Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bylo "Jakies inspiracje kulinarne"

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bylo "Jakies inspiracje kulinarne"

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-07 18:28:35

Temat: Bylo "Jakies inspiracje kulinarne"
Od: Grzegorz Adamski <g...@c...jussieu.fr> szukaj wiadomości tego autora

Mili Grupowicze,

Dzieki za przepisy, nieomieszkam sie nimi wesprzec.

W ramach rekopensaty podaje jeden z moich sposobow na baklazana.
Przepraszam ze nie mowie dokladnie ile, ale najlepiej wychodzi na oko
;-)

Skladniki:
baklazan - nie za duzy
jajko, ew. mleko,
maka (ok 1 lyzka)
ser do zapiekania pokrojony w plastry (rodzaj i ilosc wedle uznania, ale
duzo),
szynka w plastrach (mniej niz sera),
ulubiony sos pomidorowy,
oliwa
ziola (prowansalskie, bazylia, tymianek - co kto lubi), sol, pieprz lub
papryka

Zaczynamy od pokrojenia baklazana w cienkie plastry (grubosc do 1 cm),
solimy i odstawiamy na ok. 30 min do obciekniecia. Jak juz odcieknie i
wyraznie zmieknie, z jajka i maki robimy rzadkie ciasto (jak za geste
dodac mleka, ale nie za duzo), dodajemy ew. jakies ziola i pieprz. Na
patelni grzejemy olej. Suche plastry baklazana (reczniki papierowe
niodzowne) nalezy obmaczac w ciescie i wrzucic na goraca oliwe. Smarzymy z
obu stron na zloty kolor.
Jak juz mamy baklazana wysmarzonego przechodzimy do kulminacji. Jesli ktos
ma takie owalne naczynka zeliwne do zapiekania jednej porcji to jest w
konfortowej sytuacji (oczywiscie potrzebuje ich tyle ilu ma gosci ;-) ).
Ja to robie w zwyczanym naczyniu zaroodpornym.
Przekladac warstwami ser, szynke, ser, baklazan, ser, szynka......na koncu
ser. Polac sosem pomidorowym (po brzegach i nie za duzo), ewentualnie
popruszyc papryka i zapiekac (w piecu chlebowym najlepiej ;-), ale jak
ktos nie ma to piekarnik sie nada). Jak sie zapiecze, czyli w chwile
po tym jak poczujemy w kuchni wspanialy zapach wyjmujemy i sie zajadamy.
Podajemy z niewielka iloscia bagietki i obowiazkowo czerwonym winem (na
nasze niwprawione polskie gardla polecam "Cotes du Rhone").

Smacznego! Lece cos przyzadzic na wieczor!

Grzegorz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-07 18:35:19

Temat: Re: Bylo "Jakies inspiracje kulinarne"
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

> Dzieki za przepisy, nieomieszkam sie nimi wesprzec.
>
> W ramach rekopensaty podaje jeden z moich sposobow na baklazana.
> Przepraszam ze nie mowie dokladnie ile, ale najlepiej wychodzi na oko
> ;-)
>
[ciach]

niech cię szlag!

To wygląda znakomicie-smakowicie. Tą szynkę można wywalić, będzie jarskie,
ale dalej wygląda świetnie!

będę próbował!

Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-08 07:28:19

Temat: Re: Bylo "Jakies inspiracje kulinarne"
Od: "iza" <i...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

> To wygląda znakomicie-smakowicie. Tą szynkę można wywalić, będzie jarskie,
> ale dalej wygląda świetnie!

ja smaze misko wolowe z cebulka (zeszklona) +cynamon + pomidorki z puszki i
dusze z godzinke na wolniutkim ogniu
osobno ziemniaczki pokrojone w plasterki podsmazam
cukinie w plasterki - i podsmazam
baklazany w plasterki (sole) i podsmazam (trzeba potem tluszcz odciagnac)
osobno sos beszamelowy
w naczyniu zaroodpornym ukladam
ziemniaczki +sol
sosem tylko smaruje
miesko
cukinia + sol
baklazany (posolone wczesniej)
sos beszamelowy
zamykam i do piekarnika na 45 minut (190 stopni C)
odkrywam i jeszcze z 10 minut pieke
po wyjeciu z piekarnika zostawiam na pol godziny ... i podaje z bagietka
i... pifkiem :)
dlugo sie robi.. ale warto

--
pozdrawiam
---------------------
iza
GG 879972





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kalafior!!!!
raclet
Kostki, szklanki, łyżki czyli ile?
Poznan-wiem ze zanudzam
Programy do gromadzenia przepisów.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »