« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-28 07:41:14
Temat: CafetieraJak robi się kawę w tym expresie (cafetiera).
Widziałem w sklepie za 30 zł.
Podobno kawa ma rewelacyjny smak
ale nie wiem jak się to obsługuje!
ZS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-30 05:08:41
Temat: Re: Cafetierarozkrecasz, wlewasz wode, wkladasz siteczko, zasypujesz kawe
- ubijasz, zakrecasz, stawiasz na gaz i grzejesz az
przestanie pluc kawa - nie przegrzac bo kawa traci na smaku
--- kawa jest pyszna, mocna i aromatyczna - polecam kawe
Lawazze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 08:30:16
Temat: Re: CafetieraOn Mon, 30 Aug 2004 07:08:41 +0200, Krzysztof Wróblewski wrote:
> rozkrecasz, wlewasz wode, wkladasz siteczko, zasypujesz kawe
> - ubijasz, zakrecasz, stawiasz na gaz i grzejesz az
> przestanie pluc kawa - nie przegrzac bo kawa traci na smaku
> --- kawa jest pyszna, mocna i aromatyczna - polecam kawe
> Lawazze
A mnie włoscy przyjaciele uczyli, że się nie ubija...
Grzejesz na jak najmniejszym ogniu.
Uwaga: pierwsze 2-3 parzenia najlepiej zrobić jakąś beznadziejną kawą.
Takie pierwsze napary nalezy wylać.
Poza tym tej maszynki nie można myć jakąkolwiek chemią - tylko woda.
Pozdrawiam
Krzysiek Wilk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 11:08:14
Temat: Re: CafetieraDnia 2004-08-28 09:41, Użytkownik WWWtesty napisał:
> Jak robi się kawę w tym expresie (cafetiera).
> Widziałem w sklepie za 30 zł.
> Podobno kawa ma rewelacyjny smak
> ale nie wiem jak się to obsługuje!
>
Dostałeś już odpowiedź, ja jeszcze tylko dodam, że wody powinno być
tyle, żeby nie wypływała przez dziurki tego sitka na kawę.
--
Paweł Muszyński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 11:13:59
Temat: Re: Cafetiera
Użytkownik "Krzysiek Wilk" <k...@w...bledna-domena.net> napisał w
wiadomości news:1h73ogu2antss$.1fdnpygfmwb38$.dlg@40tude.net...
> On Mon, 30 Aug 2004 07:08:41 +0200, Krzysztof Wróblewski wrote:
>
> > rozkrecasz, wlewasz wode, wkladasz siteczko, zasypujesz kawe
> > - ubijasz, zakrecasz, stawiasz na gaz i grzejesz az
> > przestanie pluc kawa - nie przegrzac bo kawa traci na smaku
> > --- kawa jest pyszna, mocna i aromatyczna - polecam kawe
> > Lawazze
>
> A mnie włoscy przyjaciele uczyli, że się nie ubija...
> Grzejesz na jak najmniejszym ogniu.
>
> Uwaga: pierwsze 2-3 parzenia najlepiej zrobić jakąś beznadziejną kawą.
> Takie pierwsze napary nalezy wylać.
>
> Poza tym tej maszynki nie można myć jakąkolwiek chemią - tylko woda.
Tu bym się nie zgodził. Jak nie ubijesz to wychodzi lura - chyba, że o to ci
chodzi. A samą wodą umyć się nie da bo naloty z kawy są zabójczo trudne do
usunięcia, zwłaszcza "komin" bardzo się brudzi. Jak jeszcze używałem
kafetiery myłem sodą. Najlepiej jest myć dokładnie po każdym użyciu - wtedy
jest gwarancja, że kawa zawsze będzie ok. A co do wielkości ognia - jeśli
większy to szybciej się zaparza i kawa powinna (jeśli dobrej jakości) być
mniej kwaśna, jeśli wolno - bardziej przypomina tę po grecku.
Moja generalna uwaga: dobrej kawy mielonej w Polsce praktycznie nie da się
kupić. Nawet Lavazza to zaledwie akceptowalna jakość. Jak ludzie mogą pić
wynalazki typu Tchibo Cośtam cośtam za 4 zł z marketu za cholerę nie
potrafię pojąć. Czegoś równie obrzydliwego nie wypiłbym za mniej niż
100zł/filiżanka. Nie na darmo większość krajów producentów
kawy/herbaty/oliwy itp naśmiewa się z naszego wschodnioeuropejskiego
prostactwa.
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-31 09:01:13
Temat: Re: Cafetiera>
> Moja generalna uwaga: dobrej kawy mielonej w Polsce praktycznie nie da się
> kupić. Nawet Lavazza to zaledwie akceptowalna jakość. Jak ludzie mogą pić
> wynalazki typu Tchibo Cośtam cośtam za 4 zł z marketu za cholerę nie
> potrafię pojąć. Czegoś równie obrzydliwego nie wypiłbym za mniej niż
> 100zł/filiżanka. Nie na darmo większość krajów producentów
> kawy/herbaty/oliwy itp naśmiewa się z naszego wschodnioeuropejskiego
> prostactwa.
>
bo może każdy ma inny smak? i to że tobie nie smakuje, nie znaczy że nie
smakuje innym?
jak dla mnie to akurat lavazza jest całkiem ok.
a prostak to raczej ty jesteś, że nie potrafisz tego zrozumieć... i zapewne
czujesz się dowartościowany, bo tobie nie smakuje to, co pija 90% Polaków,
co?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-31 10:43:07
Temat: Re: Cafetiera
Użytkownik "KTJ" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ch1eqg$qiu$1@news.onet.pl...
> >
> > Moja generalna uwaga: dobrej kawy mielonej w Polsce praktycznie nie da
się
> > kupić. Nawet Lavazza to zaledwie akceptowalna jakość. Jak ludzie mogą
pić
> > wynalazki typu Tchibo Cośtam cośtam za 4 zł z marketu za cholerę nie
> > potrafię pojąć. Czegoś równie obrzydliwego nie wypiłbym za mniej niż
> > 100zł/filiżanka. Nie na darmo większość krajów producentów
> > kawy/herbaty/oliwy itp naśmiewa się z naszego wschodnioeuropejskiego
> > prostactwa.
> >
>
> bo może każdy ma inny smak? i to że tobie nie smakuje, nie znaczy że nie
> smakuje innym?
> jak dla mnie to akurat lavazza jest całkiem ok.
>
> a prostak to raczej ty jesteś, że nie potrafisz tego zrozumieć... i
zapewne
> czujesz się dowartościowany, bo tobie nie smakuje to, co pija 90% Polaków,
> co?
>
Spokojnie, przecież nie mówiłem tego do ciebie, to była uwaga ogólna.
Polecam ci kupienie naprawdę dobrej kawy, różnica w smaku będzie uderzająca,
zapewniam. Niestety nie mogę w żadnym razie służyć adresem.
A propos dowartościowania to jest akurat odwrotnie. Zgrzytam zębami na
bezczelność producentów wypychających na nasz rynek śmiecie, których nie
ośmieliliby się sprzedawać gdzie indziej (dotyczy to kawy/proszków do
prania/czekolady etc. wielkich koncernów).
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-31 13:07:56
Temat: Re: Cafetiera
rpm napisał(a):
> Użytkownik "Krzysiek Wilk" <k...@w...bledna-domena.net> napisał w
> wiadomości news:1h73ogu2antss$.1fdnpygfmwb38$.dlg@40tude.net...
> > On Mon, 30 Aug 2004 07:08:41 +0200, Krzysztof Wróblewski wrote:
> >
> > > rozkrecasz, wlewasz wode, wkladasz siteczko, zasypujesz kawe
> > > - ubijasz, zakrecasz, stawiasz na gaz i grzejesz az
> > > przestanie pluc kawa - nie przegrzac bo kawa traci na smaku
> > > --- kawa jest pyszna, mocna i aromatyczna - polecam kawe
> > > Lawazze
> >
> > A mnie włoscy przyjaciele uczyli, że się nie ubija...
> > Grzejesz na jak najmniejszym ogniu.
> >
> > Uwaga: pierwsze 2-3 parzenia najlepiej zrobić jakąś beznadziejną kawą.
> > Takie pierwsze napary nalezy wylać.
> >
> > Poza tym tej maszynki nie można myć jakąkolwiek chemią - tylko woda.
>
> Tu bym się nie zgodził. Jak nie ubijesz to wychodzi lura - chyba, że o to ci
> chodzi. A samą wodą umyć się nie da bo naloty z kawy są zabójczo trudne do
> usunięcia, zwłaszcza "komin" bardzo się brudzi. Jak jeszcze używałem
> kafetiery myłem sodą. Najlepiej jest myć dokładnie po każdym użyciu - wtedy
> jest gwarancja, że kawa zawsze będzie ok. A co do wielkości ognia - jeśli
> większy to szybciej się zaparza i kawa powinna (jeśli dobrej jakości) być
> mniej kwaśna, jeśli wolno - bardziej przypomina tę po grecku.
>
> Moja generalna uwaga: dobrej kawy mielonej w Polsce praktycznie nie da się
> kupić. Nawet Lavazza to zaledwie akceptowalna jakość. Jak ludzie mogą pić
> wynalazki typu Tchibo Cośtam cośtam za 4 zł z marketu za cholerę nie
> potrafię pojąć. Czegoś równie obrzydliwego nie wypiłbym za mniej niż
> 100zł/filiżanka. Nie na darmo większość krajów producentów
> kawy/herbaty/oliwy itp naśmiewa się z naszego wschodnioeuropejskiego
> prostactwa.
>
> Robert
Popieram - bylem we Wloszech i tak mnie uczono - generalnie Wlosi kawiarki tylko
plucza woda - odnosnie kawy to wlasnie lavazza jest produkowana za granica i w
Polsce ma naklejane polskie etykiety - ja mam ten luksus ze od czasu do czasu
dostaje kawe z Wloch
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-31 13:48:22
Temat: Re: Cafetiera
"> >
> > bo może każdy ma inny smak? i to że tobie nie smakuje, nie znaczy że nie
> > smakuje innym?
> > jak dla mnie to akurat lavazza jest całkiem ok.
> >
> > a prostak to raczej ty jesteś, że nie potrafisz tego zrozumieć... i
> zapewne
> > czujesz się dowartościowany, bo tobie nie smakuje to, co pija 90%
Polaków,
> > co?
> >
> Spokojnie, przecież nie mówiłem tego do ciebie, to była uwaga ogólna.
> Polecam ci kupienie naprawdę dobrej kawy, różnica w smaku będzie
uderzająca,
> zapewniam. Niestety nie mogę w żadnym razie służyć adresem.
>
chodziło mi o coś innego.... każdy ma jakiś tam indywidualny smak.
Nie wiem jak jest z kawą, ale np. czekolady w PL róznią się od tych w
Szwajcarii smakiem - bo producenci zrobili badania i wyszło im, że Polacy
wola takie, a nie inne. Ot, i cała tajemnica. Ale po co dorabiać do tego
jakąś ideologie jakości?
Nie można powiedzieć, ze jakaś kawa jest lepsza (w smaku) od innej, bo to
zbyt indywidualna sprawa.
A co do kupowania kaw w PL - możesz kupić Lavazze, IDEE Cafe (Darboven) czy
coś od Segafredo (Philtre d'Or). Jak dla mnie to są naprawdę dobre kawy.
Pozdrawiam,
Karol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-01 11:47:49
Temat: Re: Cafetiera
Użytkownik "WWWtesty" <n...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cgpd01$8mt$1@news.onet.pl...
> Jak robi się kawę w tym expresie (cafetiera).
> Widziałem w sklepie za 30 zł.
> Podobno kawa ma rewelacyjny smak
> ale nie wiem jak się to obsługuje!
>
> ZS
Dzieki wszystkim za informację.
Ale mi chodzi o cos takiego:
http://szkola.wi.ps.pl/cafetiera.jpg
Jaką kawę w tym się zaparza?
ZS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |