Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb - odstajaca skórka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb - odstajaca skórka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-08 18:29:08

Temat: Chleb - odstajaca skórka
Od: "Marek Powichrowski" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc,

zrobilem chleb na zakwasie (całkowicie żytni) i odstała skórka. Nie było
zakalca. Jaki popełniłem błąd ?

Marek

PS. Chleb jest pyszny, ale...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-09 20:30:15

Temat: Re: Chleb - odstajaca skórka
Od: "sp6mlz" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Użytkownik Marek Powichrowski <m...@t...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:c545kj$5ig$...@k...task.gda.pl...

>
> zrobilem chleb na zakwasie (całkowicie żytni) i odstała skórka. Nie było
> zakalca. Jaki popełniłem błąd ?

Niestety, na zakwasie chleba nie robiłem jeszcze. Na razie
rozpracowuję zaczyn.
Ale może "odświeżenie" tego wątku ma sens?
Pytanie - zakwas całkowicie żytni, ale czy chleb też?
Czy dodałeś drożdże oprócz zakwasu?

Odstawanie skórki - po prostu chleb pękł z boku i część
skórki podniosła się?
Taki efekt następuje, kiedy struktura chleba jest zbyt napięta.
Rozrywa więc skórkę. Przed pieczeniem można naciąć
lekko powierzchnię chleba nożem.
To może być spowodowane trochę za wysoką temp.
pieczenia (skórka się zrumieniła, a chleb jeszcze rośnie)
Może być też za dużo cukru/miodu (ma to wpływ na tworzenie się
skórki).
Ale w praktyce nie miałem takiego problemu, więc to teoria.

A może skórka odstaje - coś na kształt bąbla, pod spodem pęcherz
powietrza?
Taki efekt występuje, kiedy chleb urósł zbyt mocno, przerósł formę,
to co nad formą piecze się szybciej - zwłaszcza skórka.
Ograniczyć ilość składników (myślę że głównie chodzi o drożdże).

Nie wiem, czy to coś pomoże. Ale może uda się wspólnie zastanowić
nad przyczynami.

Zdrowych i wesołych świąt życzę wszystkim grupowiczom - Wojtek H.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-10 07:33:57

Temat: Re: Chleb - odstajaca skórka
Od: "Marek Powichrowski" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Niestety, na zakwasie chleba nie robiłem jeszcze. Na razie
> rozpracowuję zaczyn.
> Ale może "odświeżenie" tego wątku ma sens?
> Pytanie - zakwas całkowicie żytni, ale czy chleb też?
> Czy dodałeś drożdże oprócz zakwasu?

Zakwac calkowicie zytni :

0,5 litra cieplej wody (lekko parzy w reke), 2,5 dag drozdzy, lyzka miodu.
Wymieszac wszystko razem i dodac 250 dag maki zytniej (bialej). Odstawic w
duzym naczyniu na 8 godzin. Poczatkowo rosnie bardzo a potem opada (nie
nalezy sie tym przejmowac).

>
> Odstawanie skórki - po prostu chleb pękł z boku i część
> skórki podniosła się?
> Taki efekt następuje, kiedy struktura chleba jest zbyt napięta.
> Rozrywa więc skórkę. Przed pieczeniem można naciąć
> lekko powierzchnię chleba nożem.
> To może być spowodowane trochę za wysoką temp.
> pieczenia (skórka się zrumieniła, a chleb jeszcze rośnie)
> Może być też za dużo cukru/miodu (ma to wpływ na tworzenie się
> skórki).
> Ale w praktyce nie miałem takiego problemu, więc to teoria.

Chleby pszenne, ktore pieke na tym zakwasie wyrastaja cudnie.

>
> A może skórka odstaje - coś na kształt bąbla, pod spodem pęcherz
> powietrza?
> Taki efekt występuje, kiedy chleb urósł zbyt mocno, przerósł formę,
> to co nad formą piecze się szybciej - zwłaszcza skórka.
> Ograniczyć ilość składników (myślę że głównie chodzi o drożdże).

To jest jakas mysl. Dzieki.

Pozdrawiam i Wesolych Swiat wszystkim kuchennym grupowiczom.

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-10 08:23:42

Temat: Re: Chleb - odstajaca skórka
Od: "Marek Powichrowski" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zakwac calkowicie zytni :
>
> 0,5 litra cieplej wody (lekko parzy w reke), 2,5 dag drozdzy, lyzka miodu.
> Wymieszac wszystko razem i dodac 250 dag maki zytniej (bialej). Odstawic w
> duzym naczyniu na 8 godzin. Poczatkowo rosnie bardzo a potem opada (nie
> nalezy sie tym przejmowac).

Przepraszam, ostatnio dawalem 1,25 dag drozdzy i wyrosl bardzo ladnie.

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mechmeloki
Czarne spagetti
schab ze śliwkami ??
Przepisy Wegetarianskie
Syrop

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »