie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »